KapitalVin

KapitalVin · Dette skal du drikke

Mye å glede seg til i 2019

Odfjell fjordinger på jobb i Chile Foto Svein Lindin
Publisert:15. desember 2018

Verden blir stadig mindre. Ikke bokstavlig talt, men vinverden byr på mange gode nye bekjentskaper. Om du tør da?

 I bunn og grunn handler alt i vinbransjen om hvordan været blir og hvilket segment man kjøper vin i. Er handlemønsteret ditt boksvin og kommersielle, billige viner har du lite å frykte i 2019.  Alt blir som før. 
Er du mer glad i gode kvalitesviner kan du glede over mange ting, men ikke prisene. Prisene i Piemonte, Burgund og Bordeaux og andre kjente vinområder vil stige betraktelig.  Opp mot 20 prosent i Piemonte, ifølge Geir Gjerdrum, som importerer kjente merkenavn som Luca Roagna og Chateau Musar til Norge. Årsaken er klimaforandringene som skaper ekstremvær i et langt større skala med hagl, kulde og vind enn tidligere.  Mindre druer betyr mindre vin å lage. I de fleste kjente vinområder er etterspørselen økende når markeder som Asia markerer seg stadig sterkere på innkjøpssiden.

Det er ingen grunn til å fortvile.

Nye vinland kommer frem med bedre og bedre viner. Forbered ganen på nye bekjentskaper.  Sør-Afrika vil markere seg i 2019 med produsenter som Momento Wines, A.A. Badenhorst Testalonga, Mullineux, Rall, Crystallum og Springfield. Alle produsenter som tar et stort steg videre. Fellesnevneren for disse produsentene er til tross for ulik stil og vinifikasjonsteknikker er fruktdrevne viner med stedegen smak som reflekterer voksestedet eller druene som er brukt. De har alle en iboende delikat syrlighet og konsentrasjon som forteller deg at Sør-Afrika, på dette kvalitetsnivået, har en strålende fremtid foran seg.  Så vil du oppleve Sør Afrika på nytt, nyt disse vinene vi anbefaler denne uken. Prisnivået reflekterer kvaliteten og i fremtiden vil disse vinprisene oppleves som rimelig.

Annonse

Tidligere kjellermester hos Veuve Clicquot og Charles Heidsieck, Cyril Brun, uttalte nylig med en snert av ironi. «Om femti år er England blitt det førende landet i produksjonen av musserende vin i vår del av verden, mens vi i Champagne vil produsere stille tørre viner

Fordelen med brexit

I England skjer det mye om dagen. Faktisk så lo man litt av dem som plantet druestokker for førti år siden og sa de vil ville lage musserende vin i England. De senere årene har det vært en rivende utvikling for musserende vin fra England. Engelskmennene trosser klimaet og fordommer. Og i mange tilfeller kan du ikke smake forskjell på hvilken side av kanalen den kommer fra. Engelsk musserende vin er oftere syrligere enn vinene fra Champagne. Ofte mer fruktdrevne i stil. England har en kjøligere klimasone så en dosering av sukker på mellom 5 og 10 gram pr liter er mer regelen enn unntaket. Selv om England er best på unge viner i dag, vil det skje forandringer.  Om ti år vil innvirkningen av gammel reservevin spille inn. Da vil vi oppleve mer komplekse viner fra England med den typiske autolyse- eller brødbakst­karakteren og  fedmen som følger av noen år på bunnfallet.

 

Rall White

2016, 88

Middels grønngul farge. Smørtoner, sitrus og krydder. Rik, fyldig og lang ettersmak. Knallbra ettersmak

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Chenin Blanc, Verdello, Viognier, Chardonnay Drue
 • Sør-Afrika, Coastal region Område
 • Rall Wines Produsent

 

Wiston Cuvée Rosé NV

87C

Lys lakserosa farge. Rødt eple, rips og mineraler på duft. Markant syrlighet og mineralsk avslutning

Les mer
 • Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Pinot noir, Chardonnay Drue
 • England, England Område
 • Wiston Estate Produsent

Gusbourne Rosé

2014, 88B

Lakserosa farge. Rødt eple, sitrus på duft. Fruktdrevet mousse. Fin syrlighet og lang ettersmak

Les mer
 • Fisk, Skalldyr Passer til
 • Pinot meunier, Chardonnay, Pinot noir, Chardonnay, Pinot noir Drue
 • England, England Område
 • Gusbourne Estate Produsent

Nyetimber Rosé

87B

Lys lakserosa farge. Små bobler-Fruktig aromabilde med jordbær, mineraler og sitrus. Rik konsentrert med balansert syrlighet og god lengde.

Les mer
 • Skalldyr, Aperitif Passer til
 • Pinot noir, Chardonnay, Pinot meunier Drue
 • Storbritannia, Storbritannia Område
 • Nyetimber Limited Produsent

Momento Grenache

2015, 88B

Middels rød farge. Plomme, røde bær og krydder på duft. Elegant fruktdrevet med markert syrlighet og konsentrert ettersmak.

Les mer
 • Lam og sau, Storfe Passer til
 • Grenache Drue
 • Sør-Afrika, Swartland Område
 • Marelise Niemann Wines Produsent

Sadie Columella

2015, 91A

Middels rød farge. Røde bær, solbær og mineraler på duft. Delikat konsentrert årgang med fruktdrevet stil. Kun få flasker igjen i Norge.

Les mer
 • Lam og sau, Storfe Passer til
 • Syrah, Mourvèdre, Grenache Drue
 • Sør-Afrika, Coastal region Område
 • The Sadie Family Produsent

Les også:

Vintipset:

Hvilken champagne vil du velge?

Er det tilfeldig hvilken champagne du kjøper? Vinmonopolet har delt kundetypene inn i segmenter. Hele sortimentet er styrt etter å gjøre alle glade.

3 min lesetid

Andre leser også:

# Torsdag 11.september 2019

Ukens vintips: Perfekt til lam

Følg med hver torsdag kl 13:00. Viner som begeistrer vinjournalist Svein Lindin legges til grunn for ukens vintips.

14 min lesetid