KapitalVin

Etter at vi har ristet av oss jul- og nyttårsfeiringen og hverdagen er tilbake kommer spørsmålet: Er det noen gode hverdagsviner? Finnes det? Det er faktisk en term i vinbransjen for nettopp dette. Det skilles mellom flaskeviner og boksviner.  Sistnevnte er tema i dagens vinartikkel. Hvem er best på Vinmonopolets toppliste? Vi måtte ta med en nykommer også.

Annonse

Pris & kvalitet

Pris er viktig faktor når det gjelder boksvin. Er man opptatt av pris alene vil de kommersielle vinene på Vinmonopolet dominere fullstendig en liste over bestselgerne av boksvin. Vi kan love en ting. Deres smak har ingenting med god vin å gjøre. Den andre viktige faktoren når det gjelder boksvin er designet på boksen. Det brukes svært mye ressurser i Norge på å skape og fornye de ulike produktene i vinhyllene. De siste årene er spesielt teksturen på boksen blitt et element som tas hensyn til. Selv navnet på vinen er i mange tilfeller konstruert eller fokusert på et ord det er lett å huske eller man har en assosiasjon til. Det finnes en vin i Norge som heter Fredag og Sexy for å gi noen eksempler på hvor langt det har gått med å sikre seg markedsandeler gjennom de virkemidlene man har til rådighet.
Vår oppmerksomhet når det gjelder å smake vin begynner i en annen ende. Vi liker god pris og fin design, men det er smak som er hovedfokus. De enkle variantene av hverdagsviner er dem med saftig bærfrukt og friskhet som kjennetegn og som er fornuftig priset. Vinene er ingen kandidater for å lagre i mange år og bør drikkes innenfor det nærmeste året. Du skal rett og slett få lyst på et glass til. 

Mer svovel i boks

Et spørsmål som vi ofte får er om vin på boks og flaske er det samme? I dag kommer flere merker både på boks og flaske, er det noen forskjell? To forhold peker seg ut som viktig: Svovel og ferskhet. Svoveldioksid (SO2) blir brukt for å hindre at vin oksiderer, og for å hindre vekst av gjær og bakterier. Vin på boks tappes som oftest med en større andel svovel enn på flaske. Svovel beskytter mot oksidasjon og dette skjer lettere på boks da overflaten er større. Hvitvin er mer utsatt enn rødvin og har enda mer svovel. Mengden er uansett ikke farlig, men følsomheten kan variere fra person til person. Batterisyre av alle ting. Konklusjonen er at boksvin ofte er mindre fruktig på grunn av svovelbruken enn flaskevarianten selv om det er samme vinen. 

Økende kvalitet i Norge

Pappvinens historie startet i 1965. Eieren av Angove’s Winery i Australia, Thomas Angove, utviklet en lufttett plastpose og satte den i en pappkartong. Ene og alene for å forenkle transport og salg av vin. Den gang var det kun en pose man klippet et hjørne av før man serverte. I dag har utviklingen gått videre og både tappetut, pappkvalitet og plastposer er forbedret vesentlig. 
Snittprisen på boksviner er på 350 kroner. En positiv trend er man også ser en utvikling hvor 600 kroners grensen er passert. Det betyr ganske enkelt at importørene tar bedre vin i boksene. Er det til glede for kjøperne? Ved noen av våre smakinger av boksviner er det helt klart et skille mellom importører som involverer seg i hele livssyklusen til sine produkter og dem som kun er opptatt av pris og forpakning alene.

483 bokser i Norge

I Norge har boksvin blitt en akseptert del av nordmenns vinvaner. Hele 483 ulike bokser er tilgjengelig på Vinmonopolet i dag. Helt siden pappvinen kom til Norge i 1988 har nordmenn trykket den til sitt bryst. I 2018 var 52 prosent av vinomsetningen i Norge på boks. Muligheten til å ta ett glass av gangen og oppbevare vinen over tid frister mange. Med flasker bør du drikke den tom allerede etter en eller to dager. Til sammen triller det over 11,6 millioner bokser vin ut fra Vinmonopolets hyller i året. Noen av dem også med like bra kvalitet som i flaske. 

Wongraven Alleanza Langhe Rosso

2017, 86

Lys blålilla farge. Sursøtt aromabilde av kirsebær, urter og florale toner. Balansert syrlighet og fruktdrevet utgang. Wongraven kan bedre enn dette.Nr 39 av de meste solgte vinene i Norge

Les mer
 • Pelaverga, Nebbiolo, Barbera, Barbera, Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Nebbiolo, Barbera, Nebbiolo Drue
 • Italia, Piemonte Område
 • Wongraven Wines Produsent

Wongraven Morgenstern Riesling BIB

2017, 88

Lys grønngul farge. Sitrus, grønne epler, gul frukt og mineraler på duft. Balansert syrlighet og sødme. Fruktig konsentrert stil. Nr 27 av de meste solgte vinene i Norge

Les mer
 • Sushi / sashimi, Fisk, Skalldyr Passer til
 • Riesling Drue
 • Wongraven Wines Produsent

Le Due Arbie Toscana Organic

2017, 87

Lys blålilla farge. Kirsebær, plomme og urter på duft. Frisk konsentrert smak med balansert syrlighet og flott fruktighet. Lang ettersmak. En av de best nykommere på boksmarkedet i Norge. Tappes i små kvanta for å holde kvaliteten oppe.

Les mer
 • Svinekjøtt, Lam og sau Passer til
 • Canaiolo, Colorino, Merlot, Sangiovese Drue
 • Italia, Toscana Område
 • Dievole Produsent

 

Cantina Rossa

2017, 87

Middels blålilla farge. Røde bær, plomme og kirsebærtoner på duft. Fruktdrevet folkslager med fin syrlighet og fruktig ettersmak. Nr 18 av de meste solgte vinene i Norge.

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Montepulciano Drue
 • Italia, Abruzzo Område
 • Zaccagnini Produsent

Chapoutier Côtes du Rhône Belleruche

2017, 88

Middels blålilla farge. Røde bær, rød frukt, krydder og snev av pepper på duft. Matvennlig syrlighet med god konsentrert kjernefrukt. Nr 21 av de meste solgte vinene i Norge.

Les mer
 • Svinekjøtt, Lyst kjøtt, Storfe Passer til
 • Grenache, Syrah, Syrah, Grenache Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • M. Chapoutier Produsent

Tariquet

2017, 86

Lys grønngul farge. Gul frukt,urter og sitrus på duft.Balansert syrlighet og fruktighet. Flott terrassevin. Nr 29 av de meste solgte vinene i Norge.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Ugni blanc, Colombard, Sauvignon Blanc, Gros manseng, Gros manseng Drue
 • Frankrike, Sørvest Område
 • Dom. Grassa Produsent

Signature Series Brunel Côtes du Rhône

87

Middels blålilla farge. Mørke bær, urter og krydder på duft. Smaksrik og fyldig anslag med balanserte tanniner og syrlighet. Nr 40 av de meste solgte vinene i Norge

Les mer
 • Storfe, Lam og sau Passer til
 • Grenache, Syrah Drue
 • Frankrike, Rhône sør Område
 • Best Buys Produsent

Les også:

# Torsdag 5.desember 2019

Ukens vintips: Perlende trender

Følg med hver torsdag kl 13:00. Viner som begeistrer vinjournalist Svein Lindin legges til grunn for ukens vintips.

23 min lesetid

Spansk lovgivning muliggjør lange husokkupasjoner:

Fikk feriehuset kapret

Et par dager før familien Hokholt i høst skulle dra ned til familiens feriebolig på sørkysten av Spania, kom beskjeden om at huset var overtatt av noen andre. Den norske familien må nå slåss i månedsvis i spansk rettsvesen for å få tilbake huset sitt.

11 min lesetid

Andre leser også: