KapitalVin

Det er ingen grunn til å avskrive Sør-Afrika som et vinland i medvind. Landet har en lang tradisjon som vinprodusent,  klimaet langs kystbeltet er ideelt til å dyrke vin i og det er en skog av nytenkende vinprodusenter som fremmer Sør Afrika med vin i verdensklasse.

Annonse

Det begynte tidlig.

Det sørlige Afrika var et av de første områdene for vindyrking utenfor Europa i kolonitiden med planting av vinstokker datert helt tilbake til 1655 av nederlenderen Jan van Riebeeck. Bakteppet for etableringen i Sør-Afrika var en proviantstasjon for det nederlandske ostindiske kompani som hadde en handelsrute mellom Nederland og dagens Indonesia. 
Vin var en del av provianten og hvorfor ikke dyrke det på proviantstasjonen? Det ble mange tilbakeslag og det tok tiår før landet kom virkelig i gang.  Først når den neste guvernøren Simon van der Steel satte i gang prosjekter med større kunnskap om vinifikasjon og ikke minst av planting av 100.000 vinplanter i 1680 skjedde det noe. 
Resultatet ble den legendariske vingården Constantia. Resultatet ble etter hvert den søte vinen «Vin de Constance». Dette er den første vinen som satte Sør-Afrika på det historiske vinkartet i verdensmålestokk med selveste Napoleon Bonaparte som et av sine sannhetsvitner.

Mange tilbakeslag

I moderne tider er det noen store tilbakeslag. Først og fremst at vinindustrien ikke kunne eksportere under apartheidregimet mens andre land som for eksempel Chile, Argentina og Australia fosset frem i popularitet og utvikling. 
Det var orden under apartheid-tiden, får vi vite under et besøk nylig. Underforstått at vinmarker ble godt tatt vare på. Da apartheidregimet falt hadde Sør-Afrika gamle vinstokker å lage vin av. 
Det neste store tilbakeslaget er hvordan store markeder som England, Sverige og Tyskland ble oversvømt av bulkvin,  noe som resulterte i stort salg, men ingen anså Sør-Afrika som et sted hvor kvalitetsvin kunne lages. Fra år 2000 har det det derimot kommet frem enkelstående produsenter som motbeviser alle misoppfattelser man måtte ha om Sør-Afrika.  

Legenden Eben Sadie

Fremst i køen er den legendariske vinprodusenten Eben Sadie fra Swartland. Eben Sadie tilhørte den unge, entusiastiske generasjonen sørafrikanere som siden oppløsningen av apartheid har vært med å bygge opp landets vinindustri. 
Det var Spice Route-vinene, som var et samarbeid med Charles Back fra Fairview, som for alvor gjorde Eben kjent i en videre krets. I 1999 etablerte han sin første vingård i Swartland og hans første årgang ble lansert i 2000. 

Nye stjerner på vei

I hans kjølvann finner du produsenter som Momento Wines, A.A. Badenhorst Testalonga, Mullineux, Rall, Crystallum og Springfield. Alle  produsenter som tar et stort steg videre. Fellesnevneren for disse produsentene er til tross for ulik stil og vinifikasjonsteknikker er fruktdrevne viner med stedegen smak som reflekterer voksestedet eller druene som er brukt. De har alle en iboende delikat syrlighet og konsentrasjon som forteller deg at Sør-Afrika, på dette kvalitetsnivået, har en strålende fremtid foran seg.  Så vil du oppleve Sør Afrika på nytt, nyt disse vinene vi anbefaler denne uken. Prisnivået reflekterer kvaliteten og i fremtiden vil disse vinprisene oppleves som rimelig.


 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn