KapitalVin

Vinproduksjon på Etna er ikke et nytt fenomen. Det startet allerede 800 år før Kristus, da nybyggere fra det antikke Hellas plantet de første vinrankene på de nordlige bakkene på Etna-fjellet. I moderne tider ble dessverre mange av Sør-Italias vinregioner preget av billig og pregløs bulkvin. 
Trenden var merkbar i hele det sørlige Italia. Gamle vinstokker med lokale druersorter ble rykket opp og beplantet med internasjonale druesorter. Heldigvis var det noen som tok vare på arven og på gamle druesorter som har vært der siden antikkens tid. 

Annonse

 

Ny bølge

Siden slutten av 1990-tallet har det vært en bølge av kvalitet fra Sicilia. Unge vinmakere begynte å lage vin fra enkle kår, vingårder ble rehabilitert, og produsentene begynte å konsentrere seg om kvalitet foran volumproduksjon. Vinmarkene hadde ikke den sunneste helsen. 
Ved starten av 2000-tallet begynte vinstokkene på fjellet å produsere mer konsentrerte druer, og i de rette hender ble det velsmakende viner. Verden begynte å legge merke til Sicilia og Etna.  
Med litt forskjellige utgangspunkt for vinproduksjon har vinpersonligheter som Frank Cornelissen, Benanti, Arianna Occhipinti og Tenuta Delle Terre Nere blitt fanebærere av den nye kvalitetskulturen.

Håndverk

Det er et skikkelig håndverk som skal til for å lage den beste vinen.  Antall arbeidstimer som legges ned i vinmarkene for å holde et slikt kvalitetsnivå mangedobles i forhold til andre tilsvarende områder i Europa.  Vinmarkene på Etna ligger relativt høyt mellom 400 meter og 1000 meter og med sin komplekse mineralske sammensetning og store forskjeller i jordsmonnet kan man sammenligne med Burgund i Frankrike.  Den store forskjellen er at det ikke er en aktiv vulkan i nærheten. 
På grunn av klimaet er det heller ingen lett oppgave å lage god vin. Ekstreme varmeperioder og forskjeller på dag- og natt-temperatur på over 30 grader gir sine utfordringer for vinprodusentene på Etna. Plusser du på et sammensatt og komplekst jordsmonn med et vulkansk jordsmonn som endrer seg vertikalt og horisontalt bare på noen få meter i vinmarkene forstår du kompleksiteten.   

Matvennlige

Vinene på Etna er først og fremst matvennlige, røde som hvite viner. En iboende flott syrlighet preger vinene og gjør dem til klare vinnere i følge med høstens viltretter og lammeretter. 
Hverken Tenuta Delle Terre Nere, Frank Corneliussen, Benanti eller Arianna Occhipinti laget flotte viner de første årene. Det har det tatt tid å forstå hvordan man lager vin under komplekse forhold klimamessig og ikke minst å kunne forstå hvilket jordsmonn som ga det beste druematrialet, men alle har de siste ti årene tatt steg som bringer dem frem som vinprodusenter i verdensklasse.
 
Vulkanen Etna er en av mest kjente vulkanene i verden. Mongibello som Etna kalles lokalt ligger tett på byen Catania på østkysten av Sicilia i Italia. Det siste utbruddet på Etna var i desember 2015 og lavafontenen sto en kilometer til værs mens askeskyen var  på nærmere 3 kilometer.  Etna er den vulkanen i verden som lengst har fått dokumentert sine utbrudd, faktisk helt tilbake til 1500-tallet før Kristus. Heldigvis er Etna langt mer enn røyk og vulkan.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn