KapitalReise

Fra Terais frodige sletter helt sør i landet, på grensen til India, reiser landet seg; først tett, grønn jungel, deretter trange dalfører og forrevne kløfter skapt av frådende elver. I dette ville landskapet, lenket sammen av smale stier og gamle dyretråkk, klynger tusenvis av landsbyer seg til stupbratte fjellvegger. Enda høyere, på “verdens tak” – Himalaya – strekker iskledde tinder seg mot den dypblå himmelen. Selv i høyder der de fleste av oss ville gispe etter oksygen, lever det mennesker. Deres nærvær gir naturen et enda mer dramatisk utseende: luftige hengebroer over turkise elver; smale terrasser som mirakuløst gir grobunn til dyrking av korn, ris og poteter.

Annonse
Les også

Bærekraftig turisme

Verdens grønne reisemål

Mens det i Norge er røde T-er og varder som viser vei fra ett ubebodd fjellstrøk til et annet, fører stiene i Nepal til fabelaktige møter med lokalbefolkningen. I løpet av få dager kan du oppleve å bli kjent med en håndfull etniske minoriteter, hver med sin dialekt, klesdrakt og levesett. I generasjoner har Nepals fjellfolk tilbudt kost og losji til farende folk fra alle hjørner av kloden: Enkle “tehus” – nå mer internasjonalt kjent som homestays eller bed & breakfasts – er treffsteder som gjør en reise til Nepal uforglemmelig.
“Du drar til Nepal for å oppleve fjellene, men kommer tilbake på grunn av menneskene,” er et kjent uttrykk blant Nepal-farere.
I fjellet lever de fastboende av å være guider, bønder, fiskere, kokker, bærere og vertskap. Turismeinntektene går derfor som regel direkte til familier og landsbyer, uten mellommenn eller mellomledd. Som besøkende er du et slags vandrende Norad som følge av hva du kjøper av produkter og tjenester.

Kapital Reise-fakta: Politisk uro og vill natur

Nepals problemer begynte allerede i 1996, da misnøye med landets styresett førte til et væpnet opprør ledet av radikale maoister som utfordret kongedømmet. Hele landet ble påvirket av geriljaens forsøk på å destabilisere den sittende regjering, og reiselivet, den nest viktigste næringen i landet, stoppet helt opp. Trekkingstiene ble farlige, befolket av geriljasoldater som dukket opp bak en sving med et gevær i en neve og en utstrakt hånd som forlangte cash. “Very sorry, Sir, men vi trenger penger til våpen,” var maoistenes hilsen, fremført høflig, men med et usikret våpen. Snart var landet på vei inn i et økonomisk uføre. Det skulle snart bli verre, da kronprins Dipendra i 2001 meiet ned de fleste medlemmer av kongefamilien under et selskap, og broren Gyanendra overtok tronen i et palass truet fra alle kanter av misnøyde nepalere. Etter hvert spisset maoist-opprøret seg til, og krevde 17.000 menneskeliv. I årene som fulgte, kom og gikk regjeringer og politiske koalisjoner. Likedan kranglet man om ulike versjoner av landets grunnlov.  I 2006 var det 240 år gamle kongedømmets dager talte. To år senere, etter overraskende frie valg, overtok maoistene ledelsen. De kunne betydelig mer om geriljataktikk enn økonomi. De siste årene er Nepal styrt av en uoversiktlig, ineffektiv og konfliktpreget koalisjon hvis store og små partier synes å være langt mer opptatt av å fremme sine særinteresser og bedrive politisk svartebørs enn å ta hånd om det fattige folkets velferd. At myndighetene opprettet CIAA, med det velklingende navnet “Commission for the Investigation of Abuse of Authority”, hjalp lite. Resultatet er at nødvendige reformer er blitt utsatt, nedstemt eller har ført til kompromisser som ikke sjelden innebærer til dels graverende forsøk på pengeutpresning og hestehandel partiene imellom. Dette har i betydelig grad forsinket nødhjelpen etter naturkatastrofen, som fremdeles lider under et usmakelig brygg av administrativ sendrektighet og åpen korrupsjon. Eller som direktøren for en lokal hotellkjede uttalte: – En typisk statssekretær i Nepal mister som regel jobben etter fem måneder – lenge nok til å legge seg opp en liten formue, hvis han er dyktig og samvittighetsløs. Nepals reiseliv lider også: Det som engang var et forbilde for økoturismens vekst i tiårene før maoist-opprøret, har de siste årene vært preget av priskriger – hvor både turoperatører, hoteller og turister blir de tapende partene.  Heldigvis er dette nå i ferd med å endre seg: Nye resorts og hoteller dukker opp der topp service og miljøvennlighet er en selvfølge, mens eiere av overnattingssteder – både rimelige og eksklusive – anspores av jordskjelvet til å oppgradere sitt tilbud av opplevelser for å ta imot en ny generasjon av reisevante turister. 


Trekking – en fryd for øyet og prøvelse for beina. Ørner og åtselfugler følger deg med blikket, glidende på Himalayas luftstrømmer mens du sakte beveger deg på stier, steinheller og trange kjerreveier. Oppover, nedover, opp, ned – og så enda en bakketopp før klynger av bønneflagg signaliserer en rasteplass. Snart treffer lukten av linsesuppe neseborene.
Menneskene som bor og driver tehusene vet ikke hvor godt de skal gjøre det for besøkende. Selv om sengene iblant er hardere enn du er vant til og middagsmenyen enkel, husk på at det meste du blir tilbudt er båret på ryggen i flere tusen meters høyde.

Les også

Snart lærer du å sette pris på solid fjellkost, og at en kald øl eller en varm kopp te venter på tunet når du ankommer. På en trekkingtur vil du også stifte bekjentskap med Nepals intrikate lappeteppe av kultur, kaster, minoriteter og tradisjoner som gir turen dimensjoner vi ikke er vant til her hjemme.
Vår guide – Indra – er en av disse allvitende menneskene du drømmer om å ha med deg på tur. Hans kunnskap om planter, dyr og Nepals forvirrende etniske mangfold kommer godt med underveis.
– En puja , peker han, idet vi nærmer oss noen familier samlet rundt blafrende vimpler og et par energiske spillemenn, på tunet foran et vindskeivt plankehus. – Kona har født en sønn. Det må feires.
En puja er en hellig handling, en appell til de høyere makter om oppmerksomhet og hjelp. I år, forklarer Indra, har det vært flere enn vanlig, “så mange sjeler som har trengt trøst i harde tider; et hus tatt av jordras; en åskam som begynte å skjelve, og så brast.”


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn