Kapital

Investor ·  Anbefalinger:

Blodrødt

Heftig debut: Oljeprissjokket gir norsk leverandørindustri betydelige utfordringer. Arbeidsdagene blir ikke akkurat kortere i tiden som kommer for Tina Bru, regjeringens nye olje- og energiminister. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix NTB scanpix
Publisert:19. mars 2020

På Oslo Børs er det nå full krise for en rekke olje- og oljeserviceselskaper med balanser bankene, men også investorene, blir mer og mer bekymret for. Vi erkjenner glatt at Kapital-porteføljen har en selskapsmiks som på ingen måte er gunstig skrudd sammen gitt dagens markedsrisiko.

Bakteppet er kjent: Meldingen om forhandlingsbruddet mellom Opec og Russland 9. mars sendte oljeprisen umiddelbart ned med nesten 15 dollar fatet. Resultatet blir en pågående priskrig mellom Russland og Saudi-Arabia der oljen flyter ut i strie strømmer – dette i en tid der etterspørselssiden allerede viser voldsomme svakhetstegn. Det internasjonale energibyrået, IEA, tror oljeetterspørselen som følge av det globale virusutbruddet vil falle for første gang siden 2009 – den gang et fall i ly av de realøkonomiske konsekvensene etter finanskrisen. Coronaherjingene medfører at den kinesiske oljeetterspørselen faller særlig raskt og er ned med rundt 25 prosent. Oljeselskapene tilpasser seg naturligvis de nye markedsbetingelsene, og svarer med å verne om egne balanser og løpende kontantstrømmer. Konsekvensene blir alvorlige for leverandørsiden når investeringsprosjekter nå skyves ut i tid. På Oslo Børs sendes rubb og stubb av oljeserviceselskaper, selv de som nylig har vært igjennom en vellykket emisjonsrunde som PGS og Magseis Fairfield, ned mot historiske kursbunner. Mørket er med andre ord mer eller mindre komplett for selskaper med aktiviteter rettet inn mot offshore servicetjenester.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn