KapitalVin

Fremgangsmåte

Blåskjellene skylles i kaldt vann og renses for eventuell rur og skjegg. Rens og hakk opp øvrige ingredienser.  Fres løk og hvitløk i oljen til den er blank og myk, uten at den tar farge. Ha i blåskjell og hvitvin. Kok opp under lokk, la skjellene dampe i ca. 3 min. og løft så ut skjellene med en hulløse så kraften blir igjen i kjelen.

Annonse

Ha chili, timian, fiskekraft og fløte i kjelen, kok opp og la koke inn noen minutter til sausen tykner litt. Ha så skjellene tilbake i kjelen.

Kok opp igjen, tilsett maltwhisky og persille, smak til og server.
Server gjerne med pommes frites, søtpotetchips eller godt, lyst brød!

Tips om blåskjell

Oppbevares kaldt og under press, gjerne på rist i en bakke under et fuktig klede. Gode blåskjell er ikke lette, er de fulle av kraft er de tyngre. De skal derfor også helst synke til bunn i kaldt vann, men det betyr ikke at skjellene er dårlige om de flyter. De skal selvfølgelig lukte godt av frisk sjø, og de skal være lukket eller trekke seg sammen når du knipser eller klemmer på dem. Tar du dem rett ut av kjøleskapet, kan de være litt trege med å trekke seg sammen, fordi de er kalde og sløve. De blåskjellene som ikke åpner seg ved koking skal ikke spises. Personlig liker jeg ikke når blåskjellene er for små, da blir det mye mas for lite, blir de veldig store kan det også bli litt grovt i konsistens, så jeg foretrekker store og ikke enorme skjell. For kokingens del er det viktig at de er noenlunde like i størrelse.

Pass på dampingen av skjellene; får de for lang tid mister de mye av saften, og de blir tørre og smaker mindre, så sjekk innimellom. De skal bule litt der de ligger i skallet, ikke være glinsende, da er de rå – trekker de seg sammen og krymper i skallet, har de fått for mye. 3–5 minutter er et godt utgangspunkt.

Tips: Får du ikke tak i chipotle, bruk chilikrydder og bacon. Det er ikke helt det samme, men vil gjøre seg godt sammen med whiskyen.

Dette trenger du

 • Fin forrett til fire eller som hovedrett til to.
 • 1 kg blåskjell (renset for skjegg og vasket)
 • 2 ss rapsolje
 • 1 dl hvitvin
 • 3 dl kremfløte
 • 1 løk, finhakket
 • 4 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 chipotle-chili (røkt jalapenos) bløtlagt og finhakket, kan erstattes med vanlig rød
 • Litt flatpersille, finhakket
 • Litt timian, finhakket
 • 1 dl fruktig maltwhisky med røktoner
 • litt extra vergine olivenolje
 • nykvernet pepper og evt. litt havsalt.

Oppskriften kommer fra Ole Martin Alfsen 

Ole Martin er en folkekjær kokkepersonlighet i Norge og innehar en særdeles veltrimmet smakspalett. Ole Martin har flere bøker om temaet mat og drikke i kombinasjon på samvittigheten. Noen vil også kjenne ham igjen fra TV-skjermen, der han er kokkekommentator i TVNorge i serien 4-stjerners middag. 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn