KapitalReise

KapitalReise ·  Stockholm:

Mini-Paris

NTB Scanpix/Håkon Mosvold Larsen NTB Scanpix/Håkon Mosvold Larsen
Publisert:15. januar 2020

Sirona-gründer Marit Vaagen kan ikke tenke seg et bedre sted å bo og jobbe enn i den svenske hovedstaden. – Stockholm har alt. Og litt til, sier hun.

Norske Marit Vaagen ble valgt til partner i konsulentgiganten McKinsey som første kvinne i Norge i en alder av 33. Så sa hun opp jobben for å etablere seg på egen hånd. Hun hadde fått to barn, og det lot seg vanskelig forene med den rollen hun hadde i selskapet. Samtidig hadde hun kommet over et veldig spennende forretningskonsept innen helse som hun ville sette ut i livet. Og som tenkt så gjort. Vaagen tok med seg sin svenske ektemann og to døtre og flyttet til Stockholm. I dag driver hun Sirona Health Services, et suksessrikt managementselskap innenfor aktiv helsestyring.

– Stockholm har alt. Og litt til. Det er som et mini-Paris. Her finnes flust av gode restauranter og hoteller, og også shoppingen er i øverste klasse, sier hun.

Vaagen mener forskjellen mellom Oslo og Stockholm er enorm.

– Stockholm er mye mer en by enn det Oslo er. Det er så mye mer å velge i her. Oslo har Marka, det skal sies. Men Stockholm har skjærgården. Og det er lite som slår den stockholmske skjærgården!

Stockholms skjærgård befinner seg bare minutter utenfor sentrum, men er likevel som en helt egen verden med nærmere 30.000 øyer, holmer og skjær, fra Arholma i nord til Landsort i sør, hver med sin egen karakter.

– Stockholm en rett og slett en fan­tastisk vakker by med masse spennende opplevelser. Det er bare å velge og vrake, sier Vaagen.

Shoppe:

Stort sett hele sentrum av Stockholm er velegnet for shopping, men skal man peke på noen spesielle gater, kommer man ikke utenom Biblioteksgatan og Birger Jarlsgatan. Førstnevnte har alle de store og kjente kjedene. Pluss litt til. Birger Jarlsgatan er stedet for high end-shopping. The place to be. Der finner du Gucci, Prada, Louis Vuitton og alle de andre luksusbutikkene. Samt designerparadiset Nathalie Schuterman, favorittbutikken til Mickan i TV-serien Solsidan.

For de som trenger litt av alt kan Mall of Scandinavia i Solna anbefales. Det er et stort shoppingsenter som har de fleste butikker.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Oaxen Krog: Et gastronomisk himmelrike. </text> </paragraph> <paragraph><text><properties><property name="charovr" type="string" value="0100111B00000A0001000B1B000002000000"/></properties>Foto: Creative Commons/</text><symbol>29</symbol><text><properties><property name="charovr" type="string" value="0100111B00000A0001000B1B000002000000"/></properties>Per Ranung</text><symbol>29</symbol><text><properties><property name="charovr" type="string" value="0100111B00000A0001000B1B000002000000"/></properties></text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Oaxen Krog: Et gastronomisk himmelrike. Foto: Creative Commons/29Per Ranung29 Foto: Creative Commons/Per Ranung

Spise:

Oaxen Krog må nevnes. Den ligger helt nede ved vannet ved Djurgården, og har kaias beste beliggenhet. Her får du en bit av Stockholms gastronomiske himmelrike. Oaxen har en Michelin-restaurant og et litt rimeligere alternativ. Begge serverer kort­reist gourmetmat og har gjennomtenkte konsepter.

Vi kommer vel heller ikke utenom Strandvägen 1 midt i sentrum. Restauranten har en eksklusiv atmosfære, årstids­tilpasset meny og en populær uteservering sommerstid. Restauranten er spisested på dagtid og bar på kvelden. Et kult sted!

I sentrum finner du også Sturehof. Det er et superklassisk spisested med kjempegod mat. Og veldig god vinliste! Det er en sånn restaurant du besøker igjen og igjen og igjen.

Restauranten på Lydmars bør også nevnes. Lydmars er et boutiquehotell. Og å være i restauranten der er som å spise middag i finstuen hjemme hos noen. Klassisk, men moderne, og med personlig stemning.

For lunsj anbefaler jeg uteserveringen på Grand Hotel. Ny, og veldig bra, og med beliggenhet helt nede ved vannet med utsikt mot skjærgården.

Til sist har jeg lyst å nevne Monrads. Den ligger i nærheten av der vi bor, litt utenfor byen, på Djursholm. Der har de veldig gode fiskeretter. I nærheten ligger det også et sted som heter Villa Pauli. En nederlandsk klubb. Verdt et besøk!

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Grand Hotel . Foto: Wikipedia/Arild Vågen

Bo:

Grandiose Grand Hotel er kanskje Nordens fineste hotell. Det gjenspeiler seg i prisene. Og du får rom etter hva du betaler for. Hotellet ligger ved sjøen, så sentralt som det går an, hvis du skal besøke Gamla Stan og sentrum av Stockholm. Restauranten bør prøves! Og spaet likeså.

Nesten vegg i vegg med Grand ligger Lydmar. Det er et lite, intimt og hjemmekoselig boutiquehotell. En fin detalj er at hver etasje har en egen stue som hotellgjestene kan bruke. Også her er restauranten verdt et besøk.

Petter Stordalens hotel Six fortjener også å bli nevnt. Restauranten på toppen har herlig utsikt, og i kjelleren finnes et lite, men bra treningsstudio med Stockholms beste PT.

Oppleve:

Djurgården må oppleves. Det er noe så særegent som en nasjonalpark på en øy i hjertet av Stockholm. Mange av Stockholms museer og severdigheter ligger her, og hele området er et yndet turområde for både turister og fastboende. Blant annet er Skansen berømt. Det er Stockholms historiske stolthet og verdens eldste friluftsmuseum. Over 150 bygninger er flyttet hit fra hele Sverige, og man kan gå rundt blant de 300 ansatte statistene og se hvordan man levde i Sverige i gamle dager. Her ligger det også mange hyggelige kafeer og en dyrepark. Julemarkedet er et must om man er i Stockholm i desember. Også Rosendals trädgård bør avlegges et besøk. Det ligger like vest for Rosendals slott, og er åpen hage for interesserte besøkende med masse blomster og grønnsaker.

Reiser du med barn, er Junibacken stedet å være. I denne parken våkner Astrid Lindgrens fantastiske univers til live, og det er mye spennende å se og gjøre for store og små. Her er både utstillinger, teaterforestillinger og en rekke aktiviteter.

Av museer bør nevnes både Moderna Museet, Nationalmusum, Waldemarsudde og Artipelag.

Og helt til sist: Den stockholmske skjærgården er i en klasse for seg!


Les også:

Line Ravlo-Losvik (46)

Sterkt minne om ulykkelig brud i Mosambik

Eiendomsadvokaten i DLA Piper har tatt med barna til over 100 land. Reisene har gitt familien minner for livet – gode, som vonde.

2 min lesetid

Henriette Trondsen (33)

Sverger til diskret hotelluksus i Brasil

Litt bortgjemt for seg selv, i landsbyen Pipa helt nord i Brasil, finner den høyt rangerte analytikeren Henriette Trondsen i meglerhuset Arctic Securities sitt favoritthotell.

2 min lesetid

Andre leser også: