Kapital

Analytikerne som følger aksjene på Oslo Børs, opererer for tiden med ganske hårete vekstprognoser. Inntjeningsveksten ventes å ligge på 17 prosent for resultat pr. aksje på Hovedindeksen i 2019. For 2020 er vekstforventningen hele 24 prosent, ifølge FactSet. Dette er omtrent på nivå med de to siste årene, som har vært en fase i økonomien med synkronisert global vekst. Basert på veksten analytikerne anslår fremover, er Oslo Børs’ hovedindeks priset på 14,9 ganger forventet inntjening i år og nærmer seg trendnivået de siste tre år på 15,3 i P/E. Noe særlig høyere prising enn dette vil være uvanlig høyt på børsen, så vi mener mye henger på om disse vekstforventningene faktisk viser seg å holde.

Annonse
Les også

BAHR-partner Anne Sofie Bjørkholt:

Norges best betalte kvinne

Veksten dempes

There will be growth in the spring! slår Peter Sellers fast, i rollen som gartneren Chance. Men blir det videre vekst i aksjekursene utover våren, eller er det bare hagen som slår ut i full blomst? Hittil i år har hovedindeksen steget ca. ni prosent til 870 poeng. All-time high fra i fjor ligger på 948 poeng. Indeksen må stige med ni prosent til for å nå dit og 15 prosent for å nå “magiske” 1.000 poeng. Men slike rekorder virker urealistisk for hovedindeksen i år. Det er snarere økende fare for en kurskorreksjon på børsen.

For det er samtidig et faktum at inntjeningsestimatene har tikket nedover i takt med flere skuffende rapporter de siste ukene. Samtidig popper det også stadig opp tegn på at den globale økonomiske ekspansjonen fortsetter å miste momentum, og risikoen for en nedtur fortsetter å bygge seg opp.

Valutakurs dollar

OECD spår nå en global vekst på 3,3 prosent i år og 3,4 prosent neste år. I novemberprognosen ventet OECD at BNP skulle vokse med 3,5 prosent i år og 3,5 prosent neste år.

– Høy politisk usikkerhet, pågående handelskonflikter og en videre erosjon av næringslivets og forbrukernes tillit er medvirkende faktorer til den dempede veksten, heter det i den ferske OECD-rapporten.

 

Estimater OBX


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn