KapitalVin

 Mat og drikke står i høysetet i høytider og man unner seg gjerne noe ekstra. På vinsiden er det høysesong for champagne. Ikke uten grunn. Er det ikke rart, nevner du ordet Champagne forbinder nordmenn det stort sett med fest og høytid. Champagne er uten tvil en av verdens sterkeste merkevarer innenfor vinverden. I Norge er det tilgjengelig over 821 varelinjer på Vinmonopolet. Få andre land i verden har et slikt utvalg. Tar man med alle i kategorien musserende havner en på 1746 varelinjer. Norge er i en gullalder hva gjelder utvalg av musserende vin.

Annonse

Uslåelig

Kombinert med mat er champagne uslåelig. Også når julemat kommer på bordet. Tradisjoner er i ferd med å forandre seg. Øl og akevitt er utvilsomt det fortrukne valget, men ser man på den gastronomiske siden av valget med vin er det utvilsomt noen fordeler med bobler. Den største fordelen er boblene, de renser opp munnhulen fra fett og baner frem for den iboende syrligheten i champagnen som løfter frem smaken av maten.  Champagne er kommet for å bli i norske mattradisjoner. Vi trekker frem skalldyr, sjømat og julemat som ypperlige kandidater å prøve champagne til.

Nylig hadde vi en stor test av champagne i det norske markedet.

 Tendensen er klar, kjøp heller fra druedyrkerne som produserer champagne under eget navn enn fra de store champagnehusene som kjøper inn råvarene fra de samme druedyrkerne. Prisene på god champagne fra de litt mindre og ukjente produsentene er gode i forhold til kvalitet. Trekker man frem merkevarene er de ofte priset høyere, med noen unntak som fremstår som fyrtårn i forhold til kvalitet. Engelsk mussernde vin imponerer med sin syre, men i forhold til prisen gjør man bedre kjøp av med champagne. 

A.D. Coutelas Origin` Brut

2012, 87

Lys gulgrønn farge. Eple, sitrus og mineraler på duft. Middels konsentrert fruktig anslag med balansert syrlighet og mousse. Rimelig og svært mye champagne for pengene.

Les mer
  • Skalldyr, Aperitif Passer til
  • Chardonnay, Pinot noir, Pinot meunier Drue
  • Frankrike, Champagne Område
  • A.D. Coutelas Produsent

A. D. Coutelas Cuvée

1809, 88

Lys grønngul farge. Små bobler. Eple, gjær og sitrus på duft. Fruktdrevet stil. Deilig og velbalansert vin.

Les mer
  • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
  • Chardonnay, Pinot noir Drue
  • Frankrike, Champagne Område
  • A.D. Coutelas Produsent

Pierre Gerbais Cuvée de Réserve

88B

Lys grønngul farge. Små bobler. Rødt eple, sitrus og toast på duft. Konsentrert fyldig champagne med kremet stil.

Les mer
  • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
  • Pinot noir, Chardonnay, Pinot blanc Drue
  • Frankrike, Champagne Område

Charles Heidsieck Brut Réserve

88B

Lys gulgrønn farge. Modent eple, mineraler og sitrus på duft. Toasttoner. Konsentrert. Fruktig og balansert syrlighet underbygger mineralkarakter. Lang ettersmak.

Les mer
  • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
  • Pm, Pn, Pinot noir, Pinot meunier, Chardonnay, Pinot noir, Chardonnay, Pinot meunier Drue
  • Frankrike, Champagne Område
  • Charles Heidsieck Produsent

Philipponnat Blanc de Noirs

2011, 89

Middels grønngul farge. Konsentrert stil, delikat fruktdrvet med eple, lime og kalk på duft. Lag på lag med duft. Nøtter og smørtoner med en delikat sitrustone. Passer til: Fisk, skalldyr.

Les mer
  • Pinot noir Drue
  • Frankrike, Champagne Område
  • Champagne Philipponnat Produsent

Champagne Henriot Blanc de Blancs

89B

Lys grønngul farge. Små bobler. Sitrus, eple og kjeks på duft. Fyldig fruktdrevet vin med balansert syrlighet og lang ettersmak.

Les mer
  • Fisk, Skalldyr Passer til
  • Chardonnay Drue
  • Frankrike, Champagne Område
  • Henriot Produsent

Louis Roederer Brut

2012, 92B

Lys grønngul farge. Små bobler. Gult eple, sitrus og kalk på duft. Mineraler, sitrus i ettersmaken. Flott konsentrert vin!

Les mer
  • Fisk, Skalldyr Passer til
  • Pinot noir, Chardonnay, Pinot noir, Chardonnay Drue
  • Frankrike, Champagne Område
  • Louis Roederer Produsent

Gusbourne Blanc de Blanc

2013, 88

Middels gul farge. Grønt eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Små bobler. Sublim, fruktdrevet med lang ettersmak. Konsentrert stil.

Les mer
  • Fisk, Skalldyr, Aperitif, Ost Passer til
  • Chardonnay Drue
  • England, England Område
  • Gusbourne Estate Produsent

Champagne Larmandier-Bernier Premier Cru Terre de Vertus

89

Middels gyllen farge. Mineralsk, kalk og østers på nese. Anslag med modent eple og sjø. Flott konsentrasjon og lengde. Kremet mousse i avslutning

Les mer
  • Fisk Passer til
  • Chardonnay Drue
  • Frankrike, Champagne Område
  • Larmandier-Bernier Produsent

 

Champagne Larmandier-Bernier Longitude Premier Cru

89

Middels gulgrønn farge. Røde epler, kjeks og mineraler på duft. Konsentrert fruktdrevet med lang god ettersmak. Løftes mye om vinen serveres fra større glass.

Les mer
  • Chardonnay Drue
  • Frankrike, Champagne Område
  • Larmandier-Bernier Produsent

Les også:

Vin 2019

Nye vinland kommer sterkt

Det er intet å frykte i 2019 for deg som drikker kommersielle pregløse merkevarenavn. Alt blir som før. Liker du kvalitetsvin, kan du glede og grue seg litt til neste år. Økende priser er en kjent faktor, men nye vinland dukker også opp i horisonten. 

3 min lesetid

anbefaler

Portvinens gleder

Finn frem osten, peperbiffen og pepperkaken. 

2 min lesetid

Andre leser også: