KapitalVin

Munkene har formet vinmakingen i Bourgogne i flere århundrer, men det måtte et ungt ektepar fra Middelhavet til for å sette nye standarder. Vinhuset Lucien Le Moine ble startet av libaneseren Mounir og hans kone  Rotem Saouma i 1999. Navnet betyr «Den Opplyste Munken», og har referanse til Mounirs arbeid i et Trappistkloster i Libanon. 
 

Annonse

Lagringsdyktige viner

Mounir Saouma er besatt av hvordan viner originalt ble laget. I stedet for å bruke all mulig moderne teknologi for å lage så rene viner som mulig vil Mounir ha «alt det naturen ga oss – proteiner, vitaminer, gjær, bakterier, skinn. Disse elementene tas opp i vinen, og hjelper oss å fordøye andre ting. Vinene er fulle av smak – ikke tomme.» På basis av denne filosofien lager Mounir og Rotem Saouma viner som blir tilført ekstra bunnfall, og lagres på fat inntil 36 måneder, uten at noe av bunnfallet blir fjernet. Resultat er fantastisk. Lagringsdyktige viner med karakter fra stedet de er laget. Og med en syrlighet som gjør dem svært matvennlige.

Kun de beste

Ekteparet produserer kun Grand Cru og Premier Cru viner i Bourgogne, noe som utgjør henholdsvis ca 1,5 prosent og 11 prosent av den totale vinproduksjonen i Bourgogne. Saouma driver Lucien Le Moine som negociant. Det finnes ulike typer Négociant’er, eller Merchants på engelsk, men disse tre er de vanligste: De som kjøper ferdig vin og tapper den på flaske, de som gjør noe med vinen før tapping (Lucien Le Moine er blant disse) og de som kjøper druer eller ugjæret druejuice, og lager vinen i prinsippet «fra scratch». Det er med andre ord eksklusive viner, og prisene er deretter. Kvaliteten står heldigvis stort sett i stil med prisene, selv om det er en fattig (eller dyr…) trøst for de fleste. Kvalitet koster penger. Saouma er prisgitt utviklingen av markedet. Øker vinmarkseierne prisene blir vinene fra Lucien Le Moine dyrere.  

Håndlaget

Druemosten kjøpes fra vinmarkseiere rett etter gjæring og pressing. Gjerne i små fat og fra små parseller. Her plukkes kun det beste. I tønnene med druemost er kun bunnfall igjen i den uferdige vinen. Bunnfallet filtreres ikke bort ved tapping på flaske, tvert imot tilføres gjerne ekstra bunnfall for å få mer komplekse viner. Alle vinene lagres på fat laget av eik fra Jupilles-skogen. Fatene brennes langsomt med kull, og de tilpasses hver vin, og til og med til det enkelte år. For hver vin og årgang bestemmer de selv hvor lenge vinene skal lagres på fat før tapping på flaske. Det kan være opp til 36 måneder. De praktiseres såkalt «Battonage» tre til fire ganger i måneden, det vil si at de rører forsiktig i vinene for få bunnfallet til å integreres mest mulig med vinen. Det preger vinen og skaper perfekt balanse og mest mulig kompleksitet. Dette kombinert med lang lagring på fat gjør at mye av bunnfallet opptas i vinen og skaper en fantastisk fylde og kompleksitet. «Vi begynner med cirka åtte liter bunnfall i hvert fat og ved tapping på flaske er det kun tre igjen. Resten er i vinen du heller i glasset, og det er det som skaper fylden», ifølge Mounir.

Nytt eventyr i Châteauneuf-du-Pape

I 2006 bestemte Mounir og Rotem seg for å bli eiere av egne vinmarker. I dag har de 8,4 hektar i Châteauneuf-du-Pape, og noe mer i Côtes du Rhônes-Villages. Hvorfor Châteauneuf-du-Pape? «Jeg sammenligner Grenache Noir med Pinot Noir. De er begge kompliserte varianter med hvit juice, og de kan begge lage superfine viner som representerer vingårdens særegenhet. Syrah smaker som Syrah, Sauvignon Blanc smaker som Sauvignon Blanc, Viognier smaker som Viognier men Pinot Noir og Grenache smaker som naturlig frukt, som druer. Det gjør Chardonnay og Grenache Blanc også. Disse naturlige, tomme variantene er terroirenes ambassadører. Prosjektet i Châteauneuf-du-Pape er forsatt i startgropen, men vil få innflytelse på hele regionens viner. Så imponerende er vinproduksjonen til ekteparet Saouma.

Lucien le Moine Inopia Rouge

2015, 88

Duft av modne bjørnebær og blåbær, litt urtepreg og fatkarakter. Ganske godt integrerte tanniner med fruktdrevet smak som er elegant og med god balanse. Dette er et meget godt kjøp som gjør vin fra en av de beste produsentene tilgjengelig for en meget rimelig penge.

Les mer
 • Storvilt, Storfe, Lam og sau Passer til
 • Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre, Counoise Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • Lucien le Moine Produsent

Saouma Magis Chateauneuf-du-Pape

2014, 92

Fantastisk mineralitet, sitrus og appelsinskall på duft. Smak av sitrus, våt skifer og fat. Dette er en kraftig og markant vin med mye smak, ganske høy alkoholprosent (14) og meget god syre og lengde. Den er et lite måltid i seg selv, men passer meget godt til både fisk, skalldyr og lette kjøttretter. Et meget godt kjøp som drikker godt nå med en times lufting, og vil utvikle seg og bli bedre i minst 7 til 10 år til. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, småvilt og fugl, fisk, aperitif.

Les mer
 • Grenache blanc, Bourboulenc, Clairette, Roussanne Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • Rotem & Mounir Saouma Produsent

 

Lucien Le Moine Châteauneuf-du-Pape Omnia

2015, 91

Duft av bjørnebær, blåbær, kryddertoner, hvit pepper, litt grønn paprika og svakt fatpreg. Elegant smak av røde bær, fat og litt krydder. Vinen har typisk Bourgogne-eleganse men med en kraftig men likevel fløyelsmyk og godt balansert smak. Et godt kjøp som formodentlig vil utvikle seg godt de neste fem årene og som kan drikkes i minst 15 år til. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau, lyst kjøtt.

Les mer
 • Grenache, Syrah, Mourvèdre Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • Lucien le Moine Produsent

 

Lucien le Moine Arioso Châteauneuf-du-Pape

2014, 92

Markant duft av røde bær, krydder, anis, hvit pepper og tjære. Smak av kjølig, elegant men kraftig og fløyelsmyk frukt. Deilige kryddertoner, fatpreg og røde bær - en fantastisk god vin som drikker meget godt nå og vil utvikle seg i mange år fremover. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau

Les mer
 • Grenache, Syrah, Mourvèdre, Grenache, Syrah, Mourvèdre Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • Lucien le Moine Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn