Kapital

Investor ·  Porteføljefokus:

Man kan få vondt av det man ikke vet

Northern Capital
Publisert:12. mars 2019

Long Term Capital Management (LTCM) var et amerikansk hedgefond, etablert i 1994 av et A-lag av praktikere og teoretikere. Her hadde man obligasjonssjefene til legendariske Salomon Brothers, og man hadde nobelprisvinnerne Myron S. Scholes og Robert C. Merton, som sammen revolusjonerte opsjonsteorien. Fondet spesialiserte seg på å identifisere feilprisinger av risiko, med de mest avanserte modeller. Investorene fikk årlig avkastning på 40 prosent eller mer et par år, før det hele gikk spektakulært ad undas i 1998. Fondet hadde da bygget opp så store posisjoner, og tapt så mye penger, at et spleiselag av finansinstitusjoner og myndigheter måtte dekke opp regningen for å unngå at fondet tok med seg hele det finansielle systemet ned i avgrunnen. Det som tok knekken på LTCM var egentlig at Russland gikk konkurs i 1998, og det sendte igjen de fleste finansielle markeder kraftig ned – langt utenfor risikomodellenes parametere. LTCM var nok verdensmestre i å håndtere risiko, men akkurat like dårlige som alle andre til å håndtere usikkerhet.“Beware of geeks bearing formulas”, var Warren Buffetts oppsummering – etter at han selv sa nei takk til deltagelse i LTCM.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn