KapitalVin

Vinåret 2019 kan gi deg nye opplevelser.  Om du vil da?  Det er jo ingen grunn til å fortsette å kjøpe den samme vinen som i 2018.  Norge er som tidligere hevdet i en vinøs gullalder. 

Annonse

23.615 produkter 

Aldri før har det vært et større utvalg av alkoholholdig drikke i Norge. Omsetningen av all alkohol med unntak av brennevin har økt forteller statistikkene fra Statistisk sentralbyrå.  Tallene omfatter ikke taxfree eller grensehandel. Hele 23.615 produkter er tilgjengelig på Vinmonopolet. I tillegg kommer taxfree, svenskehandel og egenimport. 

Les også

Prognosene for det nye året:

Slik blir norsk økonomi i 2019

3 trender

Handlemønsteret av vin til nordmenn er derimot ikke i samsvar med utvalget.  De fleste som handler vin på Vinmonopolet er trofaste mot pris og merke. Vinene har en enkel kommersiell stil og et sødmefylt fruktpreg, gjerne med smak av syntetisk frukt eller bær.  Av de mest solgte flaskevinene i 2018 holder nordmenn seg til under 150 kroner enten det er rødt, hvitt, rosé eller musserende vin. Flere av billigmerkene går dessuten igjen på listen over de mest solgte pappvinene. Nærmere 60 % av salget av vin er boksvin fra de store vinlandene Italia, Frankrike og Spania.  Hvilke 3 trender ser vi i Norge i 2019?  Musserende og Sør Afrika og været er klare kandidater

Været

I Norge må du faktisk se på været på hva som vil selge.  – Salget er ekstremt styrt av temperatur og værforhold. Jo varmere og høyere gjennomsnittstemperatur det er, jo mer salg vil lette og lyse produkter ha, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Musserende, perlende vin og sider har markert vekst i 2018, hvilket underbygger en trend vi de siste årene ser klart og tydelig. Nordmenn blir stadig mer glad i bobler. Vinmonopolet har aldri tidligere solgt mer musserende vin. I 2018 handlet nordmenn mellom 5,1 og 5,2 millioner liter musserende vin. En økning på nærmere 7 prosent fra 2017.  

England fosser frem

England vil vise seg frem i 2029. Man lo litt av dem som plantet druestokker for førti år siden og sa de vil ville lage musserende vin i England. De senere årene har det vært en rivende utvikling for musserende vin fra England. Engelskmennene trosser klimaet og fordommer. Og i mange tilfeller kan du ikke smake forskjell på champagne og musserende fra England. Norske vinimportører fører 48 varelinjer allerede i bestillingsutvalget. Det sier litt om interessen.

Les også

Pol-sjef Hilde Britt Mellbye i milliardspill:

Drømmer om å overta taxfree-salget

Sør- Afrika leverer

Vinlandet Sør-Afrika vil hevde seg i 2019.  Fellesnevneren i Sør-Afrika er fruktdrevne viner med stedegen smak som reflekterer voksestedet eller druene som er brukt. Sør-Afrika er rett og slett et land som er i startgropen til å bli et av verdens beste vinområder. Både når det gjelder rødvin, hvitvin og musserende vil by på vinopplevelser om du legger vekk de rimelige variantene. De beste vinkelnere har allerede oppdaget Sør-Afrika og satt dem på vinkartet. 

Økende priser

I 2019 vil du oppleve at kjente vinområder vil øke prisene sine. De lave avkastningene mellom 2015 og 2017 gjør at prisene av den økende etterspørselen fra hele verden og da spesielt Asia. Produsenter i Bordeaux, Burgund, Champagne og Piemonte lokkes til bedre fortjeneste. Det er et taktskifte når det gjelder hvem som representerer det største markedet for kvalitesvin.  – Asia vil de neste årene helt klart lede an. 

Nye preferanser i 2019?

Vin er så mye mer enn dyre merkevarer. Vår klare oppfordring til nyttårsforsettet er å utnytte mulighetene Vinmonopolet, taxfree, vinmesser og vinkurs kan gi deg i 2019.  Det er lett å oppdage kvalitetsvin i Norge. Utforsk noe nytt hver dag du drikker vin. Det gjelder å se mot andre vinområder hvor ikke prisen kontra kvalitet har forlatt hverandre.  Fra vår side handler det mye hvordan man tilnærmer seg vin. Er du villig å prøve er vin er noe man kan vokse med. Smaker man mer, får man andre krav og nye preferanser.

Radio-Coteau Terra Neuma Pinot Noir

2014, 89

Lys blålilla farge. Røde bær, sval vegetal tone med kryddertoner på duft. Elegant, konsentrert fruktdrevet Pinot Noir med moderate tanniner og flott syrlighet

Les mer
 • Lyst kjøtt, Svinekjøtt, Småvilt og fugl Passer til
 • Pinot noir Drue
 • Usa, California Område
 • Radio-Coteau Produsent

Reyneke Chenin Blanc Natural Wine

2016, 91

Lys gyllen farge. Konsentrert. Gul frukt, eple og mineraler på duft. Kompleks fruktdrevet vin med velbalansert syrlighet.

Les mer
 • Lyst kjøtt, Skalldyr Passer til
 • Chenin Blanc Drue
 • Sør-Afrika, Stellenbosch Område
 • Reyneke Wines Produsent

 

Southern Right Sauvignon Blanc

2016, 87B

Lys gulgrønn farge. Urter, sitrus og stikkelsbær på duft. Markert syrlighet og fruktdrevet stil med lang ettersmak og god konsentrasjon. Ypperlig til chevre og asparges

Les mer
 • Ost, Fisk, Skalldyr Passer til
 • Sauvignon Blanc Drue
 • Sør-Afrika, Walker Bay Område
 • Southern Right Produsent

Hamilton Russel Pinot Noir

2015, 89B

Middels blålilla farge. Røde bær,rips og bringebær toner på duft. Utemmet potensiale i vinen. Delikat sval fruktighet og syrlighet. Flott konsentrasjon og lang ettersmak

Les mer
 • Lam og sau, Storfe, Småvilt og fugl Passer til
 • Pinot noir, Pinot noir Drue
 • Sør-Afrika, Overberg Område
 • Hamilton Russell Vineyards Produsent

Hamilton Russell Chardonnay

2017, 89B

Middels gyllen farge. Aroma som av tropiske frukter, lime og mineraler. Smørtoner Balansert syrlighet med markert ettersmak av eik og smørtoner. Wow

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay, Chardonnay Drue
 • Sør-Afrika, Overberg Område
 • Hamilton Russell Vineyards Produsent

Gusbourne Rosé

2014, 88B

Lakserosa farge. Rødt eple, sitrus på duft. Fruktdrevet mousse. Fin syrlighet og lang ettersmak

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Pinot meunier, Chardonnay, Pinot noir, Chardonnay, Pinot noir Drue
 • England, England Område
 • Gusbourne Estate Produsent

Wiston Cuvée Rosé NV

87C

Lys lakserosa farge. Rødt eple, rips og mineraler på duft. Markant syrlighet og mineralsk avslutning

Les mer
 • Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Pinot noir, Chardonnay Drue
 • England, England Område
 • Wiston Estate Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn