Kapital

Investor ·  Investorene får stadig færre aksjer å velge i:

Børstørken intensiveres

Kunstig aksjedoping: På Wall Street skrumper aksjemenyen gradvis inn, hvilket i seg selv sender flere av de allerede etablerte selskapene mot nye farefulle kurstopper. Foto: Ivan Kverme Foto: Ivan Kverme
Publisert:13. september 2019

Merk deg like godt først som sist en av de store snakkisene i finanskretser: De-equitisation. Med andre ord en utvikling der investorene må ta til takke med et mindre utvalg aksjer. Konsekvensene blir at flere farlige børsbobler nå er under oppseiling.

I løpet av det siste året har antall tilgjengelige aksjer på USA-børsen skrumpet inn med to og en halv prosent, viser statistikk gjengitt i Financial Times. Tilsvarende utvikling finner man i London, der utvalget av ymse egenkapitalpapirer har blitt redusert med tre prosent. På de brede europeiske børsene er utvalget konstant, mens en motsatt trend er å spore i såkalte fremvoksende økonomier. Spørsmålene blir: Hvorfor vil ikke lenger selskaper børsnoteres i like stor grad som før? Og hva blir noen av konsekvensene av at investorene får stadig færre aksjer å velge i? Mye av børstørken styres uansett av sentralbanker som sender rentene stadig lenger ned i kjelleren.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn