Kapital

Investor · Anbefalinger:

Regnemesterne har ankommet

Ikke bullish tegn: Markedsrentene faller, og investorene mener det blir stadig mer sannsynlig at sentralbanksjef Øystein Olsen ser seg nødt til å kutte styringsrenten til neste år. Foto: Berit Roald/NTB scanpix NTB scanpix
Publisert:6. februar 2020

 Realistene har inntatt Oslo Børs med full styrke. Det gir føringer om tøffere investorkrav knyttet til selskapenes inntjeningsevne enn hva man har sett tidligere. 

Investorenes frykt for hva de økonomiske følgene blir av det pågående virusutbruddet, så vel på selskapsnivå som på mer overordnet makroplan, sender børsene i negativt terreng mens lange markedsrenter både internasjonalt og her hjemme kommer ned. Samtidig er blikkene deres også rettet inn mot selskapsrapportene som nå strømmer på – så vel opp mot hva som kommer på bordet av 2019-tall, samt hva ledelsen legger frem av prognoser rundt sin egen virksomhet. Børsfallene holdes enn så lenge litt i sjakk av sentralbankenes slakke pengepolitikk, som for en aksjeinvestor fortsetter å utgjøre den mest lukrative sikring man kan ha mot egne børsposisjoner. Likevel, i kulissene tikker det inn flere ikke akkurat offensive makrorapporter – og meglerhusene ser seg derfor nødt til å gjøre nye prognosetilpasninger. DNB Markets kom nylig på banen – deres hovedbudskap er jevnt over at høy usikkerhet vil dempe investeringene og veksten i verdensøkonomien i 2020. For eksempel spås det at veksten i USAs bruttonasjonalprodukt kommer ned fra 2,4 prosent i 2019 til ganske så beskjedne 1,8 prosent for inneværende år – mens verdensøkonomien forventes å falle fra tre prosent i fjor til 2,9 prosent i 2020. Men den nylig inngåtte handelsavtalen mellom USA og Kina har imidlertid meglerhuset liten tro på vil holde: Avtalen innebærer at Kina blant annet skal doble importen fra USA, fra 160 milliarder dollar til 320 milliarder. Det som vil velte avtalen, er at denne importøkningen rett og slett fremstår som urealistisk å gjennomføre, mener DNB Markets’ analytikere.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn