Kapital

Investor ·  Makrofokus:

Kronemysteriet

© Hegnar Media
Publisert:13. juni 2019

En euro koster nå nær ti kroner, nivåer vi før kun har sett under finanskrisen for ti år siden. Nå har vi ingen krise. Oljeprisen har kommet opp, og Norges Bank er i gang med å øke rentene. Likevel er kronen rekordsvak.

Det er vanlig å ty til to drivere når en skal forklare utviklingen i kronekursen: rentedifferansen mot utlandet og oljeprisen. En høyere rente relativt til andre land bidrar til økt avkastning for en investor som plasserer pengene sine i norske kroner. Det gjør kronen mer attraktiv som investeringsobjekt og bidrar normalt til en styrking av kronekursen. Historisk har også en høyere oljepris bidratt til en sterkere krone. De siste par årene har denne “modellen” brutt sammen. Valutamarkedet synes ikke å bry seg om hverken høyere oljepris eller at Norges Bank har varslet ytterligere rentehevinger.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn