Kapital

Investor ·  Makrofokus:

Varig svak norsk krone

NTB scanpix
Publisert:12. juni 2019

Et tema som gjerne går igjen, er at den norske kronen har utviklet seg svakere enn forventet. Oljeprisen kan ha steget, forholdene i norsk økonomi kan ha bedret seg relativt til våre handelspartnere og risikoappetitten i markedene tatt seg opp. Likevel handles kronen rundt “overraskende svake nivåer”. Deretter ser vi ofte at slike utsagn etterfølges av prognoser om en sterkere krone. Før man igjen oppdager at kronen er like svak som før. Og en ny forsikring følger: Bare vent, kronen vil styrke seg. Denne argumentasjonssirkelen har vært en gjenganger siden oljeprisfallet og kronesvekkelsen fra andre halvdel av 2014. Her snakker jeg på vegne av alle, det være seg prognosemakere i finansmiljøet eller i Norges Bank. Men til tross for spådommer om det motsatte, har kronen holdt seg rundt svake nivåer. Dette kan enkelt illustreres ved den importveide kronekursen (I-44), som idet dette skrives ligger rundt gjennomsnittsnivået for både de siste to og de siste fire årene.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn