Kapital

Investor ·  Aksjefokus:

Usikker på verdien? Sammenlign! Caset WeWork

Finn Kinserdal. Foto: NHH
Publisert:7. januar 2020

Oppstartsselskaper med rask vekst, negativ inntjening og lite historikk er van- skelige å verdsette. Jeg har tidligere vist at bruk av fremtidsscenarioer (Tesla) er en god teknikk. I tillegg bør man teste verdier på slike nye selskaper med andre mer etablerte selskaper ved hjelp av sammenlignbare nøkkeltall.

WeWork er en typisk “Unicorn” (unotert oppstartsselskap med verdi på mer enn en milliard dollar). WeWork leier ut delte kontorplasser/kontorplasser til mindre selskaper der man har delte fellesområder som felles resepsjon, møterom, kantine med mer. Ikke så mye “high-tech” altså – men hypet opp av den karismatiske lederen Adam Neumann – hvor kontordeling med mingling, ideutveksling og så videre skulle løfte de ulike bedriftene opp i en høyere (nesten religiøs) enhet. Verdsatt til 47 milliarder dollar tidlig i 2019 i forkant av planlagt børsnotering, til tross for negativt resultat på 1,9 milliarder dollar og omsetning på kun 1,8 milliarder. Men børsforberedelsene bragte mange forhold frem i offentlighetens lys; alt fra påstått ukultur med marihuana-bruk og seksuell trakassering til at selskapet holder på å gå tom for penger. 20 prosent av de rundt 11.000 ansatte er nå sagt opp, og Neumann måtte tre til side (men med en lukrativ fallskjerm verdsatt til over halvannen milliard dollar). Leasingforpliktelsene er på over 47 milliarder dollar, mens forpliktede leier er på kun fire milliarder dollar. Selskapet er i dag antatt verdt godt under ti milliarder – men kan også gå konkurs. Kollapsen er med andre ord total.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn