Kapital

Investor ·  Makrofokus:

Ikke negative renter i Norge

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: NTB scanpix NTB scanpix
Publisert:7. november 2019

I starten av oktober holdt sentralbanksjef Øystein Olsen et foredrag om Norges Banks pengepolitiske verktøykasse. Styringsrenten er Norges Banks viktigste virkemiddel, sa han tydelig. Går det dårlig i økonomien, vil Norges Bank senke renten, slik sentralbanken gjorde sist i 2014 da oljeprisen stupte.

Den gangen tilsa de teoretiske modellene, som kun tar hensyn til inflasjon og kapasitetsutnytting, at Norge trengte en nominell rente under null. Imidlertid satte Norges Bank renten aldri lavere enn et halvt prosentpoeng, siden sentralbanken tok hensyn til bivirkningen ved lave og negative renter. For å forstå hvorfor Norges Bank er skeptisk til negative renter, må vi først se på hvordan renten virker. Endringer i styringsrenten virker ved at den fører til endringer i pengemarkedsrentene, som gjenspeiler finansieringskostnadene til bankene. En viktig kanal i pengepolitikken er dermed at styringsrenten påvirker publikums renter på lån og innskudd.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn