<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Løsner riggsektoren?: På Oslo Børs er det 15 år siden sist riggfeberen herjet som verst. Blir 2022 året da en ny festtid drar seg til, støttet av en fortsatt høy oljepris og større behov for mer oljeboring? Foto: Borr Drilling

Mot ny riggfest på Oslo Børs?

Riggselskapene melder om gradvis mer aktivitet. Vil energikrisen sende riggaksjene til himmels, eller er ESG-fokuset på Oslo Børs til hinder for et realt riggcomeback? Her er analytikernes råd og anbefalinger.     

Da riggfeberen herjet på Oslo Børs for 15 år siden, og særlig i perioden fra 2004 til 2007, ble det skapt aksjonærverdier av en annen verden, inkludert massive utbytter. I en situasjon med store, vedvarende utfordringer knyttet til de globale energiforsyningslinjer er i hvert fall noen rammer gitt for en ny riggopptur. Den siste tiden har det også kommet andre lyspunkter fra selskaper i sektoren. 

“Dette er en rapport som viser markant forbedring i forhold til andre kvartal. Det skyldes ikke bare at selskapet har fått flere kontrakter, men også at de har ryddet i de mexicanske strukturene, noe som er positivt for kontantbeholdningen og likviditeten,” uttalte analytiker Fredrik Stene i Clarksons Platou til Finansavisen i forbindelse med fremleggelsen av tredjekvartalstallene til Borr Drilling  

På Oslo Børs ble da også riggselskapet rikelig belønnet i form av en kraftig kursoppgang, men også støttet av mer oppløftende analytikerkommentarer. 

Var denne rapporten kun en enkeltstående hendelse, eller er rapporten et bevis på at hele riggsektoren nå står overfor en solid industriopptur? Og hvis så er tilfellet – hvilke parametere utover sterke olje- og gasspriser skal investorene se etter før de kaster seg ut i et mulig forestående rigg-gilde? 

Her gir noen av landets beste rigganalytikere innspill rundt nettopp dette, i tillegg til å komme med konkrete selskapsanbefalinger. 

Følger investeringsbudsjettene tett 

Flere av analytikerne Kapital har vært i kontakt med, mener at det er flere faktorer som kan signalisere en revitalisert industriopptur.

– Utover blant annet oljepris vil det være vesentlig å følge med på hyppigheten av reaktiveringer og kvaliteten på riggene som reaktiveres, sier Pareto Securities-analytiker Christopher Mo Dege. – En videre opptur i dagratene fordrer disiplin blant aktørene i industrien, og det er negativt om kalde rigger av eldre årganger finner veien tilbake til tilbudssiden. Utover det forventer vi at transaksjoner i annenhåndsmarkedet vil være viktig for prisingen av riggaksjene fremover, sier han.

Analytikerkollega Kim A. Uggedal i SEB følger særlig tett med på oljeselskapenes investeringsbudsjetter.

– Dette fordi det kan gi en indikasjon om økt aktivitet innen oljeserviceindustrien. Vi ser også mer detaljert på etterspørselen pr. segment gjennom utestående anbud i forhold til kontraktsstatus på dagens flåte, for på den måten å estimere fremtidig utnyttelsesgrad. Vi følger også antall investeringsbeslutninger og ser på riggetterspørselen i forhold til dette, sier Uggedal.

Han tilføyer: 

– Men vi følger også tilbudssiden tett, hvor man de siste årene har sett mye skraping av eldre rigger i tillegg til at veldig få nybygg har blitt levert inn i markedet. Det har også vært noen fusjoner som bør bidra til mer disiplinert oppførsel i markedet, og jeg tror flere er på trappene, sier han. 

De viktigste overordnede faktorene bak en mulig ny riggopptur er knyttet til utviklingen i oljepris samt oljeselskapenes investeringer, påpeker rigganalytiker Vidar Lyngvær i SpareBank 1 Markets.  

– Når vi kommer ned på mikronivå, så liker vi å følge med på anbudsaktiviteten blant oljeselskapene og gjerne i sammenheng med antall nye kontraktsinngåelser, og hvor lange kontraktene er og hvor lenge før oppstart kontraktene inngås. Vi ser nå at det inngås like mange kontrakter som på toppen i 2019, men at durasjonen nå har doblet seg. Til tross for rekordhøyt antall kontrakter holder anbudsnivået fra kundene seg sterkt. Dette betyr at det kommer mer etterspørsel bak disse kontraktene, sier Lyngvær. 

En gradvis mer optimistisk analytikerstand leses også i kraft av litt flere konkrete kjøpsanbefalinger.  

Odfjell Drilling – utbytte venter 

– Verdens ledende boreoperatør for værharde områder handles til betydelig lavere multipler enn industrien, sier Lyngvær. – Odfjell Drilling   har manøvrert krisen på upåklagelig vis, og har hele veien klart å betale ned gjeld. Nå står selskapet foran to år med høy kontantstrøm, drevet av en fullbooket flåte, og vil i den samme perioden ha tilnærmet ingen capex-utlegg. Dette betyr fri kontantstrøm, noe vi forventer at selskapet vil utnytte til å redusere gjeldsgraden ytterligere, samt å se på muligheten til å betale utbytter med tid og stunder, sier analytikeren. Han har en kjøpsanbefaling på Odfjell Drilling   med kursmål 30. 

Saftige utbytter venter: Flere analytikere tror Odfjell Drilling vil levere store utbytter i tiden som kommer. Her riggselskapets toppleder, Simen Lieungh. Foto: Iván Kverme

Uggedal opererer også med en kjøpsanbefaling og mener selskapet er ytterst godt posisjonert opp mot nye prosjekter på norsk sokkel. 

– Med alle riggene på kontrakt godt inn i 2022 mener vi Odfjell Drilling   er tilnærmet perfekt posisjonert for bølgen av prosjekter som kommer som følge av skattepakken på norsk sokkel. Vi har identifisert mer enn 40 potensielle prosjekter som kan bli sanksjonert som følge av skattepakken innen utgangen av neste år, noe som vil gi enda høyere aktivitet fra 2023 og utover. Riggmarkedet i Norge er allerede relativt stramt, og vi ser muligheter for dagrater opp mot 400.000 dollar for de beste riggene, sier Uggedal, og tilføyer: 

Riggmarkedet i Norge er allerede relativt stramt, og vi ser muligheter for dagrater opp mot 400.000 dollar for de beste riggene.
Kim A. Uggedal, SEB

– Vi estimerer at selskapet vil generere en årlig kontantstrøm på opp mot 200 millioner dollar de neste årene, der det meste allerede er dekket av faste kontrakter med solide motparter som Aker BP   og Equinor   . Dette tilsvarer en cashflow-yield på i overkant av 30 prosent. I første omgang går dette med til å betale ned gjeld, men vi ser også muligheter for utbytter til tålmodige aksjonærer fra 2022.

Borr Drilling - fikses gjeldsveggen? 

– Borr Drilling   er skyhøyt belånt, og aksjen fungerer nå som tidenes kjøpsopsjon på jackup-markedet når oljeselskapene plutselig finner ut at de må lete etter olje igjen. Jeg venter en jevn strøm av positive nyheter rundt Borr Drilling   etter hvert som flere rigger går på kontrakt, uttalte nylig investor Morten Astrup til Finansavisen. Han har altså tro på det Tor Olav Trøim-kontrollerte riggselskapet, som nå har en markedsverdi på litt over tre milliarder kroner etter en kursopptur i år på nesten 50 prosent. 

SEB og Uggedal mener bedringen innen jackup-markedet, der Borr Drilling   opererer, har vært mer moderat enn målt mot utviklingen i dypvannsmarkedet. Lyngvær skimter imidlertid et klart håp for Borr Drilling-aksjonærene etter seneste års kursmassakrer. 

– Borr Drilling   er allerede cash break-even på dagens flåte. Aksjen kan gå voldsomt hvis selskapet blir utsolgt for rigger, siden det er så giret både operasjonelt og finansielt, sier han. 

Borr Drilling er allerede cash break-even på dagens flåte. Aksjen kan gå voldsomt hvis selskapet blir utsolgt for rigger, siden det er så giret både operasjonelt og finansielt.
Vidar Lyngvær, SpareBank 1 Markets

SpareBank 1 Markets-analytikeren opererer med en kjøpsanbefaling på Borr Drilling   med kursmål ti, noe som er litt under dagens aksjekurs.

– Siden vi satte denne anbefalingen er aksjen opp rundt 100 prosent. Det er nok mer å gå på her dersom selskapet fortsetter å levere, men det er selvfølgelig til en viss risiko. Grunnen til at vi har kjøpsanbefaling er enkel – dersom selskapet leverer alle riggene på kontrakt innen utgangen av 2022 som lovet, så er dette milevis over hva konsensus forventer. Samtidig er gjeldsgraden så høy at aksjen fort kan gå svært raskt på positive nyheter, sier han. 

Men risikoen er høy, understreker Lyngvær.

– Ja, vi varsler at risikoen er høy, og at aksjen er dyr sammenlignet mot sammenlignbare selskaper. Selskapet handles nå til litt over 100 millioner dollar pr. jackup-rigg, mens konkurrentene handles til nivåer tilsvarende rundt 40–60 millioner dollar. 

Transocean – må restruktureres?  

Riggselskapet Transocean, et av verdens største, har hatt en eventyrlig utvikling på Wall Street. Siden årsskiftet er kursen opp med godt over 50 prosent, støttet av en høy oljepris, og gradvis mer oppløftende kvartalsrapporter. I tredjekvartal hadde selskapet inntekter på 626 millioner dollar, med et tilhørende driftsresultat før av- og nedskrivninger på 245 millioner. Fra driften ble det generert en massiv positiv kontantstrøm, som i norske kroner utgjorde nær 1,2 milliarder kroner. Ved utgangen av september var ordrereserven på nesten 60 milliarder kroner. Selskapet selv mener riggmarkedet går i riktig retning, og venter at det strammer seg til i flere segmenter. 

Trenger en restrukturering: Analytikere Kapital har vært i kontakt med er tydelige på at riggkjempen Transocean, under ledelse av Jeremy Thigpen, har for mye gjeld i balansen. Dette må løses, er tallknusernes klare dom. Foto: Iván Kverme

– Vi blir stadig mer oppmuntret av en kontinuerlig bedring i de fundamentale markedsforholdene og en sterkere oljepris. Med en tilstramming i utnyttelsen for avanserte ultradypvannsenheter og enheter som kan operere i værharde områder, samt lengre anbud i flere markeder, stiger ratene, noe som lover godt for boreindustrien og Transocean, sto det blant annet i selskapets siste kvartalsrapport, gjengitt i Finansavisen

Selskapsformaningene til tross, analytiker Mo Dege i Pareto Securities er skeptisk til dens kapitalstruktur.   

– Vi mener stort sett at riggselskaper med restrukturerte balanser er godt stilt til å dra nytte av en opptur i riggmarkedet, som Valeris, Noble og Maersk Drilling, for å nevne noen. Vi ville derimot vært veldig varsomme med å ta eksponering i selskaper med en belåning som ikke står i stil med fremtidsutsiktene til riggverdiene, det vil si selskaper som, ut ifra annenhåndsmarkedet, har negativ egenkapitalverdi. Transocean et godt eksempel på et slikt selskap, sier han.

Analytikerkollega Uggedal i SEB påpeker det samme.

– Vi ville fortsatt vært forsiktig med selskaper som ikke har gjennomført nødvendige restruktureringer av balansen, som Borr Drilling   og Transocean. Vi trekker derfor heller frem Odfjell Drilling   , Valaris og Noble som våre klare riggfavoritter.

Vi mener stort sett at riggselskaper med restrukturerte balanser er godt stilt til å dra nytte av en opptur i riggmarkedet, som Valaris, Noble og Maersk Drilling.
Christopher Mo Dege, Pareto Securities

Valaris – topper favorittlisten   

– Vi har klart å utnytte bedringen i markedsforholdene ved å vinne en stor andel av de tildelte kontraktene, noe som gir en plattform for økt inntjening i 2022 og fremover, uttalte toppsjefen i det britiskbaserte riggselskapet Valaris, Anton Dibowitz, i forbindelse med fremleggelsen  av selskapets tredjekvartalsrapport. 

Ordreinngangen var sterk og endte på 330 millioner dollar, tilsvarende nesten tre milliarder kroner. Så langt i år har Valaris fylt på ordreboken med til sammen nesten 18 milliarder kroner.

– Markedsforholdene for offshore boring er vesentlig forbedret i 2021, godt hjulpet av en sterk gjeninnhentning i etterspørselen etter hydrokarboner og positive råvarepriser, uttalte konsernsjefen videre. 

Både Mo Dege og Uggedal trekker som nevnt frem Valaris som en av sine klareste riggfavoritter – det gjorde også investor Harald Moræus Hanssen i et nylig intervju med Finansavisen. Et viktig argument bak Valaris-begeistringen var knyttet til den omfattende restruktureringen selskapet var igjennom tidligere i år. En av landets rikeste privatpersoner tror ellers hele olje- og oljeservicesektoren står foran flere gode år.    

– Det er så upopulært å investere i olje og gass og kull at det vil begrense tilbudet. Det vil i mitt hode skape høyere priser. Det mest spennende fremover vil være energi. Hele tjenestespekteret rundt olje og gass kan endelig få etterlengtet opptur etter syv års mareritt, uttalte han blant annet. 

På bred basis har altså riggsektoren mer å gå på, er Moræus-Hanssens klare budskap. Han er for øvrig største eier i det Euronext Growth-noterte riggselskapet Deep Value Driller   , som i dag har en markedsverdi på rundt 800 millioner kroner etter en kursopptur i løpet av de to siste månedene på om lag 30 prosent.

Analytikerfavoritt: Etter en vellykket restrukturering anbefales Valaris, med toppsjef Anton Dibowitz i spissen, av en rekke rigganalytikere. Foto: Eivind Yggeseth

Lyngvær har Valaris, verdens største riggselskap, som sin klareste riggfavoritt. 

– Selskapet har vært igjennom en finansiell restrukturering, og i balansen er det derfor nå mer kontanter enn gjeld. Valaris har blant annet flere jackup-enheter enn noen annen kontraktør, noe som betyr at selskapet har en svært sterk operasjonell posisjon. Likevel er selskapet det billigste av de 14 riggselskapene vi dekker, sier han. 

SpareBank 1 Markets-analytikeren mener markedet undervurderer boreskipsmarkedet, og tror Valaris er det selskapet som vil dra best nytte av en oppgang. 

– Dette fordi Valaris kontrollerer de billigste riggene i opplag, og kan derfor få disse tilbake i arbeid før de andre aktørene.

Truer miljøfokuset en mulig ny riggfest? 

Den svenske forsikringskjempen Skandia meldte nylig at de i tiden som kommer vil ta ned eksponeringen kraftig opp mot fossile energiselskaper. Handelsbanken Kapitalforvaltning har også vedtatt nær tilsvarende bestemmelser. Så selv om riggbransjen muligens står foran en etterlengtet revansje, vil likevel ESG-kravene blant investorene være såpass omfattende at industrioppturen likevel ikke vil spille seg ut i form av noen tilhørende børsfest? 

Mo Dege mener det alltid vil være investorer med mer eller mindre idealistiske investeringskriterier. Det er jo heller ingen tvil om hvilken retning den langsiktige trenden peker, mener han, og fokuset rundt bærekraft kan absolutt være et hinder for at visse typer investorer går inn i riggsektoren. 

– Men alt i alt er det nok villig kapital som ikke avstår fra riggsektoren, og som i sin tur har bidratt til å løfte kursene i flere av disse selskapene i det siste, sier han. 

Pareto Securities-analytikeren tror enda mer relevante spørsmål knyttet til en grønnere verden er hvordan en mer fremtidsrettet politisk agenda påvirker aksjemarkedets villighet til å prise inn durasjon (lengden, red.anm.) i kontantstrømmen til riggselskapene, og hvordan man skal prise en industri med en såkalt best før-dato, eller lavmultippel-industri på finansspråket.  

– Ingen av oss vet hvor lenge man skal bore etter olje, men vi kan beregne hva aksjemarkedet priser inn, og sånn som ting står nå, priser aksjemarkedet inn rundt ti år til med levetid for industrien. Selv om vi ikke vet når det endelige punktumet settes, så tror vi at vi skal bore etter olje i mer enn ti år til, og mener dermed, som allerede nevnt, at flere av selskapene også er attraktivt priset på nåværende kursnivåer, sier Dege.

Generelt sett tror Lyngvær riggsektoren vil være en lavmultippelindustri i årene fremover, med andre ord at investorene vil bruke en implisitt høyere diskonteringsrente på kontantstrøm fra riggselskaper enn for kontantstrøm fra grønne selskaper. 

– Dette tror vi vil bli en mulighet for investorer. Bransjen kan stå i fare for å bli underanalysert, og det er da de virkelige godbitene kommer frem. 

Bransjen kan stå i fare for å bli underanalysert, og det er da de virkelige godbitene kommer frem.
Vidar Lyngvær, SpareBank 1 Markets

Støttet av en sterk oljepris arbeider bransjen som sådan med å sette opp nye industristrukturer for på den måten å få akselerert fasen mot et mer balansert marked – og utsikter til lønnsomme dagrater. Nylig kom meldingen om at riggselskapene Maersk Drilling og Noble vil fusjonere, for eksempel. Om dette er starten på en enda mer intens fase med nye oppkjøp og fusjoner innen riggsektoren, vil det i så fall gi en klar støtte til alle riggselskapene – også de notert på Oslo Børs. 

Ord 2243:

Oslo Børs legger bak seg en svak børsuke. Hovedindeksen er ned med litt over en prosent som gir en årsavkastning på rundt fem og en halv prosent, betydelig bedre enn målt mot hvordan børsene ellers i verden har utviklet seg. Energiselskapene, støttet i første rekke av de voldsomt høye olje- og gassprisene, har ledet an i børsoppturen her hjemme. Oppdrettsselskapene har også utviklet seg positivt, verre stilt er det imidlertid med teknologisektoren som på ingen måte synes å vende oppover selv etter nedtur siden årsskiftet på rundt 35 prosent. En viktig årsak til at sektoren underpresterer såpass klart målt mot det øvrige markedet, skyldes investorens skepsis mot denne type selskaper i en tid med raskt stigende renter. Og nye signaler fra den amerikanske sentralbanken tyder på en enda mer innskjerpende pengepolitikk, som dermed fortsatt vil hemme teknologiselselskpene, globalt som på Oslo Børs, i tiden som kommer.

For sentralbanken erkjenner nå at den er klart bakpå knyttet til arbeidet med å stagge den høye inflasjonstakten, som regnet på årsbasis har kommet opp i vel 8,5 prosent, et nivå som ingen økonomi kan håndtere over tid. Budskapet er at flere renteøkninger er på vei, og det raskere enn man tidligere har lagt opp til. Flere og flere renteinvestorer har allerede sett hvor det nå bærer hen med tanke på tempoet på renteøkningene i USA - amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid har nå kommet opp i nesten tre prosent, skyhøyt over nivåene man så ved inngangen til 2022. Et tilsvarende høyt rentenivå har man ellers ikke sett siden høsten 2018, med den konsekvens at Oslo Børs ramlet rundt 15 prosent. Kommende uker vil fortsatt preges av investorenes velbegrunnede rentebekymringer, som vi forventer vil fortsette å legge en særlig demper på teknologisektoren. Også konsumorienterte selskaper går inn i et mer uklart farvann, da det private forbruket historisk sett tenderer til å utvikle seg svakt i perioder, som nå, med stigende renter. 

Renteøkningene slår derimot ikke inn mot oljeprisen, som fortsatt ligger godt over hundre dollar fatet, godt støttet av flere rapporter som prognostiserer en stram tilbudsside i flere år fremover. Analytikerne følger opp i form av flere oppjusterte kursmål, nylig hevet meglerhuset AGB Sundal Collier kursmålet på blant annet oljeserviceselskpene Subsea 7 og TGS, nettopp i lya v utsikter til vedvarende høye oljepsier som gir operatørselskpen god grunn til å heve sine respektive investeringsbudsjetter. Et opDenne trenden et  senest.   som fortsatt ortstt på høye nivåer, in alminnelighet vil måtte justere sine konsumor, samt opp mot de konsumorientelskper innenfor konsumsektligkom ned med ramet med pstoren god grunn til bekymring. slo børs støttes peemlige børs skilte med en vesentlr fleste andre børser, særlig støttet av de ppuNok en uke  Usikkerhetn råder fort

Investor
Investeringsanbefalinger