KapitalVin

Nordmenn drikker etter været. På sommeren konsumeres hvitvin, rosévin og musserende i takt med soltimer og temperatur.  Når høsten og etterhvert vinteren setter inn snur drikkemønsteret mot rødvin, men hva kjennetegner en god vin vintervin? 
Etter min mening er fyldige, smakfulle rødviner med balansert fatbruk og markert fruktkonsentrasjon nøkkelord når en god vintervin skal beskrives.  Vinene passer best med retter av vilt eller storfe, eller servert i store glass foran peisen etter en lang skitur.  Prisen er gjerne litt over gjennomsnittet for disse vinene, men kvalitetsvin i denne kategorien er ofte verdt hver krone. 
 Amarone fra Veneto i Italia og Cornas fra Rhonedalen i Frankrike, er to typiske vinterviner.

Annonse
Les også


Elsket og hatet

At Amarone-viner er både elsket og hatet blant vinkjennere er lett å forstå.  Kvalitetspennet for Amarone er enormt. For å gjøre vinene lettere å selge,  har produsentene fått endret regelverket og økt restsødmenivået fra 7 g/l til opptil 15 g/l.
 Produsentene som er imot dette hevder at lagringsevnen til vinene da blir ødelagt. 
I praksis finnes det da to typer Amarone-viner. En søt og en tørr. Den søte omtales som recioto, mens den tørre bare som Amarone.
Både den tørre Amaronen og den mer søte varianten recioto er begge passitoviner fremstilt av tørkede druer - de beste druene plukkes ut og legges på tørkeloft til ut på nyåret. Av disse druene med svært redusert veskeinnhold produseres enten den tørre Amarone della Valpolicella eller den søtere Recioto della Valpolicella, begge med et alkoholinnhold som kan nå opp mot 14-17 %.
Sandro Boscaini hos vinprodusenten Masi blir betraktet som igangsetteren for den moderne historien om Amarone. Den moderne versjonen av Amarone er den tørre varianten som ble kommersialisert så sent som i 1953, mens den søte ble først omtalt som Acinaticum fra Verona av forfatteren Cassiodorus allerede tidlig på 500-tallet.

 

– Amarone er litt som champagne, det passer alltid
  Sofie H. Nilsen
vinkjenner Sofie.H.Nilsen Foto: Svein Lindin

Sukkerbombene

I 1995 ble tørr Amarone omtalt som et fenomen av mektige vinskribenter i England.  En hel verden har omfavnet vinstilen siden den gang, men det har hatt sin pris.   
 Årsaken til “sukkerbombene” ligger i et stort salg av ordinære viner laget med ripassoteknikken. Disse trenger “drueskallrester” fra Amaroneproduksjon som gjen gir dårligere kvalitet på mange Amaroneviner. Sagt med andre ord. Produsentene trenger ikke å lage en topp kvalitet Amarone, fordi pengene ligger i ripassoviner.  Rådet er å holde seg til viner  med et restsødme på 7 g/l og produsenter som bruker tradisjonelle oppbindingsteknikker og etterstreber et moderat botrytisangrep (edelråte) på druene er man kommet langt.  Følger produsenten opp med tørking av druene på store ventilerte loftsrom og modning i gamle botti, som ikke tilfører vinen markant eikesmak er sitatet fra vinkjenner Sofie.H. Nilsen slående rett.

Les også

Suksess på egenhånd:

Arvingene som går egne veier


Mye vin for pengene i Rhônedalen

De neste gode  vintervinene finner du i Frankrike.  Rhônedalen er det nest største området for dyrking av kvalitetsvin i verden etter Bordeaux, og følgelig også Frankrikes nest største vinregion. Rhônedalen har et varierende landskap hvor det har vært produsert vin siden romertiden. De beste vinene er å oppdrive rundt byen Tain dè Hermitage.  I denne nordlige delen av Rhônedalen er landskapet preget av bratte skråninger ned mot den mektige Rhône-elven. De fleste vinmarkene er lokaliseret langs et smalt bånd på den vestlige bredden av elven.  Prisstigningen vinene fra Nord- Rhone er forsatt moderate i forhold til de elleville prisene som i Burgund og Bordeaux. Noen dyre viner finnes, men stort sett får du mye vin for pengene i forhold til kvaliteten.  Spesielt i Cornas. 


Best å lagre 

Viner fra den lille 125 hektar appellasjonen Cornas er ofte gode kjøp i forhold til kvalitet kontra sine mer kjente nabokommuner Hermitage, St.Joseph og Côte-Rôtie. Cornas produserer ikke mye vin, men kvaliteten gjenspeiler håndverket mange produsenter legger i arbeidet sitt.  Cornas er den sydligste rødvinsappellasjonen i Nord-Rhône, og den eneste som kun tillater druen Syrah. Navnet Cornas er keltisk og betyr ” brent jord”  Cornas er kjent som den mest rustikke, minst elegante og generelt å være på den maskuline vinen i området. Vinene trenger derfor lagring, gjerne over ti år for å vise seg fra sin beste side. 

Domìni Veneti Amarone della Valpolicella Classico

2013, 88B

Dyp rød farge. Plomme, tørket frukt og krydder på duft. Fyldig, ren fruktighet med moderat syrlighet og lengde. Em god budsjett Amarone

Les mer
 • Lam og sau, Storfe Passer til
 • Corvina, Rondinella, Molinara Drue
 • Italia, Veneto Område
 • Negrar Produsent

Pieropan Amarone della Valpolicella Classico

2014, 89A

Middels rød farge. Plomme, sursøtt kirsebær og tørket frukt på duft. . Konsentrert og elegant Amarone. Svært bra og mye vin for pengene.

Les mer
 • Storfe, Storvilt Passer til
 • Corvina, Corvinone, Rondinella, Croatina, Corvina, Corvinone, Rondinella, Croatina Drue
 • Italia, Veneto Område
 • Az. Vit. Leonildo Pieropan Produsent

Masi Costasera Amarone Classico

2012, 90B

Tett rød farge. Fiken, krydder og mørke bær på duft. Vellaget Amarone med søtladet fruktighet og konsentrert, alkoholdrevet anslag. Lang ettersmak

Les mer
 • Corvina, Rondinella, Molinara Drue
 • Italia, Veneto Område
 • Masi Agr. Produsent

 

Corte Sant’Alda Amarone di Valpolicella Valmezzane

2012, 88B

Utviklet aromabilde, Moden rød frukt, krydder og anis på duft. Markart syrlighet, tørr utgang

Les mer
 • Rondinella, Corvinone, Corvina Drue
 • Italia, Veneto Område
 • Corte Sant Alda Produsent

Dom. du Coulet Cornas Brise Cailloux

2011, 90B

Mørk rød farge. Sorte bær, bjørnebær og krydder på duft. Tett konsentrert vin med lang ettersmak. Elegant og flott

Les mer
 • Lam og sau, Storfe Passer til
 • Syrah, Syrah Drue
 • Frankrike, Rhône nord Område
 • Dom. du Coulet Produsent

 

Paris Cornas Granit 30

2016, 88

Middels rød farge. Mørke bær, anis og krydder. Fruktdrevet. Saftig, elegant vin med anis, pepper og mørke bær i avslutning

Les mer
 • Syrah Drue
 • Frankrike, Rhône nord Område
 • Vincent Paris Produsent

Les også:

Vintipset:

Seriøst god rosèvin fra Wongraven

2018 årgangen har brukt sommeren til å bli enda bedre. Innkjøpt av over 200 polbutikker så langt , hvilket er rekordhøyt for en vin i bestillingsutvalget

1 min lesetid

Andre leser også: