KapitalVin

Noen timers kjøring utenfor Paris ligger den idylliske landsbyen Chablis, et sted som er elsket av nordmenn. Helt siden begynnelsen av 2000-tallet har nordmenn trykket Chablis til sitt bryst, gjerne på varme sommerdager, gjerne på sjøen i en stille vik hvor sjøkreps, hummer og østers blir servert. I alle år er dette stemningsbildet blitt skapt og opprettholdt av Chablis, og dette har resultert i at Norge er et av de landene som drikker mest Chablis pr. innbygger i verden. Nå er det i endring.
For tiden oser det av aktivitet i vinkjelleren etter en hektisk og vellykket innhøstning av 2018-årgangen. Millioner av liter Chablis er ferdig fermentert og så langt tyder årgangen på å bli veldig god og med god tilgang på vin. Det har ikke vært tilfelle i 2017, 2016 og til dels 2015.
I likhet med Champagne kan Chablis takke et kjølig klima for mye av sin suksess. Nå har endringen i klimaet gjort ting verre for produsentene. Chablis har alltid vært vurdert å ligge på grensen for dyrking av druer, men det er nettopp det historiske kjølige klimaet som gir høyere syrlighet i (druene) vinen. Syrligheten har bidratt til å gjøre vinene så enestående i sitt slag.

Annonse
Les også

Noen tunge år

Chablis har hatt noen tunge år med ekstremvær hvor hagl har radert ut hele drueavlinger på få minutter. Så ille har det vært at anerkjente produsenter som for eksempel Brocard og Clotilde Davenne også har måttet replante vinstokker etter at de er blitt knust av hagl store som tennisballer. Konsekvensene av ekstremværet har preget tilgang, priser og ikke minst nordmenns holding til Chablis. Salgstallene fra Vinmonopolet viser en helt klar nedgang til tross for en legendarisk solfylt sommer i Norge. Markedssjef Marianne Tyldum Friis hos vinimportøren Vingruppen må bare konstatere at omsetningen har sviktet på grunn av økende priser og mindre tilgang på viner fra dette klassiske området. Vik ikke fra Chablis sier hun, Chablis er fortsatt underpriset i forhold til både lagringspotensiale og kvalitet.

Bruk tulipanformet glass

Alle nordmenn med interesse for vin har både hørt om og drukket Chablis, men salget viser at kunnskapen av bredden av kvalitetskategorier fra Chablis kunne vært bedre. Chablis er helt klart havnet i en posisjon hvor det ikke er en selvfølge at dagens store utvalg på nærmere 200 varelinjer i Vinmonopolets hyller vil bestå. Å gjenoppdage Chablis ved å smake de ulike kategoriene er noe vi anbefaler sterkt. Gjerne skjenket i et tulipanformet glass.
Chablis består av fire kvaliteter eller såkalte appellasjoner: Petit Chablis som i hovedsak er på flatene. Jordsmonnet der består av Portland-kalkstein og gir viner med delikate, friske fruktaromaer med overveldende duft som av friske grønne epler, sitrus, lime og melon. Chablis, som ligger på de slake åsryggene gir viner med en blanding av det enkle fruktdrevne med grønt eple, større intensitet og mer mineralitet enn Petit Chablis. Chablis Premier Cru, som ligger på åsryggene mot sør-vest eller sør-øst, og sist Chablis Grand Cru, som ligger opp langs åsryggen på høyre side av byen og elven Serein der de fleste vinmarkene heller mot sør-vest. De siste tre appellasjonene har et jordsmonn som består av Kimmeridge kalkstein. 

Les også

Pol-sjef Hilde Britt Mellbye i milliardspill:

Drømmer om å overta taxfree-salget

Smak kvalitetetene

I juratiden (150-200 millioner år siden) var det hav over Chablis-landskapet. Den gang fantes det mengder av ulike skalldyr, spesielt en liten type østers. 
Ikke noe annet sted i vinlandet Frankrike preger jordsmonnskarakteren vinen med større kraft og intensitet enn i Chablis. Distriktet dekker totalt et areal på rundt 4850 hektar beplantet med Chardonnay-druer – den eneste tillatte drue til Chablis. Chablis er en genuin vin som skiller seg tydelig fra all annen Chardonnay, spesielt om du tar deg tid til å smake kvalitetene.  

 

Louis Jadot Petit Chablis

2015, 87B

Lys gulgrønn farge. Eple, mineraler og sitrus på duft. Fruktdrevet med balansert syrlighet. Vellaget enkel Chablis

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Maison Louis Jadot Produsent

Tribut Chablis

2015, 88

Middels gulgrønn farge. Grønt eple, sitrus og mineralsk på duft. Fruktdrevet. Utviklet aromabilde og mineralsk avslutning.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Dom. Laurent Tribut Produsent

 

Brocard Grand Cru Les Clos

2016, 90

Middels gulgrønn farge. Eple, sitrus og sjø på duft. Fyldig og konsentrert smak med balansert syrlighet og utpreget mineralsk avslutning. Bør lagres

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Jean-Marc Brocard Produsent

Duplessis Chablis Premier Cru Vaillon

2016, 89

Lys gulgrønn farge. Gule epler, mineraler og flint på duft. Konsentrert. Balansert syrlighet og lengde. Fruktig og mineralsk avslutning.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay, Chardonnay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Caves Duplessis Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn