<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Investeringer tilgjengelig for alle

Selv om mulighetene for investering har eksplodert, deltar nordmenn fremdeles ikke i den pågående demokratiseringen som nå er i full gang over hele verden. Jeg ønsker her å presentere noen perspektiver for å utfordre hvordan folk flest tenker og forholder seg til investering.

Nye muligheter: Maxim Manturov, sjefanalytiker i Freedom Finance Europe, som står bak investeringsplattformen Freedom24. Foto: Freedom Finance Europe

Gjestekommentar av Maxim Manturov, sjefanalytiker i Freedom Finance Europe

Investeringsprodukter er for tiden massiv global vekst. Det har aldri vært enklere for vanlige folk å få tilgang til gode investeringsprodukter, og snart kan disse verktøyene matche Wall Street-verktøykassen.

Bakgrunnen for dette er først og fremst at terskelen for tilgang til investeringsprodukter har senket seg kraftig den siste tiden.

Ved forkjøpsrett til aksjer for internasjonale børsnoteringer er det vanligvis et krav om å investere for minimum 250.000 dollar, men nå har det blitt mulig å samle mange mindre investeringer til en større pulje, noe som positivt for de mange private investorene, vanlige folk, som tidligere har blitt holdt utenfor det gode selskap.

I det hele tatt har det vokst seg fram en rekke nye muligheter, slik at nordmenn ikke lenger trenger å være mangemillionærer for å kunne investere i alt fra kjente kunstverk til forkjøpsrett til store børsnoteringer.

Demokratisering startet for noen år tilbake hos indeksfond og ETFer, hvor kravet for å investere kun var på noen hundre kroner for å få en andel av avkastningen fra globale aksjemarkeder. På tross av dette er nordmenn tilbakeholdene, hvor de færreste inkluderer aksje fra utlandet i sin aksjeportefølje.

Dette er for så vidt gunstig i all den tid det går bra for norske selskaper, men det strider mot kjente råd om risikospredning. Jeg tror at det virkelig er på tide at nordmenn får øynene opp for at Wallstreet sin verktøykasse nå er fritt tilgjengelig for alle.

Det finnes for eksempel plattformer som muliggjør eiendomsinvesteringer for små beløp. Så hvis det er områder i Norge eller andre steder i verden som du har troen på, kan du investere i disse. Tidligere måtte du kjøpt hele eiendommen, men nå kan du ta del i veksten i eiendomsmarkedet uten å ha millioner i lommeboken.

Videre finnes det også plattformer gjør det mulig å investere for mindre beløp i dyre kunstverk. Enkelte deler av kunstmarkedet har hatt svært høy avkastning i mange år, til og med høyere enn den amerikanske S&P 500 -indeksen.

Eller skulle du kanskje ønske at du investerte i Airbnb før selskapet ble børsnotert? I dag er det fult mulig å investere i store kjente amerikanske aksjemarkedsdebutantene før aksjene blir tilgjengelig for resten av markedet. I følge Nasdaq steg de nye børsnoterte selskapene med et gjennomsnitt på 38 prosent i 2020 deres første dag på børsen. Ved børsnotering av Airbnb i desember 2020 steg prisen per aksje med 113 prosent fra $ 68 til $ 145.

Det er kun et par gode eksempler av flere, og det er ingenting som tyder på at demokratiseringen vil stoppe opp. Derfor er det kanskje på tide at nordmenn stopper opp og undersøker de ulike investeringsmulighetene som finnes.

Med større frihet følger selvfølgelig også et større ansvar. Du bør alltid tilegne deg informasjon og kunnskap fra flere kilder før du investerer, og du burde heller ikke se på eksemplene over som anbefalinger til hva du burde investere i. Hele formålet med denne kronikken er å få deg til å se på investering på ny måter.