Kapital

Investor ·  Verdsettelse:

Vekst – men lønnsomt?

© Hegnar Media
Publisert:27. mai 2019

Hvordan kan vi måle at veksten er lønnsom? Det er nemlig ikke nok å måle at veksten gir fremtidig økning i regnskapsmessige resultater.

Vekst er en viktig verdidriver: Fra Gordons formel (verdi = kontantstrøm delt på (avkastningskrav minus vekst) kan verdien på et selskap med evig forventet kontantstrøm på 100, avkastningskrav på ti prosent, beregnes til 1.000 (100/(ti prosent minus null prosent)). Er forventet vekst imidlertid fem prosent, er verdien (100/(ti prosent minus fem prosent) = 2.000; altså det dobbelte. Merk at vi snakker om forventet vekst fremover, ikke historisk vekst. Derfor har alle ledere og alle analytikere voldsomt fokus på vekst. Børskurser påvirkes også betydelig dersom vekstforventningene endres. Eksempelvis falt kursen på Apple-aksjen med nesten ti prosent da de i begynnelsen av november i fjor signaliserte lavere vekst fremover på salg av de nye iPhonene.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn