Kapital

Investor ·  Porteføljefokus:

Utgjør indeksfond en skjult fare i det norske aksjemarkedet?

Publisert:5. mars 2020

Et innlegg i Bloomberg Businessweek skapte furore blant forvaltere, investorer og journalister i USA i januar i år. Artikkelen argumenterte for at tre av indeksfondene har blitt for store og dominerende.

Tittelen på det omdiskuterte innlegget var: “The Hidden Dangers of the Great Index Fund Takeover”. Populariteten og størrelsen til indeksfondene skjøt fart etter finanskrisen. Mest på grunn av prisen. Forvaltningshonoraret i et indeksfond i USA ligger ofte på bare ti prosent av hva et aktivt forvaltet fond koster. I tillegg har ikke amerikanske aktive forvaltere klart å slå indeksfondene, snarere tvert imot. Finansielt rasjonelle konsumenter har fått dette med seg og løpt og kjøpt indeksfond. Også i Norge har indeksfond økt i popularitet. Spørsmålet vi bør stille oss her, er om konsekvensen av indeksfondenes vekst er et tegn på “Madness of the Crowds” eller “Wisdom of the Masses”?


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn