Kapital

Investor ·  Porteføljefokus:

Er rentekutt godt nytt?

Publisert:16. august 2019

I «normale» markeder, når rentenivået er ansett å være riktig tilpasset den økonomiske situasjonen, så er svake data negativt for aksjer og sterke data positivt. I løpet av denne sommeren har det ikke vært slik.

For i begynnelsen av mai brøt forhandlingene om handel mellom USA og Kina sammen. Det utløste et skred av svake økonomiske nøkkeltall som ble publisert i juni og forsterket en økonomisk konjunkturnedgang globalt som hadde vart en god stund allerede. Likevel ble juni en strålende måned for globale aksjer. Forklaringen bak dette fenomenet finner vi ganske sikkert i den dramatiske endringen i renteforventningene i løpet av sommer. I juni varslet både ECB og Fed en omlegging av pengepolitikken i retning enda lavere renter. I slike perioder ser vi ofte at det er forventninger til pengepolitikken, og ikke økonomiske nøkkeltall, som blir drivende for aksjemarkedene. Slike perioder der dårlige nyheter blir gode nyheter for aksjemarkedet, stopper opp enten når vi begynner å se klare bevis på at den økonomiske veksten tar seg opp igjen, eller at rentekuttene ikke klarer å forhindre en større nedgangskonjunktur (resesjon).


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn