Kapital

Investor ·  Porteføljefokus:

Investeringer når renten er negativ – kjedelige bransjer og penger under madrassen?

Northern Capital
Publisert:22. oktober 2019

Da den engelske forfatteren Lewis Carroll lot Alice snuble ned i et kaninhull til Eventyrland, havnet hun i en verden hvor det umulige kunne være helt mulig. Hjerterdronningen kunne fortelle at hun for sin del ofte trodde på seks umulige ting bare før frokost. Den tyske kansler Merkel har kanskje den samme følelsen – uten sammenligning for øvrig. Siden 2016 har renten på lange tyske statsobligasjoner ikke bare vært lav, den har tidvis vært negativ. Det innebærer at det er noen der ute, veldig mange faktisk, som er villige til å betale for å få låne bort penger i ti år til Merkel & Co.

 

Annonse

Negative renter – kontantgenererende

Renter på lange statsobligasjoner har vært fallende og lave lenge, også i eksempelvis USA og Norge, slik det fremkommer i diagrammet. Men det er en forskjell på lave renter og på negative renter. Negative renter stemmer liksom ikke. Det er dog allerede mer enn 17 tusen milliarder dollar i markedet hvor investor må betale for å låne bort pengene sine. Rundt 30 prosent av alle såkalte Investment grade-obligasjoner har for tiden avkastning under null.

Siden finanskrisen har verdens sentralbanker stort sett pumpet inn penger til stadig lavere rente for å holde fart i økonomiene. Men når man stadig setter renten ned, så kan man jo etter hvert komme til null. Ved å la renten gå under null er logikken uendret; bankene blir straffet for å plassere overskuddslikviditet hos sentralbankene i stedet for å sette pengene i konstruktivt arbeide.

En økonomisk logikk bak negative renter kan være at man forventer at pengene kommer til å være mer verdt i morgen enn i dag, det motsatte av inflasjon. Renten kunne derfor i teorien bli så negativ den bare ville, dersom det ikke fantes risikofrie alternativer som holdt verdien. Men da kommer gode gamle kontanter inn og sier “hei, husker du meg?”. Når det blir dyrere å ha pengene i banken enn under madrassen, så vil jo noen foretrekke madrassen.

I endel land som har kjent på negative renter en stund, så som Tyskland og Japan, er det da også veldig mye kontanter i omløp. I Norge finnes det sedler og mynt kun tilsvarende cirka 1.5 prosent av nasjonalproduktet, mens det i Japan er 18 prosent.

Jeg skal ikke argumentere for penger under madrassen som investeringscase, men det er noen gode grunner for at Norges Bank er veldig skeptiske til alt som gjør det vanskeligere å benytte kontanter som betalingsmiddel.

Helse, renovasjon og miljøtiltak

Japan har hatt veldig lave renter i 20 år, og svaret der har vært å investere i aksjer. Det har jo fungert godt. Takket være lave renter og den voldsomme likviditeten som har blitt sprøytet inn i markedet, har aksjemarkeder over hele verden gått opp. Høyvann hever alle båter.

Problemet nå er at rentene ikke kan fortsette særlig mye mer nedover, så lenge det finnes kontanter (og madrasser). Mens det viktigste har vært å være i aksjer, ikke hvilke, kan det fort bli nødvendig å være mye mer selektiv i aksjevalget. Lave renter er åpenbart bra for selskaper som må låne mye, men vekstselskaper har allerede hatt formidabel kursoppgang.

Det kan derfor være mer å hente på å fokusere på selskaper med etterspørsel som er mindre avhengige av lave renter, så som innen helse, renovasjon og miljøtiltak, og noen typer infrastruktur. Ser man etter løpende inntekt fra investeringene, kan solide store selskaper med attraktiv utbyttepolitikk være noe å se på. Og så litt under madrassen da.


Les også:

Kapital kårer Norges ypperste analytikere:

Best i landet på aksjer

Kapital har tradisjonen tro spurt meglerhusenes største og viktigste kunder om hvem som har vært flinkest til å analysere aksjemarkedet det siste året, i år fordelt på 16 ulike kategorier. DNB Markets er beste meglerhus i årets analytikerkåring.

6 min lesetid

Aksjetips for 2020:

22 aksjetips fra Norges beste analytikere

Dette er rådene du ikke bør gå glipp av. Vi har fått 11 sektorvinnere av Kapitals analytikerkåring i forrige utgave til å dele sine to beste aksjetips for 2020. Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets vekter enkeltrådene og setter dem sammen til en portefølje.

6 min lesetid

Andre leser også: