Kapital

Investor ·  Japanske banker bidrar til boom innen risikable foretakslån:

Lånekarusellen

Investerer globalt: Japanske fiskere og bønder plasserer penger internasjonalt for å få avkastning. Det har løftet markedet for høyrisikolån. Craig Hansen
Publisert:7. mars 2019

Lån til europeiske og amerikanske foretak gjøres om til finansprodukter og selges unna i stort monn. Bønder og fiskere i Japan er blant de viktigste kjøperne.

Det globale markedet for utlån til selskaper med lav kredittvurdering startet året med en dipp, men interessen for risikable syndikerte lån ( leveraged loans ) har tatt seg opp igjen de siste ukene og er på full fart mot tidligere høyder. I USA har markedet for leveraged loans nylig passert én billion dollar, eller ett oljefond, og er dermed blitt større enn markedet for høyrenteobligasjoner ( junk bonds ). Selskapene som låner i dette markedet har høy gjeld og rating på BB+ og nedover hos Standard & Poor’s. De klassiske casene er oppkjøpsfinansiering eller refinansiering for å øke utbyttene til sine eiere. Lånene selges videre til pensjonsfond, investeringsfond, hedgefond og børshandlede fond (ETFer). Men den viktigste kjøpergruppen er investeringsbanker som pakker lånene sammen og lager nye verdipapir.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn