KapitalVin

Det har eksistert vinmarker i Argentina siden midten av det 16. århundre. Mange av de opprinnelige vinstokkene ble brakt til landet av italienske immigranter. Størstedelen av produksjonen er konsentrert om lokale druer som Criolla og Cereza – viner av disse blir drukket lokalt i Argentina og utgjør omkring halvparten av produksjon. Man skulle tro at flere oppdaget Argentina som vinland. Prisene på virkelig god vin er lave i forhold til smak. 

Annonse

Pågangsmot

Det mangler ikke pågangsmot i Argentina for å lage vin. Verken på forbruk eller produksjon. Argentina er det største vinproduserende landet i Sør-Amerika og den 5. største vinprodusenten i verden – rundt regnet 15 mill hl/år. Samtidig har Argentina et av verdens høyeste vinforbruk pr. innbygger. Statistisk er Argentina således et viktig land, men størstedelen av argentinsk vin drikkes i hjemlandet og kun en liten (bedre) del eksporteres. Eksporten er stigende, men stort sett selges det intetsigende kommersiell vin til Europa.

Nye tider

Frem til tidlig på 1980-tallet – da Argentinas vinproduksjon igjen ble rammet av økonomisk krise – produserte landet i hovedsak billig bulkvin. Mange tapperier bukket under og tusenvis av hektar vinmarker ble revet opp. Av de 50 000 hektar vinmarker med nasjonaldruen Malbec som var plantet i Mendoza - for det meste gamle vinmarker - plantet av de første generasjoner europeiske innvandrere, forble knapt 10 000 hektar igjen. Det var i løpet av disse nedgangstidene to produsenter slo over på en annen tone enn andre produsenter.  

Zuccardi leder an

En av dem var Zuccardi. Med italiensk avstamning blant Argentinas immigranter og ung ingeniørstudent kom Alberto Zuccardi til Mendoza i 1950 for å prøve lykken. Hans yrkesfag var opprinnelig ikke vin, men byggebransjen. Hans ide var å konstruere et vanningssystem - Mendoza-ørkenen var det perfekte stedet for Andesfjellene sine store vannressurser.  I 1963 besluttet han å anlegge en liten vingård i Maipú, for å vise hvor effektivt vanningssystemet hans var. Fem år etter hans første vinstokker var satt i jorden kom beviset på hvor godt det fungerte. Det var da han innså at hans kall var vindyrking. Familiens eiendommer representerer i dag over 1000 hektar, fordelt i Maipú, Santa Rosa og Uco-dalen.   Mens Alberto Zuccardi arbeidet hardt for å overleve krisetidene på 80 talllet, arbeidet hans sønn José, som begynte i selskapet i 1976, med å forsterke salget. Hans første skritt, og sannsynligvis hans første store bragd, var å se mulighetene i eksportmarkedet. En ny verden åpnet seg og idag representerer selskapets eksport rundt 55 % av totalproduksjon. 

Idag har familen Zuccardi fått på plass tredje generasjon vinmaker. José’s sønn Sebastián har arvet farens energi, så vel som hans åpne, tiltalende væremåte. Den nyutdannede ønologen Sebastián begynte i 2002 og hadde han en rekke nye ideer, deriblant å sone/parsellinndeling, kartlegging og geologiske analyser ned til minste detalj av enkeltvinmarker og parseller. En eksakt, krevende vitenskapelig prosess (presisjonsdyrking) som gir en rekke muligheter for vin med tydelig terroir-preg. Zuccardi fremstår nå som en de viktigste vinprodusentene i Argentina.

Lagringsdyktige viner

En annen favoritt er Caves de Weinert. På 70 - tallet hadde Bernardo Weinert gjort stor suksess i transport-bransjen. Han satset hele formuen på et kort: Vineiendommen Cavas de Weinert.  De skulle vise seg å bli et lykketreff, og en av livets store utfordringer.  Gjennombruddet skjedde  i 1977. Den mektige amerikanske vinjournalisten Robert Parker besøkte vindistriktet Mendoza i Argentina. Han tok en liten svipptur til Lujan de Cuyo, noen mil fra foten av Andesfjellene Han smakte seg gjennom alle vinene til Cavas de Weinert. I sin anmeldelse av 1977 årgangen av vinen Estrella omtalte Parker vinen som sin personlige husvin. Det amerikanske markedet fikk telefon- og telefakslinjen til Cavas de Weinert å bryte sammen. Drømmen til brasilianeren Bernardo Weinert ble mulig: Å lage topp kvalitetsvin fra Argentina!  Det har vært derimot vært svært kostnadskrevende å drive med filosofien til Cavas de Weinert. Vinstilen trenger lagring og pr dags dato er Cavas de Weinert en av svært få produsenter som kan levere drikkemoden lagringsvin.

Følg med på Weinert

Dagens vinmaker Hubert Weber har ikke endret oppskriften på Bodega y Cavas de Weinerts toppviner og deres kjennetegn er fortsatt flott struktur og tanniner. Hubert Weber kommer med nye viner til det norske markedet i 2019 og porteføljen kompletteres med mer segmenterte, prisgunstige viner i en mer fruktig og rik stil.   I mellomtiden får du noen av polets beste kjøp. Drikkemoden som få og vi kan ikke forstå hvorfor ikke flere oppdager denne flotte produsenten i Norge.  Vi vet en av årsakene, nordmenn betaler villig vekk tusenvis av kroner for fransk vin, men argentisk vin har ikke nordmenn samme betalingsvilje mot.  Helt uten grunn selvfølgelig


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn