KapitalVin

Det er ikke til å unngå. Noen vinområder havner i skyggen når generasjoner eller drikkemoter skifter. Slik er det definitivt med Châteauneuf-du-Pape.  Med sin beliggenhet rett nord for den vakre byen Avignon i Sør- Frankrike har Châteauneuf-du-Pape hatt sin plass i vinverden lenge. 
Allerede på 1100 tallet plantet munker de første vinmarkene rundt Châteaunauf Calcernier som vi i dag kjenner som byen Châteauneuf-du-Pape.  Det var i dette vakre middelhavspregede landskapet, litt nord for byen Avignon, med olivenlunder og lavendelmarker pave Johannes XXII på 1400-tallet bygde pavens sommerslott ”Châteauneuf-du-Pape”.  Ruinen etter pavens gamle sommerboligen står ennå som et landemerke i byen.
 

Annonse

Over 2 millioner liter

Vinmonopolet solgte over 2,1 millioner liter vin fra Rhône i 2018. Nesten alt er rødvin. Og nesten alt er fra sør. Kun 125.000 liter av salget var vin fra Nord-Rhône. Ifølge pressekontakt Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet har Sør-Rhone har hatt god vekst de siste par årene, og er i dag det distriktet Vinmonopolet selger mest fransk rødvin fra.  Det er særlig appellasjonen Côtes du Rhône som står for veksten – trolig henger dette sammen med noen gode bag-in-box lanseringer fra området.
Appellasjonen Côtes-du-Rhône dekker viner fra mer enn 150 kommuner og strekker seg fra Vienne i nord og 25 mil sørover til et stykke forbi Avignon. Rhône-elven og veiene og jernbanen som følger elven regnes som Frankrikes hovedpulsåre, fra nord til syd.
Bestselger-listen for Sør-Rhône bekrefter teorien om det økende salget: Volumet drives primært av boksvinene til Chapoutier, Brunel og Garrigon, i tillegg kommer flaskelanseringer som Fredag og Gassier Garrigues. Klassikeren Guigal Cotes du Rhone holder et stabilt salg. Ser man på Châteauneuf-du-Pape alene ble det solgt i overkant av 54.000 liter i 2018. 

Chãteauneuf-du-Pape slottet troner på toppen av byen med samme navn

Châteauneuf-du-Pape må man ikke glemme

Det spesielle med  Châteauneuf-du-Pape  er mengden av druer tillatt i produksjon. Hele 13 ulike druesorter ble identifisert i 1866 og det gir en spennvidde i smak som få andre vinområder i verden har.  I dag er Grenache og Syrah er de mest dominerende druesortene og nærmere 97% av produksjonen er rødvin.  
 Châteauneuf-du-Pape, med sitt historisk gode omdømme og med nærmere 3200 hektar vinmarker er for storebror å regne i forhold til områder som Gigondas og Rastau.  Jordsmonnet består av sandstensjord som er dekket med et metertykt lag av rullesteiner som kalles galets.
En god flaske Châteauneuf-du-Pape er  først og fremst en fyldig og rik vin med konsentrert bærfruktighet og moderat fatpreg.  De beste utgavene kan med fordel lagres i 15-20 år.  Som i mange vinområder finnes det unntak fra regelen.  Både i det danske, engelske og belgiske markeder finner man merkenavn av middels kvalitet som utelukkende tappes for supermarkedkjedene i de respektive land. Selv om Châteauneuf-du-Pape opprinnelig er opphavet til vinregelverket i Frankrike evner ikke alle produsentene og enes om å ha en minstestandard. Derfor er den enkelte produsents fortolkning viktigere enn noensinne. Jeg har plukket ut 6 favoritter som med sin konsentrasjon og syrlighet er flotte vinvalg til retter av elg, hjort og lam.

Ch. de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape

2014, 89

Dyp rød farge. Mørke bær, mineraler og urter på duft. Elegant konsentrert anslag. Fruktdrevet konsentrert vin med markert syrlighet og tanniner i ettersmaken. Vinkjeller kandidat de neste 20 årene

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Grenache, Mourvèdre, Counoise, Syrah Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • Familie Perrin Produsent

Clos de L’Oratorie des Papes

2016, 87

Dyp rød farge. Røde bær, plomme og urter på duft. Fruktdrevet vin med markert syrlighet i ettersmaken. Server i store glass

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • Ogier Caves des Papes Produsent

 

Guigal Châteauneuf-du-Pape

2010, 88

Mørk rød farge. Mørke bær, vegetalske toner og anis på duft. Konsentret. Saftig bærpreget anslag med anis, mørke bær og balansert syrlighet. God fylde og lengde. God matvin for høstens viltretter.

Les mer
 • Storfe, Storvilt Passer til
 • Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • E. Guigal Produsent

Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape

2014, 89

Dyp rød farge. Anis,sorte bær og krydder på duft. Konsentrert. Rik fyldig smak med mørke bær, krydder og urter i ettersmaken. Balansert syrlighet og fatbruk.

Les mer
 • Storvilt, Storfe, Lam og sau Passer til
 • Grenache, Mourvèdre, Syrah Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • André Brunel Produsent

Les Bartavelles Châteauneuf-du-Pape

2016, 87

Dyp rød farge. Sorte bær, urter og krydder på duft. Ren og elegant. Fruktdrevet og konsentrert vin med ettersmak av mørke bær, urter og mineraler.

Les mer
 • Storvilt, Storfe, Lam og sau Passer til
 • Mourvèdre, Grenache, Syrah, Grenache, Syrah, Mourvèdre Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • Jean-Luc Colombo Produsent

Châteauneuf-du-Pape Cuvée des Cadettes

2015, 88

Dyp rød farge. Konsentrert. Mørke bær, urter og pepper på duft. Fyldig og rik smak med balansert syrlighet og tanniner. Markert alkoholstikk. Bør dekanteres før servering.

Les mer
 • Storvilt, Storfe, Lam og sau Passer til
 • Grenache, Mourvèdre, Syrah, Grenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsault Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • Ch. la Nerthe Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn