KapitalVin

Mye god musserende vin lages i verden i dag, men det er ingen som til nå har klart å matche Frankrikes beste musserende vin, champagne. Bare ordet champagne gir en forløsende feststemning hos de flest av oss.

Annonse


De små gir best kvalitet

Champagne er vinverdenens sterkeste merkevare og knyttes ofte opp mot merkevarenavn som f.eks. Bollinger og Lanson. I Norge er utvalget så stort at champagne er langt mer enn det som selges fra de store merkevarehusene. Pris og kvalitet henger mer sammen hos de mindre profilerte produsenter. To av produsenter det er verdt å trekke frem har etter hvert blitt noen av mine personlige favoritt. Fellesnevneren er stedegne viner med presis, god konsentrasjon og balansert syrlighet.  Produsentene Fleury og Charles Heidsieck  kombinerer denne flotte kvalitet med fornuftige priser, enn så lenge.  
Champagne-distriktet ligger 10–15 mil nordøst for Paris, rundt byene Reims og Epernay, adskilt av elvedalen Marne. Jordsmonnet, druesortene og fremstillingsmetoden er selvfølgelig vesentlig for den unike kombinasjonen som frembringer dette usedvanlige, komplekse og ettertraktede produktet.  
Her har det vært produsert vin i århundrer. Arkeologiske funn viser at romerne allerede for over 2000 år siden plantet de første vinrankene i området. Champagne var opprinnelig kjent som “stille vin”, det vil si ikke som musserende vin. Det var først mot slutten av 1600-tallet at man begynte å utvikle den musserende vinen som regionen i dag er verdensberømt for.

Kaldt og syrlig

Champagne-distriktet ligger opp mot den nordligste grensen for dyrking av vin. Kaldt, vått nordlig klima, med sterk påvirkning fra Atlanteren har en svalende virkning om sommeren og gjør årstidene variable. Middeltemperaturen i området er kun 10,5 grader. Så langt nord strekkes vekstsyklusen til det ytterste. Frosten er et stort problem både vår og høst, og kan være svært ødeleggende for rankene. I påsken 2019 måtte bøndene fyre opp oljeovnene i vinmarkene for å beskytte vinrankene mot kulden. 
Perfekt til grillet hummer
Fordelen med en slik utfordring med været er at druene får et naturlig høyt syrlighetsnivå. Kombinerer man gode vindruer og most med tilsetting av lite sukker (dosage), får man perfekte unge matviner med markert syrlighet.  Tilfører man årgangsviner med alder, gjerne opptil 10 år og eldre, får man en ideell match til grillet hummer eller sjøkreps med ramsløkssmør.

Ta frem dine beste glass

En annen fordel man kan ta med seg når man smaker god champagne, er hvilket glass du bruker.  Tradisjonelt er høye smale glass brukt i Norge, disse fremmer først og fremt syrligheten. Tar du derimot frem et glass med en bred tulipanform, vil du oppleve at både duft og smak forandres gjennom at treffpunktet i munnen endres. Smaken blir mindre syrlig, vinen blir fyldigere, og fruktighet oppleves mer tydelig.  Magi, sier noen. Smaketeknikk kaller vi det.  Akkurat det man trenger å snakke om i festlige lag i mai. Magi og gode boblesmaker


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn