KapitalVin

– En champagne bør helst ikke reduseres ned til ufølsomme tekniske data. Olivier Krug

Når du ankommer den fornemme adressen 5 rue Coquebert i Reims er du på vinhistorisk grunn.  Selv om champagnehuset bare står for omlag 1 prosent av markedet, blir Krug omtalt som en egen stil av vinelskere.


Høytidsstund

 Det er alltid høytid når noen edle dråper av Krug skjenkes i glassene og man erkjenner raskt at  Krug lever opp til sitt rykte som en av de beste champagneprodusenter i verden.
Selv champgnehuset nå eies og drives av LMVH, verdens største selskap innen luksusproduktbransjen,   er familien  Krug tydelig representert gjennom ved 6. generasjonen Krug, Oliver Krug.
 Olivier Krug,  et  fyrverkeri av en personlighet som ved vårt besøk nylig poengterte at han var født med champagne på leppene når vi spurte hvor lenge hadde hatt stillingen som frontfigur for sagnomsuste champagnehuset. 

Annonse


Det er en velregissert historiefortelling som møter deg i Champagne. Hos Krug og ansett hvilken produsent du besøker. Over tid har champagne befestet seg som en av de sterkeste merkevare som finnes i verden.  En merkevare som i praksis betyr at det finnes til enhver tid 1 milliard flasker på lager. Klar for å salg når regelverket åpner for salg etter noen år i de dype vinkjellerne. Champagne av god kvalitet er håndverk av ypperste klasse, formet etter århundrer med søken etter å lage et bedre og bedre produkt.   Krug har befestet sin situasjon som en ”mentor” for svært mange andre produsenter de siste ti årene.  Et omfattende arbeid er gjort for å kartlegge historiske arkiver i hovedhuset til Krug av daglig leder Margareth Henriquez og hennes stab. Resultatet viser seg i alle ledd hos Krug, en mer bevisst holdning til produktet og merkevaren Krug gir hele industrien. 


Ingenting er tilfeldig 

Enkelt fortalt er champagne en stille svakvin som gjennomgår en annengangsgjæring på flaske. Resultat er mer smak, mer alkohol og de titusenvis av bobler som alle kjenner i en flaske. Krug handler først og fremst om å finne det beste av det beste av druene i Champagne. Uten kompromiss og i tråd med hva grunderen Joseph Krug selv skrev i egen notatbok i1843.  Når Joseph Krug lanserte sin champagnefilosofi var det få som forstod helt betydningen av den. Joseph Krug sitt poeng var at essensen i ethvert glass med champagne er nytelsen i seg selv, og derfor skulle han lage den beste champagne ut fra de til enhver tid rådende forhold akkurat det året. 
Joseph Krug bygde møysommelig opp et bibliotek av reserveviner alle sirlig sortert på drue, vinmark og årgang. For å skape en best mulig champagne hvert eneste år, benyttet han seg av reservevinene i tillegg til siste årgang med basevin for å komponere sin Champagne No.1 også kjent som Krug Grande Cuvée. På denne måten kunne Joseph lage en vin som hvert år møtte visjonen om nytelse, selv om siste års vær og innhøsting ikke nødvendigvis var helt som ønskelig. 

I vinbransjen er oppfatningen har vært at kvaliteten non vintage skal representere en husstil, en slags tilsvarende smaksopplevelse fra år til år. Krug gjør det motsatt av de fleste andre produsenter. Olivier Krug er påpasselig å fortelle oss at hver årgang med Krug lever sine egne liv og har sine individuelle uttrykk. Her kommer kjernen i Krugs tankegods frem, nemlig best mulig smaksopplevelse gitt rammebetingelsene det året og ikke lik smak over tid. På denne bakgrunn lager konkurrentene sine standard utgaver, mens Krug utelukkende lager sine mer eksklusive utgaver.  

Ny Grande Cuvée i januar

Alle Krug Grande Cuvée blir benevnt med hvilken utgave den er. Siden oppstart er altså Krug Grande Cuvée i 166. utgave i dag tilgjengelig i Vinmonopolets hyller. Krug Grande Cuvée i 167. utgave forventes i hyllene hos Vinmonopolet i løpet av januar 2019. 
166. utgave er en blanding av 140 plot med yngste årgang fra 2010 og eldste 1998, og har delikate små bobler med en sammensatt duft av eple med elementer av nougat og det florale. I munnen oppleves den fyldig og balansert med en eminent lang ettersmak - den bare må oppleves. For spesielt interesserte kan Krug-appen lastes ned - det eneste ved Krug som er gratis - hvor man kan oppgi flaskens unike Krug iD og motta alle sporbarhetsdata om vinen ned i minste detalj. Dette tones imidlertid ned av Olivier Krug selv - det viktigste er nytelsen og øyeblikket, må vite. - En champagne bør helst ikke reduseres ned til ufølsomme tekniske data.

Jeg er født med champagne på leppene Olivier Krug


I tillegg ønsket Joseph Krug å lage en Champagne No. 2 som uttrykte omstendighetene det respektive året, Krug Vintage. I denne blenden benyttet han utelukkende ulike druer og plot fra siste års innhøsting. Siste vintage fra Krug som er tilgjengelig på Vinmonopolet er Krug Vintage 2004, mens Krug Vintage 2006 kommer i september neste år. I de senere tiår er nye cuveér som Clos de Ambonnay, Clos de Le Mesnil, Rosé og Collection kommet til, men disse lages i meget få eksemplar og er stort sett forbeholdt meget velholdne livsnytere og vinnerder. 


Den ultimate vinopplevelsen

Krug Grande Cuvée er for mange champagneelskere  den ultimate vinopplevelsen, den imponerende konsentrasjonen kombinert med frisk syre gjør den meget matvennlig. De elegante små boblene sammen med kompleksitet og den lange ettersmaken bidrar til at Krug Grande Cuvée også står utmerket godt for seg selv.  Alle husker sin første Krug Grande Cuvée, har du ennå ikke hatt gleden av å smake den er det en perfekt adventsgeskjeft å berike tilværelsen med utsøkt champagne. Så kan du da avgjøre hvorvidt årets juleribbe skal konsumeres til en Krug eller ei. 

Krug Vintage

2004, 94

Middels gyllen farge. Modent eple, sopp,sitrus , honning på duft. Fyldig anslag med god moden frukt. Vebalansert og med lang ettersmak av toast, sopp og honningtoner i ettersmaken.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Pinot noir, Chardonnay, Pinot meunier Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Krug Produsent

Krug Rosé Brut

92

Middels lakserosa farge. Nybakt brød, røde epler og fersken på duft. Balansert syrlighet og flott fruktighet. En noe dyr, men elegant Champagne. Server i store glass

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Pinot noir, Pinot meunier, Chardonnay Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Krug Produsent

Krug Grande Cuvée, Brut

91B

Middels gyllen farge. Nystekt toast/brioch, sitrus og mineraler på duft. Konsentrert og særegen smak av toast, sitrus og mineraler. Lang ettersmak. 166 edition

Les mer
 • Fisk, Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Pinot noir, Chardonnay, Pinot meunier Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Krug Produsent

 


Les også:

Konsulenter fra all-time high til kamp for livet:

– Jeg vil fighte for businessen

Norske konsulentselskaper var vekstvinnerne i Norden i fjor. Nå venter en annen virkelighet. – Jeg vil fighte for oppdrag og businessen fremover, sier Sopra Steria-topp Kjell Rusti. 

7 min lesetid

Andre leser også: