KapitalVin

Verona er den ubestridte vinbyen i Veneto i Italia, og hjemsted for en av verdens største vinmesser, Vinitaly, hvert år. Når du ankommer Verona er det derimot alle turistene som utforsker gamle torg, vakker arkitektur og trange gater som preger bybildet. Fra alle verdenshjørner kommer turistene, og de aller fleste er kommet for å oppleve stedet hvor Shakespeare bestemte seg for å la kjærlighetsdramaet Romeo og Julie utspille seg. Huset Juliette Capulet som er scenen for dramaet er en av de største turistattraksjonene. Verona er en by for alle, uansett om man er ute etter å dyrke kjærligheten, eller vinen som kommer fra området rundt. Vi nikker gjenkjennende til navn som Bardolino, Soave, Valpolicella, Ripasso og Amarone hjemme i Norge.

Annonse

Storselgere i Norge

Vinene fra Veneto har lenge vært bestselgere i Norge, men siden 2015 har salget sviktet med over 1 million liter. Nedgangen skyldes først og fremst at salget i Norge dreier mot viner med mindre restsødme enn tidligere. Fortsatt selger Veneto mer enn noen annen vinregion på Vinmonopolet med sine 4 millioner liter vin i 2018, viser tall fra Vinmonopolet. Produsentene tar nedgangen på største alvor, og en av dem som har snudd seg de siste årene er vinprodusenten Pasqua.
Hovedanlegget til Pasqua Vigneti e Cantine ligger en liten halvtimes kjøretur nordøst for Verona, og ble startet av de fire brødrene Umberto, Nicola, Riccardo og Natale tilbake i 1925. Etter den tid har familen Pasqua vært med å utvikle området til å bli en av Europas største vinprodusenter. 

Ny generasjon

I 2014 tok tredje generasjon over produksjonen og førte med det familiens tradisjoner videre. Med ett viktig unntak: Pasqua endrer seg til et marked som etterspør viner med stedegen karakter. Det lages forsatt kommersielle viner her, men tankesettet er i ferd med å endre seg mot et mer helhetlig syn på hvordan ting smaker og lages.

Historisk i alle familie­bedrifter hvor generasjonsskifter og eierskifter er det tidsepoker i driften. Sånn er det også med Pasqua.  Fra starten og frem til slutten av 2000-tallet handlet det meste om å vokse og møte etterspørselen. Arbeidsplasser ble skapt og eiere fikk forpliktelser som satt kvantitet foran kvalitet over tid. Økende volum med gode priser er positivt inntil markedet ber om mer vin og billigere viner, da snur alltid kvaliteten i vinene.  Veneto er ikke i en særstilling med en slik utvikling. Både i Tyskland, Sør-Afrika og Argentina har eksempler på samme utvikling på kommersielle viner.

Aldri si aldri

Vi har lenge fulgt med Pasqua som vinprodusent. Særlig er det serien Mai dire Mai og Cecilia Beretta som fanger vår oppmerksomhet. Eiendommen Cecilia Beretta  ligger i hjertet av Valpolicella Classico området. Amaronen fra Cecilia Beretta lages kun i de beste årgangene med en begrenset produksjon på rundt 20.000 flasker. Navnet Beretta kommer fra dikteren Giuseppe Beretta som på 1700-tallet bygde huset Villa i Mizzole i hjertet av eiendommen.
 Mai dire Mai betyr «aldri si aldri» på norsk og kommer fra vinmarken «Montevegro» på 23 hektar. Vinene bringer en ny dimensjon inn i vår oppfatning av Pasqua. Begge gode kandidater for vinkjelleren og ikke minst matvennlige til retter i retning av elg og hjort. 

Villa Borghetti Amarone

2014, 87B

Dyp rød farge. Fiken, rosin og mørke bær på duft. Markert fatpreg og utprget sødmepreg. Lettdrikkelig

Les mer
 • Lam og sau, Storfe Passer til
 • Molinara, Corvina, Rondinella Drue
 • Italia, Veneto Område
 • Pasqua Produsent

Pasqua Mai dire Mai Valpolicella Superiore

2013, 87

Middels blålilla farge. Mørke bær, krydder og moden skogsbær på duft. Rik fyldig smak med balanserte tanniner.

Les mer
 • Storvilt, Storfe Passer til
 • Corvina, Corvinone, Rondinella, Oselata Drue
 • Italia, Veneto Område
 • Pasqua Produsent

 

Cecilia Beretta Amarone

2012, 88

Middels rød farge. Sviske og fiken og moden plomme på duft. Kirsebærfruktighet og mandel på smak. Markert fruktighet med lang ettersmak av mørke bær og krydder.

Les mer
 • Storvilt, Storfe Passer til
 • Corvina, Rondinella, Negrara Drue
 • Italia, Veneto Område
 • Pasqua Produsent

Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso

2016, 86B

Middels rød farge. Krydder, varm sorte bær. Anis og mørke bær på duft.

Les mer
 • Corvina, Rondinella, Molinara, Negrara Drue
 • Italia, Veneto Område
 • Pasqua Produsent

Pasqua Mai dire Mai Amarone della Valpolicella

2011, 89

Dyp rød farge. Konsentrert. Sorte bær, fiken og krydder på duft. Fyldig og rik vin med markert alkohol og fatpreg. Lang ettersmak Bør lagres 3-6 år før servering.

Les mer
 • Storvilt, Storfe Passer til
 • Corvina, Corvinone, Rondinella, Oselata Drue
 • Italia, Veneto Område
 • Pasqua Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn