KapitalVin

Tradisjon er det blitt.  Å nyte et eller flere glass med portvin i julehøytiden. Portvin er laget for nytelse, og er ikke produsert som nåtidens kommersielle svakviner - som på sitt verste kan betegnes som alkoholisert saft. Portvin er noe annet, det er en smak av en stolt vinhistorie. 

Annonse

 

Størst i 1934

I Norge tok portvinsalget seg kraftig opp etter en byttehandel med klippfisk mot portvin. Tro det eller ei. Under forbudstiden på 1920-tallet var brennevinsforbudet gjeldene. Sherry, madeira og portvin var definert som den sterkeste tillatte alkoholdrikk i Norge. Vinmonopolet ble etablert 30. november 1922 med enerettigheter som omfattet både import og salg. I disse årene ble Norge tvunget til å importere store mengder vin og brennevin gjennom traktater med vinproduserende land. For Portugals del krevde den norske regjeringen et visst volum av klippfiskeksport til Portugal, samt lavere avgifter for å anløpe portugisiske havner. Til gjengjeld forpliktet Norge seg til å importere store mengder portvin. Rekorden var i 1934 da importen og salget var på hele 2,8 millioner liter portvin. Til sammenligning var salget av all svakvin i 1934 på kun 690.000 liter. Norge var et av de viktigste eksportmarkedene for sterkvin på den tiden.

Flott med mat

I dag er markedet noe helt annet. Portvin er sammen med annen sterkvin blitt et sesongbasert nisjeprodukt. Ifølge tall fra Vinmonopolet ble det i 2017 solgt 153.000 liter portvin. Stort sett går salget opp mot julehøytiden. Portvin egner seg derimot til vinglede resten av året også; en medium stekt pepperbiff av den gode, gamle oppskriften og noen glass med portvin. Få greier å stå imot en slik fristelse. Blåmuggoster som stilton, gorgonzola og roquefort er alle godt følge til portvin. Selv har vi kost oss i førjulstiden med portvin og en vellaget god pepperkake. Så enkelt og så godt. Prinsippet er enkelt: sødmen i portvinen passer ypperlig i kontraherende smaker som saltet i blåskimmelsosten og den varme kryddersmaken i pepper.

De ulike stilene

For å ha lov til å bære betegnelsen portvin må vinen komme fra de bratte, skiferholdige vinmarkene langs det øvre løpet av Douro-elven. I 2015 kom Douro på Unesco liste over verdens kultur- og naturarv. Utnevnelsen har betydd mye for turismen de seneste årene. Portvin får sin naturlige renessanse gjennom økende besøk og forståelse for hvilket håndverk som ligger i å produsere portvin. 

Det er mange ulike varianter å velge mellom de ulike portvinstilene.  Vi foretrekker LBV som den kalles. Navnet står for Late Bottled Vintage på etiketten. Portvinen er en sent tappet årgangsportvin og ligger på fat fire til seks år før tapping på flaske. Det finnes to typer: alminnelig LBV – filtrert og kaldstabilisert, klar for å nytes umiddelbart etter tapping, og tradisjonell LBV som er ufiltrert og som kan utvikle seg videre på flaske. Dekantering anbefales av denne. Slår man på stortrommen, er kvaliteter som Colheita, Vintage Port og Singe Quinta Vintage ypperlige kandidater til å smake noe som gammelt og godt.

 

Graham’s Late Bottled Vintage

2015, 87

Dyp rød farge. Mørke bær, plommefrukt og anis på duft og smak. Middels fylde og svak fruktighet i ettersmaken.

Les mer
 • Storfe, Dessert, kake, frukt Passer til
 • Touriga nacional, Touriga franca, Tinta roriz, Tinta barroca, Tinto cão, Touriga nacional, Touriga franca, Tinta roriz, Tinta barroca, Tinto cão Drue
 • Portugal, Douro Område
 • W&J Graham Produsent

Niepoort Bioma Vintage

2015, 90

Dyp rød farge. Plomme, røde bær og kryddertoner på duft. Fyldig, rik smak med lang fruktdrevet ettersmak. Ypperlig til pepperbiff

Les mer
 • Storfe, Dessert, kake, frukt Passer til
 • Tinta amarela, Tinto cão, Tinta roriz, Touriga nacional, Touriga franca, Touriga franca, Touriga nacional, Tinta roriz, Tinto cão, Tinta amarela Drue
 • Portugal, Douro Område
 • Niepoort Produsent

 

Niepoort Late Bottled Vintage

2014, 89

Dyp rød farge. Mørke bær, sviske, krydder og anis på duft. Elegant, konsentrert, vellaget portvin. Fyldig, rik og lang ettersmak av mørke bær og tørket frukt.

Les mer
 • Storfe, Dessert, kake, frukt Passer til
 • Tinta amarela, Touriga franca, Tinta roriz Drue
 • Portugal, Douro Område
 • Niepoort Produsent

Quinta do Noval Unfiltered LBV

2012, 93

Dyp rød farge. Svisker, rosiner, bitter sjokolade og treverk på duft. Fyldig smak av svisker, kaffe og sjokolade. Avrundede tanniner, litt urter, kompleks men ung. Lagrer godt.

Les mer
 • Ost, Dessert, kake, frukt Passer til
 • Touriga nacional, Touriga franca, Tinta roriz, Touriga nacional, Touriga franca, Tinta roriz Drue
 • Portugal, Douro Område
 • Quinta do Noval Produsent

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage

2007, 88

Dyp rød farge. Mørke bær, anis og krydder på duft. Balansert sødme og fruktighet og middels fylde. Flott portvin for pengene. Lang ettersmak.

Les mer
 • Storfe, Dessert, kake, frukt Passer til
 • Touriga nacional, Touriga franca, Tinta barroca, Tinta roriz, Tinto cão, Touriga nacional, Touriga franca, Tinta roriz, Tinta barroca Drue
 • Portugal, Douro Område
 • Smith Woodhouse Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn