KapitalVin

Det er en kjensgjerning at september bringer med seg høsten og i den vinøse verden betyr det lansering av Vinmonopolets nyheter.  Vi har smakt dem alle og plukket ut de 8 vi likte best. 

Forpliktende

Det er åpenbart at Vinmonopolets rolle som monopolist kan oppfattes negativt fra utsiden, men fra innsiden bobler det praktisk over av kunnskap og ønske om å få frem et mangfold i sortimentet få andre i verden kan vise til. Det forplikter å være verdens største vinbutikk. Hovedutfordringen til Vinmonopolet vil alltid være evnen til å balansere mellom det kommersielle mot dets hovedoppgave i samfunnet: Å være det viktigste virkemiddelet i ansvarlig salg av alkohol.  

Vinmonopolet har mye mer å by på enn man tror.

Spekteret spenner fra saftige flotte viner fra Beaujolais, viner fra kjølige vinområder til typeriktige viner laget fra druen Syrah og klassiskere fra Cornas i Rhone-dalen i Frankrike. På den hvite siden dominerer indrefileten av de hvite vinene fra Tyskland. GG som de kalles, eller grosse lage på tysk, blir sluppet på markedet 1. september året etter innhøstingen. Norge er et landene som forsyner seg godt av disse vinene. 

Beaujolais imponerer

Noen av de beste vinene som ble smakt under Vinmonopolets nyhetslansering var fra Beaujolais i Frankrike. Fra å være et område man forbandt med en torsdag i november hvor årets Beaujolais Nouveau ble sluppet har det vokst seg frem en skog av produsenter som lager vin som er svært gode. Det forutsetter derimot at du liker viner som er fruktdrevne, nærmest syrlig leskende på smak og ikke er preget for mye druetanniner eller eikefat. Mange av produsentene som utmerker seg i Beaujolais gjør det ved å lage vin slik vi kjenner dem fra vinområdene i Burgund lengre nord. Eneste forskjellen er at prisene er betydelige lavere, enn så lenge.

Tasmania bør man prøve

Et av temaene som Vinmonopolet fokuserer på er viner fra kaldt klima. Et av de landene som utmerket seg ved siden av Canada, USA og England er Tasmania i Australia. Australias utpost, lengst sør og en egen øy er den kjøligste vinregionen absolutt ikke preget av masseproduksjon, men av små produsenter som karrer seg fast i det vindutsatte og relativt fuktige klimaet. Heldigvis skinner solen mer enn det regner og blåser og det danner grunnlaget for viner med markert friskhet, kjølig bærfruktighet og god konsentrasjon. Prismessig er ikke nødvendigvis Tasmania det aller beste kjøpet, men med tanke på at vinen fraktes fra andre siden av kloden må de vurderes som gode kjøp.

England leverer

Vi kan ikke unngå å ta med hva som skjer i England om dagen. Og det handler om musserende vin. Det er rett og slett fantastisk å oppleve hvilken kvalitet engelske vinprodusenter leverer.  For lengst på høyde med Champagne, om ikke i mange tilfeller bedre. Klimaet i England er sterkt påvirket av Atlanterhavet, men også av det kontinentale Europa. I sør-øst England er det generelt varmere og tørrere som en følge av klimaendringene. Noe som har gitt grobunn for en helt annen kvalitet enn hva England har kunnet levere tidligere. 66 prosent av all vin solgt fra England er musserende og fra 2004 til 2013 har vinmarkarealet økt med 148 prosent.   Smaksmessig er det lite som skiller seg fra Champagne, men skulle det være en fellesnevner må det være at de engelske er mer fruktdrevne. Prismessig er det ikke mye hente i forhold til Champagne, men husk at Engeland aldri kan bli den giganten Champagne er i volum med sine 300 millioner flasker i året.  Men en seriøs utfordrer er England blitt. 
 

 

Gusbourne Rosé

2014, 88B

Lakserosa farge. Rødt eple, sitrus på duft. Fruktdrevet mousse. Fin syrlighet og lang ettersmak

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Pinot meunier, Chardonnay, Pinot noir, Chardonnay, Pinot noir Drue
 • England, England Område
 • Gusbourne Estate Produsent

Wiston Cuvée Rosé NV

87C

Lys lakserosa farge. Rødt eple, rips og mineraler på duft. Markant syrlighet og mineralsk avslutning

Les mer
 • Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Pinot noir, Chardonnay Drue
 • England, England Område
 • Wiston Estate Produsent

Van Volxem Gottesfuss GG

2017, 92B

Lys grønngul farge. Eple, sitrus og urter på duft. Floral undertone med markert konsentrert syrlighet. Lang ettersmak. GG av topp kvalitet

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Riesling Drue
 • Tyskland, Mosel Område
 • Van Volxem Produsent

Kühling-Gillot Nierstein Hipping Riesling Trocken

2017, 90B

Lys grønngul farge. Gul frukt, sitrus og konsentrert grapefrukt på duft. Urter, eple og mineraler i ettersmaken. Konsentrert GG

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Riesling Drue
 • Tyskland, Rheinhessen Område
 • Spanier-Gillot Produsent

Dalrymple Pinot Noir

2016, 88C

Lys blålilla farge. Fruktdrevet med røde bær, urter på duft. Sval urtepreget anslag. Leskende god Pinot Noir

Les mer
 • Pinot noir Drue
 • Australia, Tasmania Område
 • Dalrymple Produsent

Josef Chromy Pinot Noir

2016, 87B

Lys rød farge. Svale røde bær, urter og florale toner på duft. Saftig, elegant med noe fatpreg

Les mer
 • Svinekjøtt, Småvilt og fugl Passer til
 • Pinot noir Drue
 • Australia, Tasmania Område
 • Josef Chromy Produsent

Jean Paul Brun Fleurie

2014, 86

Lys blålilla farge. Bringebær, markjordbær og kirsebær på nese, Frisk bærfruktighet og balansert syrlighet. Avkjølt og luft vinen gjerne. Flott matvin

Les mer
 • Gamay, Gamay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Jean-Paul Brun Produsent

Perraud Moulin à Vent

2016, 88B

Lys blålilla farge. Bringebær, urter og florale toner på duft. Lett, elegant med balansert syrlighet og frisk avslutning

Les mer
 • Svinekjøtt, Småvilt og fugl Passer til
 • Gamay Drue
 • Frankrike, Burgund Område
 • Isabelle et Bruno Perraud Produsent


Poeng:
88
Importør:
Fondberg


Les også:

Reitan-eide Britannia:

Sender tilbake ni paller eksklusiv vin

Ulf Dalheim reiste verden rundt i to år på jakt etter 10.000 flasker eksklusiv vin til Reitan-eide Britannia i Trondheim. Men de ni pallene fra NorgesGruppen-eide Vinhuset ble avvist.

2 min lesetid

Andre leser også:

Aksjemarkedet er ikke i nærheten av å prise inn Akers oljefremstøt i Ghana:

Sitter på oljeesset

4 min lesetid