KapitalVin

4. april er det 2017-årgangen fra Tyskland som står i fokus på spesialpolene. 163 varelinjer fordelt på 17.140 flasker forteller oss at det er små partier av hver vin som lanseres. Nordmenn har trykket riesling til sitt smakehjerte. Vinmonopolet går derimot ikke tom for tysk vin, men de aller beste produsentene har et stigende internasjonalt marked. Det resulterer i økte priser og mindre kvanta til Norge.  

Annonse


Nesten 70 prosent er Riesling

Helt siden tidlig 2000-tallet har salgstallene og interessen hatt en stigende kurve. Av polets 1.669 varelinjer fra Tyskland står riesling bak 1.127 av dem. Tyskland har det siste tiåret utviklet seg sterkt med flotte eksempler på rødvin, men nordmenn har bare en interesse. Riesling. Fra vår side tyder det på en feilslått markedsføring av tyske rødviner i Norge. Fordelen er derimot at tyskere har et utvalg av vinstiler fra det tørre til det søte som ingen andre land kan etterligne dem på. De er enerådende på en av verdens aller beste hvitvinsdruer – Riesling.

Hva er det Tyskland holder på med? 21,4 % med vinfeil

Det er utvilsomt mye bra vin som lanseres i neste uke, men under pressesmakingen på torsdag var det fortvilelse i stemmen til produktsjef Per Mæleng. «Hva er det dere holder på med i Tyskland!» Bakgrunnen til utbruddet var den store mengden av viner som ble definert som feil under smakingen. Av 70 viner som ble presentert var over 15 viner definert som korket eller med andre feil av produktsjefene Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien. I en kommentar til Finansavisen forteller produktsjefene Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien at  vinene med feil sannsynligvis kommer av korkfeil/ TCA. Graden av feil varierte fra litt dårlig fruktkvalitet i kombinasjon med ekstra tørr utgang til tydelig ødelagte viner med TCA lukt og fraværende frukt. Vinmonopolet vil melde i fra til de aktuelle importører og følge opp for få kartlagt om dette gjelder enkeltviner eller hele partier. Vinmonopolet har derimot en helt unik returordning med hele fem års returrett om man skulle være uheldig.

Flott årgang

Ifølge produktsjefene Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien skiller 2017 seg fra de senere årgangene i Tyskland.  De beste vinene i 2017 er karakterisert av pur frukt og flott syre. Vinene er meget transparente. Hver minste feil gjort i seleksjonen av druer, under vinifikasjonen eller under tappingen, reflekteres i den ferdige vinen. På den annen side, produsentene som foretok de riktige valgene i alle produksjonsleddene, har laget blant de beste vinene vi har sett fra Tyskland. På topp nivå er årgangen frisk, klar og transparent med stor konsentrasjon. Vinene har en generelt slankere munnfølelse enn de siste årgangene.

Ser vi på regionene samlet, er det noen som utmerker seg. Nahe, Pfalz, Rheinhessen og deler av Mosel har kommet best fra det. Gitt de store utfordringene gjennom årgangen, er det imidlertid de flinkeste produsentene som har lykkes ekstra godt i 2017. Nøyaktighet i alle deler av produksjonsprosessen var avgjørende for kvaliteten. De som klarte å gjøre alt korrekt gjennom sesongen, har laget viner med et langt liv foran seg.  
 

Les også

VinBibel · Mosel

Tyskland: Mosel

Alltid en riesling som passer

Hvilken mat foretrekker vi så til en frisk, tørr riesling? Perfekt som aperitiff eller bare som en leskende forfriskning på terrassen en varm vår eller sommerdag. Rieslingviner er  fleksible mot mat og passer til flere matretter enn for eksempel Chardonnay. Prøv en trocken til kylling, eller en spätlese til and, gås og rikt krydrede matretter. Til kinesisk-inspirert mat er en Riesling med noe restsødme, altså spätlese, et meget anvendelig følge. Ellers kan vin fra Riesling-druen kombineres med mange ulike matretter: Lette salattilberedninger, hvor fisk eller hvitt kjøtt inngår som ingrediens. Terriner laget av fisk, fjærkre eller hvitt kjøtt, lette fisk og skalldyrretter, rene retter av fjærkre, kalv og svin, gjerne med asiatisk smakspreg. En favorittkombinasjon er en beerenauslese til crème brulée med frisk fruktsalat og mangosorbé. Til deilig moden frukt kan det ideelle følget være en Rheingau-Riesling, auslese, eller beerenauslese. Uansett er det viktig å velge vin i samsvar med hovedingrediensene eller krydringen av maten.
Vi har plukket ut noen av godbitene som slippes til uken. Vi anbefaler på det sterkeste å trippel dekantere vinene før de serveres eller la de ligge de 7-10 årene i kjelleren de fortjener.

Les også

Sesong for asparges

Rheingau og det hvite gullet

 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn