KapitalVin

Portugal har en rik vinhistorie der det ligger klemt mellom Atlanterhavet og Spania, og har gjennom århundrene utviklet en spesiell vitikultur. Fra 1400-tallet var det portugisiske imperiet et av verdens største. I vår tid har landet vært preget av anonymitet i forhold til sine gamle glansdager. Noe henger fremdeles igjen. Portugiserne er et stolt folkeslag, og et av utslagene er at tradisjoner står sterkt i hevd. Også i vinindustrien.

Annonse

Lokale druer med særpreg

I motsetningen til resten av Europa har Portugal beholdt mange av sine utallige druesorter. I dag dyrkes mer enn 500 sorter. 95 prosent av disse dyrkes ikke utenfor Portugals grenser. Det skaper en unik aroma og smaksbilde. Nå skal det også nevnes at det produseres svært mye kommersielle viner i Portugal som ikke tar hensyn til landets stolte vinhistorie. 
For oss er det fire hovedområder å ta hensyn til. De lette og fruktdrevne Vinho Verde nord for Douro og de fyldige, rike og fruktdrevne rødvinene Douro og Däo i nord. Lengre sør, like utenfor Lisboa, ligger lille Colares som en vinskatt som bare de lærde kjenner. Lagringsdyktige viner i verdensklasse. 

Vinho Verde

Vinho Verde kommer fra Portugals største avgrensede vindistrikt. Minho strekker seg nærmere 160 kilometer fra Porto, og følger Douro-elven oppover til Minho-elven i det nordlige Portugal. Vinstokkene er mange steder plantet rundt åkerkantene, og klatrer opp i trærne eller slynger seg mellom høye stokker. Det gir således plass for dyrking av kål, tomater, mais og kiwi under og på sidene av de karakteristiske pergola-oppbindingene. Vinho Verde hvitviner er lett å like. Leskende, forfriskende og sitronaktig syrlig på smak. Lukten varierer selvsagt etter hvilken drue som er brukt, men henleder tankene til friske epler, syrlige sommerblomster, eukalyptus og gress. 

Douro

Douro forbindes som oftest med portvin, men flere og flere produsenter gjør større svakvinsproduksjon enn portvin. Douro-dalen ble vernet allerede i 1756,  og regnes som verdens første demarkerte vinregion. Portvin er klassifisert som DOC (Denominacâo de Origem Controlada) som er den høyeste kvalitetskategorien i Portugal.  Douro-distriktet beskyttes i nord, sør og vest av fjellkjeder som skjermer mot de fuktige atlanterhavsvindene. De siste ti årene er kvaliteten på rød- og hvitvin fra området blitt betraktelig bedre. 

Colares

Colares er noe for seg selv. Svært lagringsdyktige viner.  En gang var det en stor vinregion nær Atlanterhavet utenfor Lisboa. På 1950-tallet var det over 500 dyrkere av druer i Colares. Over tusen hektar med vinmarker var plantet og rundt en million liter vin ble laget. Den store etterspørselen etter ferieboliger utenfor Lisboa på 70-tallet gjorde at mange vinmarker ble rykket opp og gjort om til feriesteder. Colares i dag består av 20 hektar vinmark og i underkant av 40 dyrkere. Noen få tusen årlige flasker med rød og hvit Colares finner vei til markedet hvert år.  På Vinmonopolet på Skøyen i Oslo finnes cirka 10 flasker av Adega Viuva Gomes Collares 1934-årgang (varenr. 8210701) til 1.400 kroner flasken (røverkjøp), og i medio mars ankommer Colares 1969 (varenr. 7961001) til 700 kr flasken fra samme produsent.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn