KapitalVin

Tradisjonen tro er det Bordeaux som leder an i vinauksjonen hos Blomqvist som foregår i disse dager. Byr du på seks flasker 1982 Chateau Lafite Rothschild eller seks flasker med den legendariske årgangen med Chateau la Mission Haut Brion 1961 må du forvente en minstepris på over 85.000 kroner. Forhåndsvurderingen på hele auksjonen samlet er i overkant av 2,1 millioner kroner.

Annonse

Bordeaux leder an

Auksjonen fortsetter med samme brede auksjonstype som i 2018 med stort spenn i utropspriser og opprinnelse. Det er en særlig stor overvekt av viner fra klassiske regioner. Om du vurderer å by er det størst aktivitet de siste dagene på auksjonen som foregår på nettsidene til Blomqvist. 
– Det gjelder å ha is i magen og sette seg en makspris før man begynner å by, kan tidligere president i norsk vinkelnerforening og eier av Vintage Kitchen Heini Petersen fortelle Finansavisen. 
– Det lønner seg å sjekke utenlandske nettsider for prisvurderinger før man gir bud. Prisen har en tendens til å ta av, spesielt på de klassiske vinene fra Bordeaux og Burgund.

Fra Bordeaux er det hovedvekt (651 flasker) av røde viner med stor spennvidde på pris fra 250 kroner for en flaske med Chateau Laroque 2007 til en magnumflaske med Chateau Petrus 1983 med en vurdering på 20.000 kroner.
Høydepunktene står i kø med 1934 Chateau Palmer og 1943 Chateau Cheval Blanc som de fremste eksemplene. Begge prisvurdert til rundt 5.000 kr flasken. Bordeaux utgjør over halve salgsvolumet på auksjonen og det er også her de fleste godbitene ligger.

Få hele kasser

Burgund har i denne omgang lite å by på. Kun 207 flasker er lagt ut for salg.10.000 kr for en flaske 2004 Musigny Grand Cru fra J.-F. Mugnier er vurdert dyrest mens snittet ligger på ca 3.000 kroner flasken. Den eldste røde er 1997 Clos de Vougeot Grand Cru fra Meo-Camuzet. Langt unna storebror Bordeaux med sin 1934-årgang med Chateau Palmer. Sett fra vårt ståsted er det rart at utvalget nå er så smalt og det kan tyde på at tilfanget av burgundervin er synkende. Det er overraskende mange enkeltflasker og få hele kasser av 12 eller 6 flasker som tilbys.

 Norges første vinauksjon skjedde i 2013 hos Blomqvist i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Litt champagne og historisk akevitt

Enda mindre er det av Champagne som skal auksjoneres bort. Kun 62 flasker skal under hammeren før auksjonen avsluttes 11. april. Det beste å by på her er nok 1996 Charles Heidsieck Champagne Special Edition OMA brut. Vinen slo ut nettbutikken til Vinmonopolet da den ble lansert for noen år siden. Verdivurdering er satt til 1.650 kr. De klassiske merkevarene som Möet et Chandon, Louis Roederer og Dom Perignon er alle tilstede, men til priser noe høyt vurdert etter vår mening. En 6 liters flaske med Taittinger Champagne Brut Reserve er mulig å by på som en kuriositet.
Om du skulle være interessert i norsk akevitthistorie florerer det med gamle brennevinsflasker til salg. Den eldste fra 1891. H. Poulsen & Co Aquavit Non plus ultra 1891 og Borregårds Brændevinshandel 5 Aar Gammel Taffel-Aquavit ble laget lenge før Vinmonopolet så dagens lys.

Vær oppmerksom på tvilsomme kjøp.

Mange viner på auksjonen hører ikke hjemme på en vinauksjon.  Rosévinen Il Mimo 2016, Aalborg dill akevitt, Bache Gabrielsen 3 kors og titalls andre varelinjer er unødvendig listefyll. Verre er det med flasker med lav stand fra verdenskjente vinprodusenter. De aktuelle vinene hadde sannsynligvis  i utenlandske auksjonshus som Zachys, Sotheby’s og Christie’s blitt avvist. I Norge åpner man opp for muligheten for at tomflaskene kan bli solgt til aktører som selger forfalsket vin. Et godt eksempel er Chateau Latour 1937 og Chateau Haut Brion 1963 som lyses ut for salg. Verdivurderingen er satt lavt, men samlere som vi har vært i kontakt med ser med undring på praksisen som finnes i Norge. 

Innhold uten verdi

Blomqvist er et rent salgsledd under denne auksjonen, det er Vinmonopolet som står bak. Vinmonopolet tar i mot, sjekker og priser flaskene som skal under hammeren. Markedsansvarlig for auksjoner, Sara M. Frimanslund, kommenterte til Kapital i 2018 at Vinmonopolets auksjoner ikke har som formål å tjene penger, men skal  være en lovlig kanal for omsetning av alkohol. Selskapets policy er ifølge Frimanslund alltid å avvise flasker i dårlig stand uansett produsent, men dersom selger insisterer og kan vise til konkret markedsinteresse kan de ikke i alle tilfeller nekte salg. «Da sørger vi for å sette en vurdering som tydelig signaliserer at innholdet ikke har verdi, men dekker alkoholavgiften vi er pålagt å inkludere», har hun kommentert.
Så spørs det om det tjener en norsk vinauksjon å selge flasker med innhold uten verdi.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn