Kapital

Investor ·  Aksjefokus:

Er enhjørninger riktig priset?

Illustrasjonsfoto: NTB/scanpix Reuters
Publisert:7. mars 2019

Enhjørninger (“Unicorn”, ikke “Uni-horn”…) er et ikke-børsnotert oppstartselskap (venture) med verdi på over en milliard dollar. Kjente eksempler er Uber, AirBnB, Pinterest, Dropbox og en rekke kinesiske selskaper. Ifølge TechCrunch var det 279 enhjørninger pr. mars 2018. Ofte kjennetegnes selskapene ved at de har ett innovativt produkt eller en ny type tjeneste som tar en rask og dominerende posisjon i sitt segment. Ofte er de lett skalerbare; det vil si at de kan ha betydelig omsetningsvekst uten tunge investeringer. Og oftest har de underskudd og negativ kontantstrøm nå, men er skyhøyt verdsatt. Et godt eksempel er Uber med taxitjenester basert på delingsøkonomi, men uten å ha en bilpark. Uber har nå en årlig booking-omsetning på over 40 milliarder dollar, og inntekter på over ti milliarder dollar(2018). Årsresultatet i 2017 var på minus 4,5 milliarder dollar, mens Uber er verdsatt til over 75 milliarder dollar …


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn