Kapital

Investor ·  Shippingfokus:

VLCC-markedet: Stor avstand mellom spot- og perioderater

Foto: Iván Kverme Foto: Iván Kverme
Publisert:27. juni 2019

Hittil i år har gjennomsnittlig spotrate for VLCCer (Very Large Crude Carriers, skip med en lastekapasitet på omkring to millioner fat råolje) vært omtrent 18.400 dollar pr. dag, opp drøye 225 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Spotraten er i skrivende stund cirka 12.000 dollar. Til sammenligning må en ny VLCC ha en rate over 24.500 dollar for å oppnå positiv kontantstrøm. Spotmarkedet har vært spesielt svakt siden slutten av mars – gjennomsnittsrate på cirka 10.200 dollar – samtidig har perioderaten gjort nye byks (opp drøye 12 prosent i samme periode). Perioderaten bunnet ut for et år siden på 19.000 dollar og har økt med knappe 82 prosent, til 34.500 dollar. Perioderaten reflekterer forventninger om en markert bedring i spotratene som konsekvens av økt utnyttelsesgrad i tankmarkedet. Den viktig- ste driveren er fortsatt høy vekst i USAs råoljeeksport samt antatt økt asiatisk markedsandel. Dette vil potensielt medføre lengre transportavstander og høyere etterspørsel etter skipene.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn