Kapital

Investor ·  Porteføljefokus:

Europeisk bilindustri: Vollgraver som slår sprekker?

n n © Hegnar Media
Publisert:15. februar 2019

Kursutviklingen for bilrelaterte aksjer har vært begredelig det siste året. Skyldes dette investorenes overdrevne fokus på kortsiktige utfordringer, eller bærer det bud om en tøffere fremtid?

Verdiskapningen blant de ledende europeiske bil- og bildelprodusentene har vært solid i etterkant av finanskrisen. To av de fremste, bilprodusenten BMW og en av deres underleverandører Continental, har begge levert en avkastning på investert kapital som med god margin har overgått avkastningskravet de siste ti årene. Ifølge økonomisk teori vil en slik meravkastning tiltrekke seg ny konkurranse som over tid vil presse avkastningen ned mot avkastningskravet. En relativt lang periode med overavkastning hos de nevnte tyske stjernene er et tegn på at de har lykkes med å bygge økonomiske vollgraver rundt sine forretningsmodeller. I motsetning til middelalderens vannfylte graver, kommer økonomiske vollgraver ofte i form av solide merkevarer, kostnadsfortrinn, skalafordeler, byttekostnader eller nettverkseffekter. Både BMW og Continental har former for økonomiske vollgraver rundt sine forretningsmodeller. Det store spørsmålet er derimot om disse er opprettholdbare i en verden hvor hele industrien er i endring.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn