Kapital

Investor ·  Porteføljefokus:

Kina feiler å feile

Publisert:12. juni 2019

Kinas vekst har avtatt de siste to årene. Det har skapt bekymringer blant mange markedsaktører om hvorvidt dette er starten på slutten for en global oppgangskonjunktur som har vart i hele ti år. For å kunne vurdere hvorvidt denne vekstnedgangen gir grunn til bekymring, er det viktig å forstå dens drivere. De er det flere av.

Den strukturelle og langsiktige driveren er at Kinas vekstmotor har nådd en modningsfase; andel unge i arbeidsstyrken faller, det samme gjør andelen av befolkningen som flytter fra landsbygda i innlandet til de store kystbyene på jakt etter arbeid i eksportrettet industri. Så er det naturligvis slik at når nivået på BNP har blitt verdens nest største, blir det vanskeligere å opprettholde den høye veksttakten. Konjunkturelle drivere er det også; spesielt gjeldsnedbyggingen som har vært en målrettet kampanje fra myndighetene fra om lag 2016 til 2018. Denne kampanjen har vært drevet av frykt for aktivabobler, spesielt innen eiendom. På toppen av dette har man handelskrigen mellom Kina og USA.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn