KapitalVin

Smakfulle, elegante og konsentrerte viner basert på Chardonnay og Savignin når det gjelder hvitvin. Og på Poulsard og Trousseau på den røde siden. Jura byr virkelig på noen vinskatter, men er først og fremst flotte matviner.
 

Annonse

Det har vært vinproduksjon i lang tid i Jura.

Ifølge skriftene fra Plinius den yngre har man dyrket vin i Jurasiden romernes erobring av området i år 58 før Kristus. I moderne tid var det på begynnelsen av 1800 tallet over 20.000 hektar med vinmarker i Jura. Og etter at vinluskatastrofen på slutten av 1800-tallet sto man igjen 1800 hektar med vinmarker. Folk som bor i Jura blir ofte kalt fjellfolket. Arven fra generasjoner med landbruk i et uforutsigbart klima har skapt produkter med stedegenhet både på vin og matsiden.

I verdensklasse

Jurafjellene strekker seg oppover langs østsiden av Frankrike og fungerer som en naturlig grense mot Sveits. På den franske siden mot vest ligger Saône-dalen til Burgund. Landskapet preges av tett skog, dype kløfter og landbruk eiendommer ispedd noen vinmarker. Klimaet er kontinentalt, men med mye nedbør og temperaturer som faller med høyden over havet. I Jura dyrkes vinplantene på sør-og sørvestvendte vinmarker mellom 250 og 400 meter over havet.  Den anerkjente burgundprodusenten Marquis d’Angerville har etablert Domaine du Pélican i Jura. Etableringen viser hvilket potensiale mange utenforstående har sett i Jura som vinområde. Lokale, historiske produsenter som Rolet, Ganevat, Macle, Marnes og Tissot har visst det lenge, men kvaliteten er i verdensklasse.

Ikke langt fra Burgund

Det er kun noen timers kjøretur til velbeslåtte Burgund.  En stor del av suksessen til Jura som vinområdet de senere årene skyldes prisoppgangen og lite tilgang på vin etter noen år med ekstremvær i Burgund.  
Jura er i medvind om dagen, selv om også klimaet har innvirkning på de siste års innhøstning. Fokuset fra mange toneangivende produsenter på biodynamisk eller økologisk drift har gitt resultater de siste ti årene. Sunnere vinplanter gir bedre viner, blant annet fordi gjør det muliggjør å gjære vinen utelukkende ved den naturlige gjæren. Men også fordi sunne druer gir sunt bunnfall, slik at vinen kan lagre lenge på bunnfallet. Det gir rikere og mer komplekse viner. Alle vinene kommer med en syrlighet som fremmer vinen til å passe til mat. 
Om det kan komme en utvidelse av dagens vinområdet vil fremtiden vise. Det vil kreve en lovendring og det går ikke av seg selv i Frankrike. Mange hensyn skal tas og med opptil fire år dyrketid for drueplantene før de gir fra seg akseptable druer å lage vin av ser man ikke ikke nye vinmarker før om syv til 10 år. Og det er ikke bare vin de har lyst å lage mer av i Jura.

Comte - en osteperle

En av Frankrikes mest solgte oster Comte kommer fra de østlige Jura-fjellene i Franche-Comté og er ved siden av vinen Vin Jaune en av de mest stedegne produkter som finnes i vin og matverden. Vin jaune betyr gul vin på fransk og er særegen hvitvin. Vinen minner om tørr fino-sherry på duft og får egenskapene sine gjennom å modne på fat under et lag med en vingjærsopp som kalles flor. Smaken er mindre intens enn sherry, selv om det lukter som sherry, men med lavere alkohol gir det en helt fantastisk konsentrasjon og smakskraft. Det er vel få ting som smaker bedre mot den tradisjonelle rakfisken i Norge gastronomisk.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn