Kapital

Investor ·  Makrofokus:

Er kronen egentlig så svak?

Foto: SEB Foto: SEB © Hegnar Media
Publisert:22. november 2019

Mange er forvirret over den svake kronen, og argumenterer for at valutaen er undervurdert. Selv om jeg er enig, er undervurderingen av kronen ikke så betydelig som man skulle tro. Det er strukturelle faktorer som forklarer hvorfor NOK utvikler seg svakere. Derfor må vi nok venne oss til en svak krone fremover.

Det er hevet over tvil at kronesvekkelsen, som resulterte i en all-time high mot euro på 10,3132 i slutten av oktober, har forundret mange. Norsk økonomi trosser nedgangen i utlandet og leverer en vekst i fastlandsøkonomien som ligger godt over trenden. Følgelig har Norges Bank hevet styringsrenten fire ganger siden september 2018, og gjort kronen til en av valutaene med høyest renteavkastning i G10.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn