KapitalVin

Vinmonopolets hyller bugner av produkter som er laget etter økologiske eller biodynamiske metoder. Vårt spørsmål er enkelt; spiller det virkelig noen rolle om man velger økologiske eller biodynamiske i stedet for de mer kommersielle vinene og merkevarene? Er det for mye med nærmere 2.159 produkter tilgjengelig for folk flest?

 

Annonse

Når vi snakker om kommersielle viner tenker vi først og fremst på vinmarker/vinplanter som dyrkes i et moderne landbruk hvor kunstgjødsel og sprøytemidler tas i bruk i forskjellige grad. Alt for å øke utbyttet fra druene og senke kostnader for produsenten, noe som oftest er i takt med stigende produksjon. Dette fører igjen til synkende kvalitet på vinen og likegyldige smaksopplevelser både på duft og smak. Vinmonopolet har ingen klar definisjon på kommersielle viner dessverre, men i dagens opplyste verden med muligheter til å lage bedre og naturlig vin har heldigvis mange produsenter innført en mer restriktiv holdning til bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler. Det innebærer at man sprøyter først når man absolutt må, og bare gjødsler på utsatte steder i vinmarken. Heldigvis har mange produsenter valgt å gå tilbake til tidligere metoder å dyrke vin på. Så naturlig som mulig.  

Dom. Vacheron Sancerre

2014, 88

Middels gulgrønn, vegetalt, nesle og asparges. Markert syrlighet og lengde. Flott syrlighet

Les mer
 • Sauvignon Blanc Drue
 • Frankrike, Loire Område
 • Dom. Vacheron Produsent

Reyneke Chenin Blanc

2017, 88B

Middels gyllen farge. Grønt eple, pære og honningvoks på nese. Rik konsentrert anslag med balansert syrlighet og lengde. 100% Chenin Blanc - Fra biodynamiske vinmarker

Les mer
 • Ost, Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chenin Blanc Drue
 • Sør-Afrika, Coastal region Område
 • Reyneke Wines Produsent

 

Biodynamisk dyrking er ingen nyhet – ei heller vitenskap.

Allerede 700 år før Kristus anbefalte den greske poeten Hesiod at man skulle høste vindruene på tidspunkter i henhold til himmellegemenes forhold til hverandre. Biodynamisk dyrking tar økologisk dyrking et steg videre (eller høyere om man vil). Vinmarken betraktes som en helhetlig organisme og som en del av kosmos og utgangspunktet bør helst være at vinmarken er økologisk dyrket. Deretter følges tidligere tiders astrologiske prinsipper og biodynamiske preparater som gjødsles på vinmarkene. Komposteringsteknikkene omtales som preparatene 500-508, og ble omtalt av Rudolf Steiner under en forelesing ved slottet Keyserlingk i 1924. Plantene som brukes er blant annet løvetann, brennesle, vendelrot, skavgrass, kamille, ryllik, løvetann og eikebark. Preparatene blir vannet ut og sprøytet over marken, eller de benyttes til å dynamisere naturlig kompost. Mineraler som silicium fra kvarts brukes også sammen med den ferdige komposten i vinmarken.

Når en vinbonde velger å følge biodynamisk jordbruk erkjennes samtidig en sammenheng mellom kosmos og liv på jorden, mot selve vinplanten og vinmarken. I dag benyttes gjerne en biodynamisk kalender som for eksempel Maria Thuns såkalender som ledesnor til når beskjæring av vinplantene bør foregå. I Maria Thuns såkalenderen finner en også dagene for når man skal plante, så, høste og hvilket tidspunkt man skal bruke de ulike preparatene. Såkalenderen gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom planetenes posisjoner, månens faser og jordens energi.
Biodynamiske vinprodusenter har alle et spesielt forhold til kumøkk og kuhorn. De fyller hule kuhorn fra døde dyr med kumøkk og pulverisert kvarts. Kuhornene graves ned i vinmarken over vinteren og graves opp igjen for å blandes ut og deretter sprøytes på bakken og på plantene.

Økologisk vindyrking gir litt mer sannhet og forståelse.

Druer fra økologisk vinmarker utsettes ikke for kjemiske sprøytemidler mot insekter, råtesopp og ugress. Vinmarkene får heller ikke tilsatt kunstgjødsel og vekselbruk lar seg ikke gjennomføre da vinplanter er en fleråring plante som ofte dyrkes i mange tiår. Ofte er dette en utfordring i forhold til andre økologiske vekster hvor ettåringe planter gjør vekselbruk mulig og jorden blir mer fruktbar. Økologiske vinmarker kjennetegnes ofte med beplanting mellom og inntil vinplantene. Kløver, langstilket gress og blomstervarianter er gode kilder til å kompensere for manglende næring.
Mange økologiske vinprodusenter velger å sertifisere seg innen én av de mange sertifiseringsorganene som finnes i ulike land. Krav til sertifisering innebærer at marken må ha vært konvertert til økologisk drift over en lengre periode, samt dokumentasjon på at driften følger økologiske prinsipper. Du ser også eksempler på produsenter som praktiserer økologisk, men vil ha muligheten til å bruke «ulovlige» hjelpemidler og som da velger å la være å sertifisere seg.  Så mange økologiske produsenter står ikke oppført i Vinmonopolets oversikter, da de krever dokumentasjon på økologisk drift.

Hva skal man tro og smaker det bedre?

Etter vår mening er deler av den biodynamiske tankegangen vrøvl fra ende til annen. Hvorfor skal man grave ned kuhorn, skaffe vann fra Israel i noen tilfeller og følge planetenes posisjoner, månens faser og jordens energifelt for å dyrke noen druer? Her vil de lærde strides så lenge markedet etterspør og aksepterer biodynamiske vinprodusenter.
Når det er sagt er også noen av våre beste vinopplevelser basert på vinprodusenter som er biodynamiske, men gjerne har vært biodynamiske lenge før det kom på moten! Vår hovedkonklusjon er ganske enkelt, jo mer naturlig mangfold av liv (mikroorganismer) som finnes eller tilføres i vinmarken jo bedre sluttprodukt. Og sammen med vinifikasjon og annet arbeid som gjøres av vinprodusenten er disse faktorene utslagsgivende for den endelige vinkvaliteten.
Biodynamisk tilnærming fordrer at vinprodusenten bruker mer ressurser enn produsenten som dyrker økologisk, og sannsynligvis enda mer ressurser enn dem som dyrker kommersielt. Sistnevnte smaker ikke bedre en de to første, det holder for oss! Kommersielle viner rekker ikke engang de beste biodynamiske / økologiske vinprodusentene til knærne. Vi har plukket ut åtte gode vinkjøp som viser hvor godt en økologisk eller biodynamisk vin kan smake. Smak det gjerne sammen med en vin fra den andre siden av skalaen av kvalitet. For eksempel Canepa Cabernet Sauvignon 2016 fra Chile. Du vil bli overrasket over forskjellen. Garantert!

 

Bonterra The McNab

2013, 88

Middels rød farge. Plomme, røde bær og krydder på duft. Konsentrert fruktdrevet smak med god syrlighet og lengde.

Les mer
 • Lam og sau, Storfe Passer til
 • Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit verdot, Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Petite syrah, Cabernet Franc Drue
 • Usa, California Område
 • Bonterra Vinyards Produsent

Grgich Hills Estate Napa Valley Chardonnay

2013, 90

Lys gulgrønn farge. Gul frukt, eple og mineraler på duft. Smørtoner og iboende flott syrlighet og lang ettersmak.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Usa, California Område
 • Grgich Hills Estate Produsent

 

Ratte Grand Curoulet Chardonnay

2016, 89

Lys gyllen farge. Gul frukt,sitrus, modent eple og mineraler på duft. Konsentrert sitrus med smørtoner og modent eple i ettersmaken

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Jura Område
 • Dom. Ratte Produsent

Radio-Coteau Terra Neuma Pinot Noir

2014, 89

Lys blålilla farge. Røde bær, sval vegetal tone med kryddertoner på duft. Elegant, konsentrert fruktdrevet Pinot Noir med moderate tanniner og flott syrlighet

Les mer
 • Lyst kjøtt, Svinekjøtt, Småvilt og fugl Passer til
 • Pinot noir Drue
 • Usa, California Område
 • Radio-Coteau Produsent

 

Tissot Empreinte Chardonnay

2016, 90

Lys grønngul farge. Konsentrert fruktig aromabilde med eple, sitrus og mineraler på duft. Mineralsk avslutning

Les mer
 • Ost, Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Jura Område
 • André et Mireille Tissot Produsent

Cooper Mountain Pinot Noir

2015, 88

Lys blålilla farge. Røde bær, mineraler og elegant toner med bærsmak og flott syrlighet. Luft gjerne før servering.

Les mer
 • Lyst kjøtt, Svinekjøtt, Småvilt og fugl Passer til
 • Pinot noir Drue
 • Usa, Oregon Område
 • Cooper Mountain Vineyards Produsent

Les også:

Vintipset:

Hvilken champagne vil du velge?

Er det tilfeldig hvilken champagne du kjøper? Vinmonopolet har delt kundetypene inn i segmenter. Hele sortimentet er styrt etter å gjøre alle glade.

3 min lesetid

Andre leser også:

# Torsdag 11.september 2019

Ukens vintips: Perfekt til lam

Følg med hver torsdag kl 13:00. Viner som begeistrer vinjournalist Svein Lindin legges til grunn for ukens vintips.

14 min lesetid