KapitalVin

Luca Roagna er en av de beste vinmakerne i Piemonte. Det første som slår deg når du treffer Luca Roagna er ydmykheten hans til det han driver med. Luca er femte generasjon Roagna, har vært med å lage vin siden han var syv år gammel, og gjennomfører i disse dager sin 30. årgang. Med en filosofisk tilnærming og spisskompetanse som få andre i Piemonte har, fremstår han som en gudfar på sitt område.

Annonse

Vin siden 1800 tallet

Familien Roagna har laget vin i Barbaresco siden midten av 1800-tallet, men først i Luca Roagnas tid har vinene løftet seg opp i verdensklasse. Luca Roagna mener mye av årsaken ligger i flyttingen til nye produksjonslokaler.
– Vi hadde gode vinmarker også før, men vi hadde for trange og små lokaler til å løfte kvaliteten høyt nok. Fra 2010 har produksjonsanlegget i Rocche di Castiglione Falletto vært i full drift, og bidratt sterkt til den økende anerkjennelsen jeg får som får som vinmaker. Jeg får rett og slett mye mer tid til å stelle vinmarkene.

– Kvalitet skaper seg absolutt ikke selv.

Jeg må prioritere hardt, forteller Luca. Roagna er ingen stor produsent med sine 60.000 flasker i året, og det aller meste av arbeidet gjøres av Luca og hans far Alfredo (65). Rundt 70.000 planter skal stelles året rundt, vinmarker i bratte skråninger skal vedlikeholdes, og som alle andre vinbønder må de holde kostnadene nede. 
– Investeringen i vårt nye produksjonsanlegg på 5000 kvadratmeter gjorde store innhugg i familiens sparekonto. Nå gjelder det å innfri forventningene og prioritere riktig, sier Luca. 

 

Luca Roagna 

God tid

En av de mest markante endringsgrepene Luca Roagna gjennomførte var mer eller mindre å slutte motta besøk på vingården for noen år siden. Det er ikke det at han er ikke liker å ha besøk, men ifølge han selv handler det om å skape den rette balansen mellom arbeid, venner, og kvalitetstid med familien. 
– I fremtiden vil jeg nok åpne opp mer, forteller han når vi ser det store huset som rommer ni gjesterom med egne bad, og en stor førsteetasje med plass til både kjøkken og en liten restaurant. De forberedte seg på fremtiden da det store vineriet ble bygget, så råbygget til et lite besøkssenter ble også oppført.
– Jeg tar tiden til hjelp, det er ingenting som haster med å bli ferdig.

Økende priser

De senere årene har det for de fleste vinprodusentene i Piemonte vært store utfordringer med frost om våren. Spesielt for de små. For Roagna sin del handler det om at drueemner og nyplantinger bukker under for frosten. Resultatet vil vise seg de kommende årene, færre druer betyr mindre vin å lage. Etterspørsel og priser vil øke betraktelig for de beste produsentene, ifølge Geir Gjerdrum hos den norske importøren, som forventer en økning på 20 prosent årlig på de ikoniske vinene fra Piemonte. 
En annen årsak til prisøkningen er utviklingen i eiendomsprisene på vinmarker i Piemonte. Nå omsettes en hektar vinmark for 2,5 millioner euro, en økning på ca 20 prosent bare siden 2015.

Legendestatus

Hva er det som skaper god vin i 2013? Hovedårsaken til den formidable kvalitetsøkningen de siste tiårene hos Roagna er i stor grad tilgangen på de beste vinmarkene i Barbaresco, kombinert med et fokus og ønske om å lage virkelig god vin. En skånsom pressing og nøye selektering klase for klase i vinmarkene kombinert med sen innhøstning gir viner med modne tanniner og markert syrlighet når flaskene slippes for salg og allokering. Luca Roagna er ekstremt opptatt av detaljer i sin vinifikasjon. Et eksempel er når Luca velger å bruke de samme dyre korkene som en av verdens dyreste viner DRC i Burgund. Dette viser at han har tenkt å la vinene være tilgjengelig for sine barnebarn i når den tid kommer. Da vil han også lenge ha vært betraktet som en de store legendene i Piemonte og resten av vinverden.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn