Kapital

Investor ·  Anbefalinger:

Historiske børssjokk

Reverseres noe av prisfallet?: Kommer nye produksjonskutt når OPEC, med generalsekretær Mohammed Barkindo i spissen, møtes i begynnelsen av mars? Ikke usannsynlig, noe som etter alle solemerker vil gi oljeprisen sårt etterlengtet prisstøtte. Foto: NTB scanpix AFP
Publisert:6. mars 2020

En ny børsmåned står for tur, garantert preget av en rekke vonde resultatvarsler – både internasjonalt og på Oslo Børs. Og porteføljeaksjene prises som om avgrunnen mer eller mindre allerede har inntruffet.

Oslo Børs sender i særdeleshet oljesensitive aksjer ned på bred basis, inkludert våre porteføljeaksjer. Usikkerheten er komplett – og på rekke og rad tikker det inn markedskommentarer der gjennomgangsmelodien er at børsene på ingen måte reflekterer fullt ut coronavirusets effekt på den samlede kinesiske etterspørselen, aggregert sett, og hvilke skadevirkninger dette i sin tur vil kunne få for de globale selskapenes inntjeningsevne – i det minste på kort sikt. Den amerikanske investeringsbanken Citi mener coronaviruset i seg selv vil senke den globale veksttakten i år til to og en halv prosent, en veksttakt man ikke har sett siden 2012. Og antar samtidig at den kinesiske økonomien vil vokse med 5,3 prosent, mot et tidligere anslag på 5,9 prosent, året sett under ett. Oljeprisprognosene snus på hodet, kanskje ikke overraskende, idet Citis råvareanalytikere nå ser for seg en prisnedgang i 2020 på opp mot tolv prosent – mot et tidligere anslag om en oppgang på ti prosent. Goldman Sachs mener også viruset vil ramme hardere enn tidligere antatt. Banken forventer at viruset vil trekke ned BNP-veksten i USA med 0,8 prosentpoeng i førstekvartal – og oppfordrer kundene til å øke sine gullposisjoner for å bedre sikre sine hovedstoler.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn