Kapital

Investor · Analytikerkræsjet:

Norwegian opp eller ned?

Publisert:30. mai 2019

 Selskapets aksjekurs raser videre. Stopper det massive kursfallet her?   

Selv etter en kursnedgang hittil i år på over 60 prosent, noe som dermed sender Norwegian helt i toppen av listen over OBX-selskaper med svakest kursutvikling siste tolv måneder, er det likevel flere analytikere som fortsatt har aksjen på sine respektive salgslister. Argumentene er koblet mot så vel finansielle som operasjonelle forhold, og heller ikke selskapsprisingen finner flere av analytikerne særlig appellerende. Investorene er forsiktige. De holder seg på armlengdes avstand til Norwegian-aksjen selv om det med jevne mellomrom dukker opp ymse oppkjøpsrykter og derfor tydeligvis er mer enn lydhøre når det blant annet påpekes hvilken risiko som ligger i det kritiske forholdet mellom gjeld og egenkapital: Ved utgangen av førstekvartal var selskapets netto rentebærende gjeld på over seksti milliarder kroner, mens selskapet har en markedspris på fem milliarder kroner. Dette er selvsagt forholdstall enhver långiver vil oppleve som, mildt sagt, anstrengende. Operasjonelt er det fortsatt store underliggende utfordringer, og i Europa rapporteres det blant annet om billettpriser under press. En oljepris på rundt 70 dollar fatet sender samtidig flyselskapenes drivstoffkostnader stadig høyere og setter ytterligere press på driftsmarginene. Men det vedvarende stresset NAS-aksjen nå opplever på børsen, er i stor grad knyttet til frykt for at selskapet igjen må henvende seg til investorer på jakt etter mer egenkapital, særlig mot evnen til å innfri et obligasjons­lån i desember på 2.5 milliarder kroner.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn