KapitalVin

En av de vanligste spørsmål i en vinøs verden er hvilken vin som passer til ulike oster. Det er like mange svar til spørsmålet som det finnes oster i verden. Det finnes derimot noen klassikere av gode kombinasjoner som fungerer svært godt. De fem franske ostene chablis, brie, comtè, brillat-savarin og rougefort er alle klassiske oster som finnes i de fleste ostediskene i Norge av en viss størrelse og kvalitet. Ost er melk kort sagt, men ost er også mye mer enn det. Ost er mest av alt mangfold, kultur, håndverk, og tradisjon. Kombinert med vin er det oppskriften på en perfekt høstkveld med gode venner.

 

Annonse

Riktig tilbehør

Det første vi velger oss er tilbehøret. Velg gjerne et godt nybakt nøttebrød og fiken eller appelsinmarmelade som det eneste tilbehøret til ost og vinkvelden. Velg bort druer, paprika, stangselleri, kiwi og appelsin. Disse er i denne sammenhengen ødeleggende for vinens egensmak. Beregn gjerne 30-40 gram av hver ost til hver person og la gjerne osten modne en en liten time på kjøkkenbenken før den serveres.

Ostene

Til osten chablis med samme navn som vinområdet (dog da med en langt mer påtrengende duft) foretrekker vi en fyldig hvitvin med markant fruktdrevet og middels syrlighet. Chablis er en rødkittost som kommer fra Marne-området i Frankrike, og er produsert på pasteurisert kumelk. Den beste hvitvinen finnes der osten chablis kommer fra. En hvit Chablis Premier Cru, eller en god Chablis Grand Cru passer utmerket til og er vårt førstevalg.   

Om Brie de Meaux er kongen av oster, er champagne kongen av viner. Brie de Meai fremstilles i Meuseområdet, øst for Paris. Den produseres av upasteurisert kumelk og er derved ustabilisert, det vil si at den har en kjerne som modnes fra ytterkant og inn mot midten.
Vår kombinasjon bygger på eleganse osten gir og vi anbefaler derfor i første rekke en delikat årgangschampagne. Den fete, rike stilen årgangschampagne har kombinert med en balansert syrlighet matcher flott ostens myke melkesmak og milde saltsmak. I dette forholdet er det viktig å understreke at osten er maksimalt modnet - bløt til flytende konsistens er nøkkelordet!

 

Comtè er en perle av en ost fra Jura i Øst- Frankrike. Comte er en fast ost som er produsert av upasteurisert kumelk av kuer av rasen Montbeliarde eller Pie Rouge Vinvalget sier seg selv mot en klassisk hvit burgundervin: To av de viktigste faktorene i dette møtet er eleganse og kompleksitet, hvilket vi finner både i osten og vinen. Den milde saltsmaken mot vinens delikate frukt og fine syrlighet er betydningsfull for at møtet lykkes, likeså den nøttaktige aromaen som vi finner i den modne osten, såvel som i de klassiske burgundervinene.

Brillat Savarin er en elegant ost, som fordrer en elegant vin - vi velger rosé-champagne .Den milde og mykt kremaktige osten utgjør en perfekt balanse til vinens finstemte balanse, og såvel kullsyre som fruktsyren i vinen gir en oppfriskende effekt til den fete konsistensen i osten. Brillat Savarin er produsert i Bourgogne i Frankrike. Brillat Savarin er oppkalt etter 1700-tallets store matskribent med samme navn. Osten har sin opprinnelse i 1930 – og ble skapt av Frankrikes osteekspert fremfor alle; Henri Androuet. Den er fremstilt av pasteurisert kumelk.

Roquefort og Sauternes-vin er en klassisk kombinasjon og bygger på et par lykkelige sammentreff; For det første er vinens og ostens totale smaksintensitet i full balanse. For det andre er den salte osten og vinens sødme (kontrasterende smaker) alltid nøkkelen til en vellykket kombinasjon mellom vin og ost. Dessuten vil alltid vinens sødme integrere seg utmerket med ostens fete konsistens og salte smak. Roquefort lages kun i landsbyen Roquefort som ligger i fjellområdet Massif Central i Syd-Frankrike. 

Ch. Guiraud 1er Cru Sauternes

2003, 89B

Middels gyllen farge. Honning, nøtter og marsipan på duft. Rik fyldig smak med konsentrert ettersmak og lengde

Les mer
 • Dessert, kake, frukt, Ost Passer til
 • Sémillon, Sauvignon Blanc Drue
 • Frankrike, Bordeaux Område
 • Ch. Guiraud Produsent

Laclerc Briant Rosé Brut

88B

Lakserosa farge, Rødt eple, mineraler og sitrus på duft. Markant syrlighet Fin friskhet og lengde

Les mer
 • Ost, Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay, Pinot noir Drue
 • Frankrike, Champagne Område
 • Leclerc Briant Produsent

 

Louis Michel Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre

2015, 89B

Lys grønn farge. Mineralsk, grønt eple og sitrus på duft. Konsentrert og flott utgave

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Burgund Område

Winston Churchill Brut

2006, 92A

Middels gyllen farge. Toast, sitrus og eple på duft. Utviklet, konsentrert vin med lang ettersmak.

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Frankrike, Champagne Område
 • Pol Roger Produsent

Rolet Côtes du Jura La Dent de Charnet Chardonnay

2015, 88

Middels gul farge. Gul frukt, , sitrus og smørtoner på duft. Litt tørr og lang fruktig avslutning. God matvin

Les mer
 • Chardonnay Drue
 • Frankrike, Jura Område
 • Domaine Rolet Produsent

Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn