KapitalVin

Noen vinområder fascinerer oss spesielt mye. En av dem ligger i Spania. Halvannen times biltur fra Barcelona ligger Priorato (Priorat på katalansk). En liten, dynamisk vinregion i fjellene i den sørlige delen av Catalonia, i det sentrale Tarragona. 


Landskapet

Det spesielle med Priorat – utenom vinene – er beliggenheten, lokalisert geografisk i et innelukket område, omkranset av høye fjell. Innenfor disse naturlige barrierene strekker det seg ut et fascinerende landskap med noen av Europas mest dramatiske beliggende vinmarker. Vinstokkene dyrkes stort sett manuelt i terrasserte skråninger, 250 til 600 meter over havet. Det var nesten glemt og forlatt på 1960-tallet, men har i nyere tid gjenoppstått som en av de mest toneangivende vinområder

Den beste kvalitetskategoriene

Det er på ingen måte lett å lå dyrke druer i Priorat. I likhet med mange av verdens mest anerkjente vinregioner er hemmeligheten også her jordsmonn (terroir) og klima. Priorats unike jordsmonn, som kalles llicorella, består av mørk rødlig skifer med glimmer, en mager jord som gir lav avkastning for vinbøndene. Altså, lite druer pr hektar i bratte skråninger. Noe som alene gir konsentrerte viner. Plusser du på at det nesten aldri regner i Priorat og den tørre, nordøstlige vinden sørger for å minimere det meste av fuktigheten naturen selv frembringer. 
Om sommeren kan temperaturen variere fra pluss 40 midt på dagen, ned til pluss 10 om natten.  Summen av alle anstrengelsene vinplanten og druen fremtvinger en stedegen stil.   Anerkjennelsen kom etter hvert for dem som begynte tidligt. Den 6. juli 2000 ble Priorat tildelt Spanias høyeste kvalitetsgradering. I dag omtales Priorat av mange vinentusiaster som Spanias ledestjerne, ikke minst takket være ambisiøse, dyktige produsenter og kapitalsterke investorer, med tro på fremtiden. 

Vinstjernene

To av dem som har satset mye i området er de spanske vinfamilene Torres og Huber. Dominik Huber startet opp opprinnelig med sør-afrikaneren Eben Sadie i 2001, men har siden 2011 fortsatt alene og dermed fått enda mer anerkjennelse for sin stil med sin særegne friskhet og eleganse. En vinstil han er alene om i regionen enn så lenge.  Dominik Huber har høye mål for sine viner. Han har uttalt at han ønsker at Terroir al Limit skal bli Spanias svar på Domaine Romanée Conti. En av verdens beste og dyreste viner. Han har derfor valgt å klassifisere vinene sine etter inspirasjon fra Cru-systemet i Burgund: Village-nivå for «blandingsviner», 1er Cru der alle druer kommer fra en enkelt vinmark, samt Grand Cru der alle druer kommer fra en vinmark med spesielt godt potensiale. 

Allerede i 1996 bestemte den kjente vinfamilien Torres seg for å kjøpe og dyrke vinmarker i Priorat med beliggenhet mellom Porrera og El Lloar. Visjonen med å lage nærmere 100 hektar med vinnmarker var og er spektakulært. Der Dominik Huber lager det eksklusive og ofte allokerte viner fra Priorat lager familen Torres smakfulle og prisgunstige viner i det øvre prissegmentet. Utviklingen begynner å nærme seg 20 år,  men i denne kvaliteskateogorien trenger vinstokkene å bli nærmere 20 til 30 år før de har lav nok avkasting og alder til å lage viner i verdensklasse. 

Côte de boeuf + Priorat = sant

Fellesnevneren for begge disse produsentene er deres iver til å lage viner som har markant syrlighet, er fruktdrevne og rike på smak. Enten på den elegante siden eller den mer tradisjonelle fyldige stilen Spania ellers er kjent for.  På våre besøk i området over tid er vårt inntrykk at Priorat er i ferd med å bli «voksen». Til mat passer vinene først og fremst til gode kjøttmåltider med lammelår, storvilt og ikke minst til en stor medium stekt côte de boeuf med bearnaisesaus og hjemmelaget pommes frites.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn